Kommentti: Edessä nyt uran kovin paikka – Katri Kulmuni päättää voiko Antti Rinne jatkaa pääministerinä

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni on tänään ja alkuviikosta lyhyen uransa kovimman paikan edessä. Hän päättää, voiko Antti Rinne (sd) jatkaa pääministerinä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

1.12.2019 10:40

Hallituspuolueiden johto ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat käyvät tänään Kesärannassa läpi hallituksen ja erityisesti pääministeri Antti Rinteen (sd) asemaa.

Samalla puhutaan työmarkkinatilanteesta.

Rinteen jatko pääministerinä on enemmän kuin kiikun kaakun.

Käytännössä asian ratkaisee keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni. Toissijaisesti vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Varsinkin Kulmunilla on suuri vastuu: Jos hän hyväksyy Rinteen jatkamisen pääministerinä, hänestä tulee myös Rinteen takuuhenkilö jatkoa ajatellen. Sen, mitä Rinne tekee, ja mitä Rinteen tekemisistä mahdollisesti vielä paljastuu, kuittaa jatkossa sataprosenttisesti myös Kulmunin johtama keskusta.

Käydäänpä Kulmunin vaihtoehdot selkeästi läpi. Hallituspohjaa keskustakaan ei ole vaihtamassa. Hallitus jatkaisi, vain pääministeri vaihtuisi, vaikka pääministerin ero tarkoittaakin nimellisesti aina hallituksen eroa.

VAIHTOEHTO A: Kulmuni hyväksyy Rinteen jatkon

– Julkisuudessa Kulmunin johtamasta keskustasta syntyy kuva Sdp:n apupuolueena. Kulmuni turvaa valehtelusta epäillyn Rinteen jatkon, ja sitoutuu pääministeriin ja tämän politiikkaan liki sataprosenttisesti. Keskustan oma maine on vaarassa. Kepun kentällä luottamus Antti Rinteeseen on pakkasen puolella, ja todennäköisesti puolueen kannatus kääntyisi entisestään laskuun. Keskustan eduskuntaryhmässä moni uskoo, että seuraavissa gallupeissa tämä johtaisi puolueen kannatuksen tippuvan alle 10 prosenttiin ja puolueelle ehkä kohtalokkaaseen kierteeseen.

– Kulmunin keskusta menisi takuuseen Rinteestä ja kaikesta mahdollisesta, mitä esimerkiksi Postin ympärille syntyneessä vyyhdessä voi vielä paljastua. Puolue sitoutuisi myös Rinteen vahvaan ay-rooliin, jota hän ei ole juurikaan yritellyt pääministerinä peitellä. Hankala paikka on edessä esimerkiksi kevään julkisen puolen työmarkkinaneuvotteluissa.

– Toisaalta keskusta voi vaatia Sdp:ltä ja Rinteeltä hallitusohjelman päälle vielä monia myönnytyksiä. Kaupankäynti kulisseissa alkaa, ellei ole jo alkanut. Kepulla on ns. ostolista valmiina, minkä se voi asettaa tukensa hinnaksi esimerkiksi ympäristö-, maatalous- ja yrittäjäpolitiikassa. Lisäksi hallituksella on edessä isoja virkanimityksiä, joihin keskusta voi tarrautua. Hallitus nimittää lähiaikoina uudet kansliapäälliköt valtiovarainministeriöön, sisäministeriöön ja työ- ja elinkeinoministeriöön.

– Keskustan ostoslistaa voi jatkaa vaikka kuinka pitkään, sillä näissä asioissa keskustan mielikuvitus ei lopu kesken. Kaupankäynti kertoisi tosin karusti siitä, että keskustassa kaikella asioilla voidaan käydä kauppaa, periaatteet ovat myytävissä.

VAIHTOEHTO B: Kulmuni ei hyväksy Rinteen jatkoa

– Pääministerin vaihto nostaisi Kulmunin profiilia, joka on jäänyt erittäin vaisuksi ja araksi syksyn aikana. Tuore puheenjohtaja ei ole ollut aloitteellinen, mutta Rinteen vaihtamisella Kulmuni viestittäisi omilleen, että tarvittaessa hän kykenee koviin päätöksiin. Puolueen rooli julkisuudessa vahvistuisi ja Kulmuni vahvistaisi asemaansa ensi kesän puoluekokouksessa. Jopa keskustan kannatus saattaisi kääntyä nousuun.

– Samalla Kulmuni ottaisi selkeän hajuraon hallituksen ja pääministerin ay-liikettä myötäilevälle politiikalle, mitä kepun kentällä on ihmetelty. Keväällä on edessä julkisen puolen suuret työmarkkinaratkaisut, joiden osalta hallitus saattaa ajautua ristiriitoihin ja suoranaisiin rahoitusvaikeuksiin, sillä julkisen puolen liitot ovat tulkinneet, että niillä on nimenomaan Rinteen tuki kevään muita huomattavasti suuremmille palkankorotusvaatimuksille.

– Kulmunin kannalta kyseessä on nyt ainutkertainen tilaisuus, joka ei tule toistumaan. Puolueen kenttä katsoo, uskaltaako Kulmuni siihen tarttua. Jatkossa Rinteen ja Sdp:n esityksiä vastaan on turha pullikoida. Jos keskusta joutuisi moittimaan Rinnettä tai Rinteen johtamaa Sdp:tä, kritiikillä ei olisi enää uskottavuutta.

– Lisäksi Kulmunilla on kädessä korttipelitermein vähintäänkin täyskäsi, ellei värisuora. Sdp:n itsetuntoa pääministerin vaihto söisi, mutta hallituspohja ei kaadu. Nykyisessä kannatustilanteessa Sdp:kään ei halua hallituksen vaihtoa puhumattakaan uusista vaaleista, joita kukaan ei perussuomalaisten pelossa toivo. Olisi ylipäätään mahdotonta kuvitellakaan, että kokoomus lähtisi välikysymyksen jälkeen keskustan paikalle hallitukseen, perussuomalaisista puhumattakaan. Sdp:n sisälläkään Rinteen tuki ei ole sataprosenttista, mistä kertoo sekin, ettei yksikään merkittävä demaripoliitikko ole noussut puolustamaan Rinnettä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) on tosin vakuuttanut, että Rinteellä on ryhmän tuki takanaan.

– Myös naiskysymys nousee esille. Kulmunin on vaikea hyväksyä, että Rinne uhrasi omien virheidensä takia omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd), joka joutui ilmoittamaan perjantaina erostaan. Samaa kipuilua kokee myös vihreiden Maria Ohisalo. Puolueen ex-puheenjohtaja Touko Aalto suomi Rinnettä ja Sdptä kovin sanoin, että Paatero ”heitettiin rekan alle”.

SUMMA SUMMARUM:

Edessä on enemmän kuin mielenkiintoinen päivä. Hallituksen edustajat ovat hiirenhiljaa asian ympärillä. Siihenkään ei ole saatu varmistusta, kokoontuuko hallitusviisikko Kesärantaan aamulla vai illalla vai sekä että. Kokoonpanotkin voivat vaihdella. Paikalle on kutsuttu myös eduskuntaryhmien johtoa.

Rinteeltä odotetaan aukotonta selitystä.

Varsinainen myrsky on edessä tiistain välikysymyksen keskustelussa.

Tilanne muistuttaa Irak-vuodoista alkanutta Anneli Jäätteenmäen (kesk) kujanjuoksua kesällä 2003. Tuolloin Sdp veti tukensa Jäätteenmäeltä ja päätti keskustan puolesta, että sen on vaihdettava pääministeriä, jos hallitus aikoo jatkaa. Se söi keskustan itsetuntoa, nyt Sdp:llä on sama tilanne edessään.

Kun Jäätteenmäki erotettiin, nyt 32-vuotias Kulmuni seurasi – jos seurasi –tilannetta Tornion yläasteen 16-vuotiaana koululaisena. Liekö tuolloin arvannut, että hän joutuu vielä jonakin päivänä kääntämään peukaloaan ylös tai alas kuin muinaiset Rooman Caesarit aikoinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?