Tällä lapulla Sdp sinetöi Jäätteenmäen eron – kiikuttaako keskusta pian omansa Sdp:lle? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tällä lapulla Sdp sinetöi Jäätteenmäen eron – kiikuttaako keskusta pian omansa Sdp:lle?

Keskusta ja vihreät peräävät Sdp:ltä selvitystä Posti-vyyhdistä. Oppositio vaatii pääministeri Rinteen eroa. Toistaako historia käänteisesti itseään kohun päätteeksi?

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki jätti eroanomuksensa presidentti Tarja Haloselle Kultarannassa kesäkuussa 2003.

30.11.2019 14:00

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat sunnuntaiaamuna pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan pohtimaan pääministeri Antti Rinteen asemaa ja hallitusyhteistyötä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni peräsi tänään lauantaina Tampereella hallituksen sisäistä keskustelua Posti-vyyhdistä. Rinteen kohtalo ensi viikon välikysymyskeskustelussa lepää pitkälti keskustan käsissä. Tunnelmat keskustan perjantaina Rinteen tiedotustilaisuuden jälkeen pitämässä ryhmäkokouksessa olivat levottomat.

– Ei Rinne nauti keskustassa varauksetonta luottamusta. Kyllähän se epäluottamus tosiasiallisesti kohdistuu Rinteeseen ja hänen toimintaansa. Moni koki sen epäreiluna, että uhrattiin taas nainen ja pääministeri sen kun porskuttaa, IS:lle kommentoitiin kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) eron jälkeen.

Lisää painetta kattilaan luo tuoreimmat mielipidemittaukset. Tänään julkaistusta Lännen Median kyselystä käy ilmi, että keskustan kannattajista jo kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä hallitukseen, jossa he itse istuvat. Luvut ovat Rinteen hallitukselle kaikkiaankin tukalat.

Postilakon viimeisellä viikolla tehdyssä kyselyssä Rinteen hallitukseen melko tai erittäin tyytymättömiä on yli puolet suomalaisista. Mittaus ei sisällä Paateron ja Rinteen sanomisista syntynyttä jupakkaa, joka johti Paateron eroon.

Hallitus on ajautunut jupakan vuoksi kriisiin ja seurauksena esiin on noussut muistot Suomen ensimmäisen naispääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk) erosta. Jäätteenmäki joutui eroamaan 2003 Irak-vuodosta syntyneen kujanjuoksun päätteeksi juhannusviikolla juuri ennen eduskunnan kesälomaa.

Jäätteenmäen arvioitiin puhuneen eduskunnassa muunneltua totuutta. Hänen kohtalonsa sinetöityi, kun hallituskumppani Sdp veti tukensa pois. Historia voi nyt toistaa itseään, mutta osat ovat käänteiset.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kirjoitti tuolloin nimikoidulle kirjepaperilleen seuraavasti:

– Sdp ei voi jäädä enää odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon. Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta. Eduskunta voitava kutsua koolle jo nyt ensi tiistaiksi. Muuten kuten keskusteltu eli lyhyen kaavan mukaan vain pääministerivaihdos, ei muita muutoksia.

Ryhmän pääsihteeri Sisko Seppä kiikutti lapun kriisikokousta pitäneelle keskusta eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Timo Kallille. Päivän päätteeksi Jäätteenmäki erosi. Pääministeriksi nostettiin puolustusministerinä hallituksessa ollut Matti Vanhanen.

– Tilanteessa oli kiire, sillä piti päättää eduskunnan kutsumisesta koolle seuraavalla viikolla. Timo Kalli ei vastannut puhelimeen, sillä hän oli johtamassa eduskuntaryhmän kokousta. Viestilappu oli ainoa keino siinä tilanteessa, Backman muisteli asiaa Ylellä 2013.

Seppä ei ollut ensimmäinen demari, jolle lapun kiikuttamista tarjottiin.

– Annoin lapun Timo Koivistolle, mutta hän ei rohjennut viedä sitä keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen. Lopulta eduskuntaryhmämme sihteeri Sisko Seppä vei sen perille. Koputti oveen ja ojensi lapun Timo Kallille, Backman sanoi ja jatkoi:

– Kalli oli siinä tilanteessa pakotettu lukemaan viestin koko heidän ryhmälleen ja näin tilanteen vakavuus paljastui kaikille. Siihen asti neuvotteluja oli käyty puolue- ja eduskuntaryhmien johdon välillä, Backman muistelee.

Jäätteenmäki oli vaalikamppailun aikana viitannut asiakirjoihin pääministeri Paavo Lipposen (sd) ja presidentti George W. Bushin tapaamisesta ja Suomen liittämisestä sotakoalitioon. Kun Jäätteenmäen myyräksi oli paljastunut presidentti Tarja Halosen kabinetin jäsen Martti Manninen, Jäätteenmäki jätti eropyyntönsä.

Muita ministerieroja:

  • Kehitys- ja omistajaohjausministeri Heidi Hautala (vihr) sai lähteä 2013. Hautala oli keväällä 2012 estänyt Arctia Shipping -varustamoa tekemästä rikosilmoitusta Greenpeacen mielenosoittajista. Kun asia tuli julki 2013 syksyllä, Hautala ei ensiselitystensä mukaan ollut ohjeistanut Arctia Shippingiä.

  • Kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok) erosi dramaattisesti kesken eduskunnan kyselytunnin 2002.

  • Lindén ei ollut jäävännyt itseään, ja hän oli ministerinä puoltanut 170 000 euroa tukea oululaiselle Sankivaaran golfkentälle. Lindén oli Sankivaaran kentän osakas.

  • Liikenneministeri Matti Aura (kok) erosi Soneran ensimmäisen osakeannin jälkiseurauksena 1999.

  • Soneran pääjohtaja Pekka Vennamo oli hankkinut itselleen kymmeniätuhansia Soneran osakkeita ja myynyt merkitsemiään osakkeita perheelleen. Kun Vennamon kaupat tulivat julki, Aura erotti Vennamon ja erosi itse tämän jälkeen.

  • Toinen valtiovarainministeri Arja Alho (sd) kompastui Sundqvist-sopimukseen 1997. Alho hyväksyi sopimuksen, jolla STS-pankin entisen pääjohtajan ja Sdp:n entisen puheenjohtajan Ulf Sundqvistin vahingonkorvaukset kohtuullistettiin 1,2 miljoonaan markkaan. Sundqvist oli tuomittu holtittomasta luotonannosta 5-7 miljoonan markan korvauksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?