Anna-Maja Henriksson paljastaa nyt, millaista keskustelua hallituspuolueiden sunnuntain kriisikokouksessa käytiin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Anna-Maja Henriksson paljastaa nyt, millaista keskustelua hallituspuolueiden sunnuntain kriisikokouksessa käytiin

Henrikssonin johtama Rkp antaa Rinteelle luottamuksensa.

Henrikssonin johtama Rkp antaa Rinteelle luottamuksensa.

Julkaistu: 2.12. 15:35

Sunnuntain kriisikokoukseen Valtioneuvoston linnassa ottivat osaa ministeriviisikko ja eduskuntaryhmien johto.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, miksi Rkp päätti antaa tukensa pääministerille sunnuntai-illan kriisikokouksen jälkeen.

– Hyvissä tunnelmissa käytiin tarkasti läpi, se mitä on tapahtunut. Antti Rinne antoi selvityksensä, ja keskusteltiin siitä, hän kuvailee illan kulkua.

– Ihan hyvää keskustelua, sellaista avointa keskustelua, jossa jokainen nosti pöydälle sellaisia asioita, jotka ovat olleet hänen tai hänen ryhmänsä näkökulmasta tärkeitä.

Hallituksen kriisikokoukseen ottivat osaa ainakin sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk), opetusministeri Li Andersson (vas), Henriksson ja Rinne sekä eduskuntaryhmien johto.

Hallitus ei kommentoinut kokoustaan medialle lainkaan. Kokouksen paikkaa ei kerrottu etukäteen, ja median edustajat päivystivät aluksi pääministerin virka-asunnon Kesärannan edustalla Helsingin Meilahdessa. Todellinen paikka selvisi vasta myöhemmin.

Ministerit poistuivat Valtioneuvoston linnasta mustissa autoissaan puoli kahdentoista ja kahdentoista välillä yöllä antamatta medialle kommentin kommenttia.

Kello 23.58 pääministeri nousi virka-Mercedekseensä.

Kello 23.58 pääministeri nousi virka-Mercedekseensä.

Henrikssonin mukaan Rinteen antama selvitys on Rkp:lle riittävä, mutta hän huomauttaa, että tällä hetkellä kyse on keskustan ryhmäkokouksen päätöksestä.

– Pääministerikin on antanut ymmärtää, että parantamisen varaa on, ja me luotetaan, että se myös tästä eteenpäin näkyy toiminnassa.

– Nyt meillä on välikysymys, johon pitää vastata.

Hallituskumppani vihreät on kertonut tukevansa pääministeriä eli äänestävänsä keskiviikkona eduskunnassa tämän luottamuksen puolesta.

”Haluamme antaa toisen mahdollisuuden”

Rkp:n eduskuntaryhmä tuli iltapäivällä yksimieliseen päätökseen pääministerin tukemisesta. Henrikssonin mukaan ryhmälle on tärkeää, että hallitus pitäytyy työmarkkinakiistojen ulkopuolella.

– Ryhmämme on sitä mieltä, että Posti-asiaa ei ole hoidettu kaikilta puolilta niin kuin olisi pitänyt ja kommunikaatio ei ole toiminut niin kuin olisi pitänyt. Katsomme kuitenkin, että tässä tilanteessa meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma ja meidän maa tarvitsee nyt vakautta, Henriksson kertoo.

– Katsomme, että on viisasta jatkaa tällä hallituskokoonpanolla, ja haluamme antaa pääministerille toisen mahdollisuuden. Kukaan meistä ei ole varmasti virheetön.

Henriksson osallistuu tiistaina Brysselissä EU-maiden oikeusministerien kokoukseen ja lentää Belgiaan maanantai-iltana. Hän on pannut paluulentosuunnitelmansa uusiksi, jotta pääsee osallistumaan keskiviikon äänestykseen eduskunnassa.

Rkp on yhdeksällä kansanedustajallaan hallituspuoleista pienin.