Sdp ei saanut korjattua kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) erolla, tai ehkä oikeammin erottamisella kurssiaan Posti-vyyhdissä. Se avasi oikeastaan vain helvetin portit ammolleen. Jännitysnäytelmässä voi nyt tulla lähtö myös pääministeri Antti Rinteelle (sd).
Sdp yrittää omissa ulostuloissaan kääntää keskustelua siihen, että olennaista Posti-vyyhdissä on lopputulos: Postin työntekijöiden työehdot turvattiin ja lakko loppui. Tätä viestiä toisteli Rinteen lisäksi perjantaina myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Demareiden talo oli kuitenkin jo ilmiliekeissä.
Työväenpuolueelle työehtojen turvaaminen on tietenkin tärkeää, mutta juuri nyt se ei ole keskustelussa oleellista. Oleellista on se, kuka Posti-vyyhdissä puhuu totta. Rinne on ajautunut vyyhdissä yksin omaan nurkkaansa. Hänen mukaansa Paatero ei välittänyt Postin hallitukselle riittävän selvästi valtio-omistajan kantaa. Paatero sai mennä.
Pääministeri Antti Rinne vierellään Sirpa Paatero eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.
Rinne kuitenkin syytti perjantaina myös väkevästi Postia valtio-omistajan harhauttamisesta liikkeenluovutuksen päivämäärää koskevassa asiassa. Hän myös väitti Postin hallituksen antaneen harhauttavaa tietoa omistajaohjaukselle siitä, miksi tes-työehtosiirto piti tehdä. Tätä Rinne piti raskauttavana asiana. Tulikuumille kierroksille vyyhti lähti, kun Rinne väitti torstain kyselytunnilla Postin toimineen vastoin valtio-omistajan selkeää tahtotilaa.
Lyhyesti sanottuna Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola on kiistänyt Rinteen väitteet. Virkavastuulla toimiva valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Kimmo Vierola ui selkeästi myös vastavirtaan Talouselämän haastattelussa. Hänen mukaansa Posti on toiminut hyvän hallintotavan ja osakeyhtiölain mukaisesti sekä omistajaohjauksen näkökulmasta tilanteen edellyttämällä tavalla.
Jäljelle jää enää kysymys, miksi Postin hallitukselle ei tullut lähtöä samalla kuin Paaterolle, jos omistaja syyttää yhtiön johtoa vilpillisestä pelistä. Yksi veikkaus on, että Rinne ei uskalla lähteä erottamiseen, koska silloin Postin hallituksen jäsenet vapautuisivat kertomaan omasta näkökulmastaan tapahtuneesta.
Luvassa voisi olla päivittäin jatkuva kertomus siitä, miten kaikki on oikein mennyt. Pohjola laittoi perjantaiaamun tiedotteessa jo ulos uusia päiviä ja tapoja, millä Paateroa oli informoitu. Onko tarinaa kulisseista vielä lisää? Paateron erolla Rinne siirsi kuumaa perunaa eteenpäin sanomalla, että asiaa tarkastellaan, kun uusi omistajaohjausministeri on löytynyt.
Ristiriidat puheiden ja tekojen välillä hämmentävät laajasti ja Rinteen bussi kiitää koko Posti-vyyhdin seurauksena nyt vauhdilla pääministerille epäsuotuisaan suuntaan. Suurimmat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus vaativat näyttävästi Rinteen eroa. IS:n tietojen mukaan hallituspuolueiden johtoviisikko kokoontuu huomenna Kesärantaa puimaan Rinteen kohtaloa.
Käytännössä Rinteen tulevaisuus on keskustan eduskuntaryhmän käsissä. IS:n soittokierroksen perusteella ”luottamus pääministeriin on huono”. Valtaosa pitää hallituksen ohjelmaa hyvänä, eikä halua kaataa hallitusta. Pääministerin vaihtaminen on sitten jo täysin toinen juttu.
Lännen Median kyselyn perusteella jo kaksi kolmasosaa keskustan kannattajista on tyytymättömiä hallitukseen, jossa puolue istuu. Kaikkiaan hallituksen kannatus oli kyselyssä umpisurkea, vaikka taivalta on takana vasta kuusi kuukautta ja kaikki vaikeimmat päätökset vielä tekemättä.
Rinteen ideoiden heittely, sammakoiden päästely ja yleinen häärääminen on ollut niin tehokasta, että kaikki muu hallituksen työskentelyssä on hautautunut sen alle. Sdp:n sisältäkin IS:lle on ihmetelty, miksi pääministeri ei anna ministerien vastata kyselytunnilla näille esitettyihin kysymyksiin vaan huitoo toistuvasti itselleen puheenvuoron. Niistä ei ole mitään hyvää seurannut.
Ytimeltään Posti-vyyhdissä on kyse siitä, kuka on puhunut totta eduskunnan edessä. Tässä vaiheessa kyse on jo myös suurelta osin siitä, pystyykö Rinne palauttamaan hallituspuolueiden luottamuksen itseensä ja ennen kaikkea uskovatko he, että Rinteen johdolla hallitus pääsee vihdoin keskittymään tekemiseen ja saavuttaa kovat talous- ja työllisyystavoitteensa. Keskustan riveissä suuresti Posti-vyyhdissä riipoo myös se, että Rinteen katsotaan sekoittaneen valtion omistajapolitiikan ja työmarkkinapolitiikan omilla ulostuloillaan.
Hälyä pääministerin ympärillä on yksinkertaisesti aivan liikaa ja suomalaisessa politiikassa eletään nyt kiihkeää jännitysnäytelmää. Valtit ovat keskustan kädessä. Tulevat päivät näyttävät, millaisen ässän se vetää hihastaan ja mikä hinta on Rinteelle, jos hän jatkaa uskottavuutta nakertavan kohun heikentämänä pääministerinä.