UM:n virkamiesten edun­valvoja Haaviston toiminnasta: ”Vaikuttaa vakavalta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

UM:n virkamiesten edun­valvoja Haaviston toiminnasta: ”Vaikuttaa vakavalta”

– Sen perusteella, mitä olen kuullut, vaikuttaa vakavalta, Juha Parikka sanoo IS:n tiedoista, joiden mukaan ulkoministeri Haavisto painosti ulkoministeriön virkamiestä.

IS:n tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto painosti ulkoministeriön virkamiestä ja sen jälkeen siirsi tämän toisiin tehtäviin.

2.12.2019 15:58

Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys UHVYn puheenjohtaja Juha Parikka on seurannut tietoja niin sanotusta Operaatio Korvesta ja sen seurauksista huolestuneena. IS:n tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto painosti ulkoministeriön virkamiestä ja sen jälkeen siirsi tämän toisiin tehtäviin.

– Sen perusteella, mitä olen kuullut, vaikuttaa vakavalta ja se pitää selvittää perusteellisesti, Parikka toteaa.

Hänen johtamansa UHVY on ulkoministeriön henkilöstön edunvalvontajärjestö.

Kohussa on kyse on siitä, että Ilta-Sanomien tietojen mukaan Haavisto painosti konsulipäällikkö Pasi Tuomista tuomaan al-Holista lapsia konsulikyydillä Suomeen ilman äitejään. Haavisto ja Tuominen olivat napit vastakkain myös Venäjän-viisumeihin liittyen. Suomi sai EU-komissiolta huomautuksen EU:n linjasta eroavasta käytännöstä, mutta Haavisto toivoi joustavampaa käytäntöä.

IS:n useiden ulkoministeriölähteiden mukaan Haavisto siirsi Tuomisen toisiin tehtäviin erimielisyyksien vuoksi.

– Kuulostaa aika hurjalta, Parikka toteaa asiasta.

Virkamies olisi ottanut harteilleen merkittävän päätöksen, jos hän olisi järjestänyt konsulikuljetuksen al-Holin lapsille: konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa perheestään. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ottanut kantaa lasten kotiutukseen, ja näin ollen teko olisi ollut vastoin virkamiesvastuuta.

Tuominen ei kommentoinut asiaa IS:lle aiemmin.

Juha Parikka on kuullut asiasta käytäväpuheita ulkoministeriössä ja seurannut asiaa mediasta. Parikka ei ole puhunut Pasi Tuomisen kanssa asiasta henkilökohtaisesti. Sosiaalisessa mediassa on otettu kärkkäästi kantaa ministerin toimiin. Parikka ei osaa sanoa, miten asian suhteen toimitaan.

– Vaikea arvioida, miten etenee. En todellakaan osaa ennakoida.

– Ikävä juttu.

Ulkoministeriön ilmapiiriä on kuvattu viime aikoina tulehtuneeksi. Lähteet ministeriössä ovat moittineet Ilta-Sanomille, että Haavisto käskyttää ja on äkkipikainen.

– Hänellähän on oma tapansa tehdä tehdä töitä, Parikka sanoo.

– Hänellä on aika kova tahti päällä aina. Se on tullut tiedetyksi henkilökunnan parissa, että tahti on kova, ja jaksaminen on joillakin tahoilla ollut koetuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?