Kommentti: Haaviston jälkeen katse sisäministeriöön – Ohisalo pääsee vaihtamaan koko maahan­muuton virka­mies­johdon

Pekka Haavisto (vihr) syrjäytti ministeriönsä konsulipäällikön. Nyt seurataan, mitä Maria Ohisalo (vihr) tekee sisäministeriössä, sillä koko maahanmuutosta vastaava virkamiesjohto vaihtuu ensi vuonna, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

2.12.2019 12:14

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminta nostatti myrskyn ulkoministeriössä.

Se, että ministeri yritti teettää likaisen työn al-Holin pakolaisleirillä olevien lasten kotiuttamisessa Suomeen konsuliosaston päälliköllä Pasi Tuomisella, ei jääne pelkän taivastelun ja kauhistelun asteelle.

Kun Tuominen ei käskytykseen suostunut, hänet syrjäytettiin. Uutta henkilöä etsitään Tuomisen paikalle.

Oikeuskansleri saanee valituksia asiasta.

Keskustelu Haaviston toiminnasta viriää myös eduskunnassa. Kansanedustaja Sari Essayah (kd) jätti jo tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen vastattavaksi ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta.

On ennen kuulumatonta, että ministeri yrittää painostaa virkamiestä ohittamaan virkamiesvastuunsa. ”Operaatio Korpi”, jolla lapset olisi tuotu Suomeen konsulikyydillä ja Tuomisen henkilökohtaisella vastuulla, on räikeä esimerkki ministerin perusteettomasta vallankäytöstä, tai sen yrityksestä.

Haavisto itse kieltää IS:lle painostusväitteet. Ministeriön virkamieskunnassa ollaan toista mieltä. Vielä kesäkuussa valtioneuvosto määräsi Tuomisen jatkamaan tehtävissään vuoteen 2022 saakka.

Siivottiin alta pois, Tuomisen kohtelun voisi tiivistää.

Mutta nyt katseen voi jo suunnata Maria Ohisalon (vihr) johtamaan sisäministeriöön, jonka virkamiesjohtoa ollaan myllertämässä totaalisesti. Sisäministeriössä puhutaan jo ”puhdistuksesta”, joka sisäministeriössä on edessä, sillä koko suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta vastaava virkamiesjohto on vaihtumassa ensi vuonna.

Ensimmäisenä vaihtuu sisäministeriön kansliapäällikkö. Ilkka Salmi jättää ministeriön kansliapäällikön tehtävät, kun hänet nimitettiin EU-komissioon vastuualueenaan varautuminen suuronnettomuuksiin ja niiden ehkäisy.

Salmen paikalle vahvoilla on IS:n tietojen mukaan yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, jonka toimikausi nykyisessä tehtävässä päättyy sopivasti ensi vuonna. Pimiällä on kova tausta vihreissä, sillä hän on ollut vihreiden eduskuntaryhmän juristina ja oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) erityisavustajana 2007–2008.

Myös sisäministeriön alaisen maahanmuuttoviraston Migrin johtaja vaihtuu, sillä ylijohtaja Jaana Vuorion seitsemän vuoden kausi päättyy ensi vuonna. Lisäksi myös ministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkö Jorma Vuorio (ei sukua Jaana Vuoriolle) jää eläkkeelle ensi vuonna. Vuoriolla on silti ”taustavirka” Maahanmuuttoviraston ylijohtajana kesäkuuhun 2021 asti.

Eikä tämäkään riitä, vaan myös Suojelupoliisin päällikön, kokoomustaustaisen Antti Pelttarin viiden vuoden toimikausi päättyy helmikuussa 2021. Pelttari on hakenut jo sisäministeriön kansliapäälliköksi, mutta kokoomustaustalla ennuste ei nykyhallituksen aikana ole lupaava. Supon päällikön paikasta syntyy lihava keskustelu, sillä Sdp haluaa paikan itselleen.

Joka tapauksessa edessä on tilanne, jossa siis liki kaikki keskeiset maahanmuuttoon liittyvät virat ovat aukeamassa. Nimitykset herättävät taatusti poliittisia intohimoja. Kaiken lisäksi harva on vielä sisäistänyt, että nimitykset sattuvat päällekkäin.

Sen, keitä avautuviin virkoihin valitaan, päättää siis vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Juttua päivitetty kello 15.13: Täsmennetty sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikön Jorma Vuorion eläkkeelle siirtymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?