Kello 8.40 pamahti Postin tiedote, joka oli kuin bensaa liekkeihin – näin perjantain tapahtumat vyöryivät kulisseissa ministerin eroon asti: ”Päätös syntyi vasta siinä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kello 8.40 pamahti Postin tiedote, joka oli kuin bensaa liekkeihin – näin perjantain tapahtumat vyöryivät kulisseissa ministerin eroon asti: ”Päätös syntyi vasta siinä”

Julkaistu: 30.11. 6:07

IS:n tietojen mukaan hallituksen dramaattisen perjantain tapahtumat alkoivat rullata, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti aamulla tiedotteen, jossa hän kiisti pääministeri Antti Rinteen edellisessä iltana eduskunnan täysistunnossa lausuman viestin.

Rinne jyrähti kyselytunnilla sanomalla, että Postin hallitus on toiminut valtio-omistajan tahdonvastaisesti Posti-vyyhdissä.

– Postin tiedote oli merkki siitä, että tämä menee todella vaikeaan kulmaan jollekulle. Eropäätös syntyi vasta siinä aamulla, kun tiedote tuli, IS:lle kerrotaan.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti perjantaina aamulla tiedotteen.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti perjantaina aamulla tiedotteen.

Vielä illalla torstain kyselytunnin ja Rinteen ulostulon jälkeen perjantain dramaattisiin käänteisiin ei IS:n tietojen mukaan osattu valmistautua.

– Moni oli siinä käsityksessä, että noinhan se asia on. Että olemme suoraan sanoneet, että työehtoshoppailua ei hyväksytä, Sdp:n eduskuntaryhmästä kommentoidaan.

Pääministeri Antti Rinne vastaamassa vierellään Sirpa Paatero eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

Pääministeri Antti Rinne vastaamassa vierellään Sirpa Paatero eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

Puolilta päivin torstaina julkisuuteen oli myös tullut tieto Sdp:n entisen kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan kuolemasta, minkä vuoksi monella olivat ajatukset toisaalla.

Kyselytunnin jälkeen edustajat ryhtyivätkin valmistautumaan kello 19 järjestettävään Feldt-Rannan muistotilaisuuteen. Paikalle saapuivat myös Rinne ja Paatero.

Paateron kerrotaan ottaneen syksyn aikana velloneen Posti-gaten hyvin raskaasti, mutta nyt tilanteen nähtiin jo olevan rauhoittumaan päin.

– Vielä eilen (torstaina) illalla Paatero oli sillä mielellä, että asia menee kyllä eteenpäin, IS:lle kerrotaan.

Marit Feldt-Rannan muistotilaisuus pidettiin torstai-iltana.

Marit Feldt-Rannan muistotilaisuus pidettiin torstai-iltana.

Postin Pohjolan tiedote pamahti toimitusten sähköposteihin perjantaina kello 8.40. Rinne oli aamulla Finlandia-talolla puhumassa kello 8 alkaneessa EU-puheenjohtajuuskauden seminaarissa.

Tiedote löi välittömästi lisää bensaa liekkeihin keskusteluun siitä, kuka Posti-vyyhdissä puhuu totta. Tiedote laittoi liikkeelle tapahtumien vyöryn.

IS:n tietojen mukaan Antti Rinne oli aamupäivällä yhteydessä keskustan puheenjohtajaan Katri Kulmuniin Brysseliin. Keskustaa valotettiin kahdesta eri vaihtoehdosta. Joko Sirpa Paatero eroaisi tai Posti hallitukselle tulisi lähtö.

Käytäväkeskusteluissa on nostettu esiin näkemystä, jonka mukaan Rinne ei ole halukas erottamaan Postin hallitusta, koska silloin sen jäsenet voisivat avoimesti lyödä tiskiin kaikki tietonsa siitä, miten asiat valtio-omistajan kanssa ovat edenneet kulisseissa.

Toisen katsantokannan mukaan Postin hallitusta ei ole haluttu lähteä erottamaan nyt jo loppuneen lakon aikana, koska se ”ei olisi antanut omistajaohjauksesta kovin hyvää kuvaa”.

Rinne soitti aamupäivästä myös Paaterolle.

Sirpa Paatero. Kuva otettu keskiviikkona eduskunnassa.

Sirpa Paatero. Kuva otettu keskiviikkona eduskunnassa.

Valtioneuvoston linnassa perjantaina kello 12.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa Rinne kertoi sanoneensa kesästä asti yksiselitteisesti, ettei hyväksy työehtoshoppailua tai palkkojen polkemista valtionyhtiöissä. Paatero ei ole hänen mukaansa välittänyt tietoa riittävän selvästi Postille.

– Kun tutustuin Postin esittämiin materiaaleihin ne antoivat vahvistuksen sille, että Posti on vähintäänkin pyrkinyt häivyttämään 1.9. päivämäärää. Samalla on kuitenkin ilmeistä, että omistajaohjausministeri ei ole antamaani ohjeistusta työehtojen polkemisesta riittävän selväsanaisesti torjunut, Rinne selitti Paateron lähdön syitä.

– Olen käynyt tästä tilanteesta tänään Paateron kanssa puhelinkeskustelun ja kertonut faktat, miltä tilanne näyttää ja ministeri Paatero on päättänyt itse eronpyynnön jättää.

Paateron ero tuli yllätyksenä Sdp:n eduskuntaryhmälle, joka sai tietää asiasta vasta Rinteen tiedotustilaisuudesta.

Eduskuntaryhmä oli vielä torstaina kyselytuntia edeltäneessä kokouksessaan antanut täyden tukensa Paaterolle, eikä kukaan kyseenalaistanut ministerin asemaa.

– Ryhmässä on haluttu luottaa siihen mitä Paatero on kertonut, eli että hän ei ole osannut pysähtyä tiettyjen asioiden ääreen. Ryhmällä on täysi luottamus, että hän ei ole tehnyt sitä tahallisesti, eräs ryhmän jäsen kommentoi.

Pääministeri Antti Rinne tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa perjantaina.

Pääministeri Antti Rinne tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa perjantaina.

Tiedotustilaisuudesta Rinne kiiruhti suoraan eduskuntaan yhdeltä alkaneeseen istuntoon. Jos Sdp:ssä kuitenkin luultiin, että tilanne olisi nyt Paateron eron myötä selvä, niin toisin kävi.

Oppositio lähti perjantaina iltapäivästä vaatimaan itse pääministerin eroa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Paateron erolla paikattiin lähinnä Rinteen omia virheitä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perjantaina eduskunnassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perjantaina eduskunnassa.

Välittömästi täysistunnon jälkeen keskusta keräsi eduskuntaryhmänsä kokoukseen. Väen kanssa haluttiin käydä läpi tilanne, kun pääministerin peliliikkeet olivat tulleet tiedotustilaisuudesta lopullisesti selville.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi kokouksen jälkeen keskusta vaativan selvitystä Sdp:ltä Posti-sotkusta. Pääministeripuolueen katsottiin olevan vastuussa siitä, että kuvaa Posti-vyyhdin selvittelystä kirkastetaan.

Keskusta ei ole asettanut vaatimalleen selvitykselle takarajaa. Puolueessa odotellaan sitä kaikessa rauhassa. Puolueen edustajille haluttiin kuitenkin viikonlopuksi selkeä viesti toreille ja turuille vietäväksi. Keskusta kiertää viikonloppua Suomea keskustelemassa ympäristökysymyksistä, mutta varsinainen puheenaihe on jo ennalta varsin selvä.

Keskustan ryhmässä tunnelmaa kuvaillaan IS:lle levottomaksi.

– Ei Rinne nauti keskustassa varauksetonta luottamusta. Kyllähän se epäluottamus tosiasiallisesti kohdistuu Rinteeseen ja hänen toimintaansa. Moni koki sen epäreiluna, että uhrattiin taas nainen ja pääministeri sen kun porskuttaa, IS:lle kommentoidaan keskustasta.

Myös vihreät vaativat Sdp:ltä johdonmukaisia tietoja Posti-vyyhdistä. Puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi viestineensä Rinteelle useita kertoja, että asiassa on tarvetta aukottomille tiedoille. Ohisalo arvioi, että viestinnässä on ollut joitain epäjohdonmukaisuuksia.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo eduskunnassa perjantaina.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo eduskunnassa perjantaina.

Li Anderssonin mukaan vasemmistoliitto on ollut siinä käsityksessä, että omistajaohjausministerin johdolla valtion omistajaohjauksen linja on ollut sama. Tällä hän tarkoitti sitä, ettei tes-shoppailua ei valtionyhtiöissä hyväksytä. Anderssonin mukaan Paateron eroon johtivat ”prosessissa tapahtuneet virheet”.

IS:lle myönnetään hallituslähteistä, ettei Posti-vyyhdistä ole tyylipisteitä kerättävänä. Samalla muistutetaan, että kun lakko lopulta saatiin päättymään, lopputuloksena oli se, että Postin työntekijöiden palkkoja ei halpuutettu.

Erään Sdp:n jäsenen mukaan vyyhdin purkaminen olisi myös vaatinut ”poikkeuksellista tarkkuutta”. Paateron ero astuu virallisesti voimaan ensi viikon keskiviikkona Valtioneuvoston hyväksynnän myötä.

Sirpa Paateron ero astuu virallisesti voimaan ensi viikon keskiviikkona.

Sirpa Paateron ero astuu virallisesti voimaan ensi viikon keskiviikkona.

Paatero itse on sairauslomalla 13. joulukuuta asti. IS:lle kuvaillaan Veikkauksen ja Postin tapausten pistäneen ministerin kesän ja syksyn aikana koville.

– Hän oli todella huonossa kunnossa. Hän on tapellut tässä jo parin tai useammankin viikon läpi, IS:lle kerrotaan.