Rinteen pääministeriys voi kaatua tähän – Rinne puuhasi postilaisille kertakorvausta jo kesällä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinteen pääministeriys voi kaatua tähän – Rinne puuhasi postilaisille kertakorvausta jo kesällä

Postin tes-riita horjuttaa Antti Rinteen asemaa.

Postin tes-riita horjuttaa Antti Rinteen asemaa.

Julkaistu: 2.12. 13:09, Päivitetty 2.12. 22:18

IS kertoi tänään päivällä, että Postille viestitettiin jo kesällä maan hallituksesta oleellinen tieto: työntekijöiden siirto halvempaan työehtosopimukseen voitaisiin paikata kertakorvauksella.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) jatko pääministerinä saattaa ratketa huomenna eduskunnassa. Sdp seisoo Rinteen takanma, ja vaatii keskustalta tarkempia selvityksiä mahdollsiesta luottamuspulasta.

Posti-tapauksessa Rinteen selitysten päälinjana on ollut se, että omistajaohjaus ja viime kädessä omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ovat toimineet hänen ja hallituksen ohjeiden vastaisesti. 700 pakettilajittelijan siirto halvempaan työehtosopimukseen liikkeenluovutuksen kautta yllätti Rinteen – hänen omien sanojensa mukaan. Rinne on antanut ymmärtää, että Postin hallitus on jopa harhauttanut hallitusta ja toiminut omin päin ilman valtio-omistajan suostumusta.

Hämmennystä on herättänyt Rinteen puheet liikkeenluovutuksen yhteydessä työntekijöille maksettavasta kertakorvauksesta. Miksi kertakorvausta suunnitellaan, jos koko siirto on vastoin omistajaohjauksen ohjeita?

Selitys saattaa löytyä tästä.

Rinne sanoi Helsingin Sanomissa 11.9., että Postin työntekijöitä uhkaava palkkojen heikentäminen tulisi ratkaista niin, että pienipalkkaiset työntekijät pystyvät tulemaan palkallaan toimeen pääkaupunkiseudulla.

Rinne kannusti työmarkkinaosapuolia sopimaan asiasta, mutta hän otti esille toisenkin vaihtoehdon:

– Yksi vaihtoehto voisi olla sen selvittäminen, voiko asian ratkaista jollain rahallisella kertakorvauksella.

Rahallisessa kertakorvauksessa kyse on kymmenistä tai jopa sadasta miljoonasta eurosta. HS:n mukaan 8 000 työntekijälle maksettava 5 000 euron kertakorvaus maksaisi 40 miljoonaa euroa. Rinne itse ei haastattelussa suostunut ottamaan kantaa korvauksen euromääriin.

IS:n tietojen mukaan kertakorvaus ei ollut ensimmäisen kerran esillä Rinteen haastattelussa syyskuussa. Sama 5 000 euron kertakorvausajatus oli viestitetty hallituksen suunnasta Postille kesällä jo ennen Postin hallituksen 11.8. pitämää kokousta. Rinteen Helsingin Sanomissa esittämä malli ei ollut siis uusi, vaan sitä oli jo ehdotettu Postille ehtona työntekijöiden siirrolle. Posti hallitus kaavaili eräänlaista siirtymäajan korvauksesta, mutta kertakorvaus on tullut poliitikoilta. Helsingin Sanomat kertoi illalla, että Rinne järjesti tapaamisen pakettilajittelijoista 12. elokuuta. Tässä tapaamisessa ratkaisuksi kiistaan ideoitiin, että siirtyville työntekijöille maksettaisiin kertakorvaus. Tapaamisen jälkeen ehdotus kerrottiin ministeri Paaterolle, joka puolestaan välitti sen Postille.

Viestittelyn jälkeen Postissa laadittiin laskelmia, jotka täsmäävät HS:n Rinteen haastattelun yhteydessä laskettuihin lukuihin.

Tästäkin voisi päätellä, että Postin aikeet siirtää työntekijöitä halvemman työehtosopimuksen piiriin olisi saanut maan hallituksen siunauksen. Tämä myös osaltaan selittäisi sen, että Postin hallitus on pontevasti torjunut syytökset ohjeiden vastaisesta toiminnasta.

HS:n haastattelussa Rinne otti kertakorvauksen esille omana ideanaan, mutta oliko idea jo hänen omansa myös kesällä?