Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari pitää pääministeri Antti Rinteen (sd) kannalta huonona uutisena sitä, että valtioneuvoston omistajaohjausyksikön osastopäällikkö puolustaa Postia julkisuudessa. Osastopäällikkö Kimmo Viertola on sanonut Talouselämä-lehden haastattelussa, että Posti on pitänyt omistajanohjausyksikön ja eilen tehtävästään eronneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) koko ajan informoituna työntekijöiden työehtoratkaisuista.
– Kun omistajaohjausosaston virkamiehestä on kyse, hän toimii omistajaohjausasioissa virkavastuulla. Siinä mielessä lausunto on aika painava, Ruostetsaari sanoo.
Ruostetsaari vertaa Rinteen tilannetta siihen, kun Anneli Jäätteenmäki (kesk) joutui juhannuksena 2003 eroamaan pääministerin paikalta, kun hänen todettiin valehdelleen eduskunnalle.
– Tämä on hallituksen kannalta huolestuttavaa. Ensi viikon välikysymyskeskustelussa olennainen kysymys on, puhuiko Antti Rinne totta vai ei.
Valtio-opin professorin mukaan Rinteen asema pääministerinä riippuu hallituskumppaneiden – eritoten keskustan tuesta. Siinä mielessä kohtalonpäivä on huomenna sunnuntaina, kun hallituspuolueiden johto kokoontuu pohtimaan Antti Rinteen asemaa ja hallitusyhteistyötä.
– Keskusta on tässä piikkipaikalla. Todennäköisesti vasemmistoliitosta löytyy enemmän ymmärrystä Rinnettä kohtaan. Vihreätkin näkyy vaatineen lisäselvityksiä, Ruostetsaari arvioi.
Ruostetsaari pitää keskustan tilannetta kinkkisenä. Jos puolue vetää luottamuksensa pois Rinteeltä, se johtaisi pääministerin vaihdokseen tai koko hallituksen eroon ja uusiin vaaleihin. Toisaalta uutta hallitusta voidaan yrittää muodostaa nykyisen eduskunnan pohjalta.
– Uudet vaalit eivät ole keskustan kannalta ollenkaan toivottava vaihtoehto, kun tiedetään keskustan kannatus tällä hetkellä. Uudet vaalit eivät ole myöskään Sdp:n tai vasemmistoliiton intressissä. Vihreiden kannatus on vahvimmillaan, mutta vihreätkään eivät voi olla vakuuttuneita siitä, olisiko heillä asemaa seuraavassa hallituksessa.
Keskustan kenttäväen luottamus pääministeriin on huono. Tyytymättömyyttä Rinteen toimintatapoihin ja äkkinäisiin lausuntoihin on esiintynyt myös keskustan eduskuntaryhmässä.
– Keskustan kenttä oli tyytymätön Sipilän hallitukseen ja nyt se on tyytymätön Antti Rinteen hallitukseen. Näiden hallitusten ideologinen pohja on aika erilainen, mutta siitä huolimatta keskustan kenttä ei ole tyytyväinen. Keskustalaisten poliitikkojen puheissa näkyy, että ainakin talouspolitiikassa haluttaisiin pitää kiinni Juha Sipilän linjauksista.
Toisaalta keskustassa saatetaan yhä muistaa, mitä Anneli Jäätteenmäelle kävi 2000-luvun alussa, kun Sdp veti luottamuksen keskustalaiselta pääministeriltä, professori sanoo.
– Se johti Anneli Jäätteenmäen hallituksen eroon ja tilalle tuli Matti Vanhasen hallitus. En jaksa uskoa, että näin vanhoilla asioilla enää on vaikutusta.
Omistajaohjauksen johtaminen ei ole mennyt kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, professori sanoo.
– Omistajaohjaus kuului Paateron virkavelvollisuuksiin, mutta nyt näyttää siltä, että Antti Rinne oli hyvin vahvasti harjoittamassa omistajaohjausta. Rinne perusteli eroa sillä, että Paatero ei vienyt riittävästi Rinteen linjauksia Postin hallitukselle ja johdolle. Kuinka monta omistajaohjaajaa tässä oli? Siinä on keskusteltavaa, voiko pääministeri ylipäätään käskyttää tällä tavalla ministeriä ministerin toimialaan kuuluvassa asiassa.
Tilanne on poikkeuksellinen, koska Posti on ollut julkisesti omistajaohjausministerin kanssa eri mieltä.
– Ja sitten vielä virkamieskin osallistuu keskusteluun. Omistajaohjausasioissa hallitus käyttää omistajavaltaa ja virkamiehet hoitavat poliittisella tasolla päätettyjen linjausten toimeenpanoa. Postin hallituksen täytyy toteuttaa omistajan tahtoa. Ja sitten Antti Rinne toteaa, että Postin hallitus ei ole toiminut omistajan tahdon mukaisesti. Ne ovat aika kovia väitteitä puolin ja toisin.
Kaikesta huolimatta tutkija uskoo, että hallituspuolueet lähtevät tukemaan Antti Rinnettä pitääkseen hallituksen pystyssä.
– Kaikilla hallituspuolueilla olisi paljon menetettävää uusien vaalien tapauksessa.
Ilta-Sanomat seuraa hallituskriisin käänteitä sunnuntaina aamusta asti osoitteessa is.fi
Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne ja Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 19. marraskuuta 2019.