Paine kasvaa Keskustan joukoissa – eduskuntaryhmässä nähdään mahdollisena, että Rinnettä vaadittaisiin eroamaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paine kasvaa Keskustan joukoissa – eduskuntaryhmässä nähdään mahdollisena, että Rinnettä vaadittaisiin eroamaan

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (vas.) ja pääministeri Antti Rinne.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (vas.) ja pääministeri Antti Rinne.

Julkaistu: 30.11.2019 15:29

Keskustan kentän viesti on yhä selvempi: Valtaosa sanoo, että luottamus pääministeriin on huono

Keskustan kansanedustajat ovat lauantaina jalkautuneet ympäri Suomea kuulemaan kansan ja kentän tuomiota hallituksen viime viikon dramaattisista käänteistä. Eikä tuomio ole kaunista kuultavaa.

– Valtaosa sanoo, että hallitusta ei kannata kaataa ja ohjelma on hyvä, mutta luottamus pääministeriin on huono. On suoraan sitä, että pitäisi vaihtaa pääministeri, mutta toivoisi itse hallituksen jatkavan, IS:lle kerrotaan.

– Olihan se aika vahva viesti, että pääministerin luottamus on heikoilla. Tämä alkaa huolestuttaa ja panee kyllä miettimään, keskustan eduskuntaryhmästä kuvaillaan tilannetta.

Postikiista kärjistyi perjantaina omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) eroon ja sairauslomaan. Oppositiolle tämä ei kuitenkaan riitä, vaan se vaatii myös pääministeri Antti Rinteen (sd) eroa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi jo perjantaina keskusta vaativan selvitystä Sdp:ltä. Pääministeripuolueen katsottiin olevan vastuussa siitä, että kuvaa Posti-vyyhdin selvittelystä kirkastetaan.

Kuvituskuva

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat sunnuntaina Kesärantaan pohtimaan hallituksen ja ennen muuta pääministerin asemaa ja hänen mahdollisuuksiaan mahdollisuuksia jatkaa tehtävässään.

Keskustassa peräänkuulutetaankin avointa keskustelua ja tilanteen tarkkaa selvittämistä ennen tiistain välikysymystä koskevia puheenvuoroja.

Keskusteluissa pidetään kuitenkin mahdollisena myös vaihtoehtoa, jonka mukaan keskusta vaatisi Rinteen eroa ja uuden pääministerin nimeämistä.

– Selvityksen jälkeen tehdään johtopäätökset. Mutta ei sekään ole poissuljettua, että jouduttaisiin näinkin radikaaliin tilanteeseen menemään, eräs keskustan kansanedustaja kommentoi.

Etenkin jos selviää, ettei pääministeri ole puhunut eduskunnan edessä totta, on keskustan mukaan hallituksen pohja jatkolle hyvin hatara.

– Se on aika kova juttu suomalaisessa kulttuurissa ja politiikassa, että pystyyn ei saisi valehdella. Jos ilmenee, että näin on tapahtunut, niin onhan se vaikea juttu.

Vihreissä suhtaudutaan kuitenkin tilanteeseen rauhallisemmin, vaikka Postin vyyhdin käänteitä ihmetellään ja niihin kaivataan selkeyttä.

Myös vihreät vaati Sdp:ltä johdonmukaisia tietoja Posti-vyyhdistä. Puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi viestineensä Rinteelle useita kertoja, että asiassa on tarvetta aukottomille tiedoille.

– Asia on kuitenkin saanut suuremmat mittasuhteet kuin mistä on kyse, vihreistä kommentoidaan IS:lle.

Kuvituskuva

– Jos Sdp nyt saa riittävät selvitykset toimitettua ja asia saadaan yhdessä keskusteltua ja käytyä läpi niin uskoisin, että se olisi sitten siinä. Sittenhän tässä ei ole mitään epäselvää.

Keskustassa tyytymättömyyden Rinnettä kohtaan nähdään kuitenkin jatkuneen jo pidemmän aikaa.

– Ei se ole pelkästään tämä (Posti-gate). Kyllä koko toiminta on matkan varrella ollut sellaista haparoivaa, viestit ovat tämän sisältöisiä.

Tyytymättömyyttä pääministerin toimintatapoihin ja äkkinäisiin lausuntoihin on esiintynyt myös keskustan eduskuntaryhmässä.

– Turvekannat ja onhan tässä ollut monenlaista kuukausien varrella, mitä hän on joutunut selittelemään. Ei hän ole tässä alkumetreillä ihan edukseen esiintynyt.

Osa keskustan kentän jäsenistä vierastaa myös Rinteen vahvaa SAK:n taustaa ja ”ay-kenraalin” mainetta.

– Jos ay-johtajan taustalla tulet, niin pitäisi olla erityisen varovainen ja pidättyväinen, jos olet ollut osapuoli siellä ennen. Hän ei ole ehkä ymmärtänyt sitä, ettei voi pääministerinä olla mikään ay-pomo.

Painetta lisäsi tänään entisestään Lännen Median mielipidetiedustelu, jonka mukaan kaksi kolmesta keskustan kannattajasta on tyytymätön hallitukseen.

Yhtä huonoja lukuja ei keskustassakaan osattu odottaa.

– Tietenkin tällainen puuronsilmä kun porisee, niin paine kasvaa koko ajan, IS:lle kommentoidaan.

Tuoreimmat osastosta