Näin Posti-sotku kärjistyi vuorokaudessa ministerin eroon – vielä torstaina pääministerin syyttävä sormi osoitti kohti Postia - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin Posti-sotku kärjistyi vuorokaudessa ministerin eroon – vielä torstaina pääministerin syyttävä sormi osoitti kohti Postia

Julkaistu: 29.11.2019 20:54

Pääministeri on väittänyt Postin toimineen vastoin valtio-omistajan tahtoa. Postista väitteet on kiistetty.

Postikiista kärjistyi perjantaina omistajaohjausministeri Sirpa Paateron eroon ja sairauslomaan. Oppositio vaatii myös pääministeri Antti Rinteen eroa.

Lumipallo lähti vyörymään jo torstaina, kun pääministeri Rinne syytti eduskunnan kyselytunnilla Postin toimineen vastoin omistajan tahtoa kiistan ytimessä olleiden 700 pakettilajittelijan kohdalla.

Rinne puhui eduskunnassa Postin Paaterolle esittelemistä elokuisista päätöksistä, joiden mukaan Postin hallitus päätti siirtää 8100 ihmistä liikkeen luovutuksella toiseen yritykseen 1. marraskuuta ja 700 postin pakettilajittelijaa toisen tes-sopimuksen piiriin samana päivänä.

– Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta, 28. päivä (elokuuta) 700 ihmistä siirrettiin. Ja se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa.

Pääministeri Antti Rinne, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (taustalla) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

Pääministeri Antti Rinne, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (taustalla) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kiisti Rinteen väitteet perjantaiaamuna julkaistussa tiedotteessa. Pohjolan mukaan Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella on ollut omistajaohjauksen tuki.

– Meillä on ollut jatkuva dialogi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa, Pohjola sanoi.

– Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta.

Perjantaina kello 12.30 maissa valtioneuvosto tiedotti, että kunta- ja omistajaohjausministeri Paatero oli jäänyt 13. joulukuuta kestävälle sairauslomalle.

Pian tämän jälkeen alkoi pääministerin tiedotustilaisuus, jossa Rinne ensin syytti Postia harhaan johtamisesta. Rinteen mukaan Posti oli pyrkinyt häivyttämään päivämääriä julkisesta keskustelussa. Rinne myös väitti, että Postin johto oli antanut harhauttavaa tietoa siitä, miksi työehtosopimussiirto pitäisi tehdä.

– Posti on väittänyt virheellisesti, että kilpailijat käyttävät paketti- ja verkkoliiketoiminnassaan halvempaa työehtosopimusta. Näin ei ole ollut.

Pääministeri piti tiedotustilaisuuden valtioneuvoston linnassa perjantaina.

Pääministeri piti tiedotustilaisuuden valtioneuvoston linnassa perjantaina.

Rinne kertoi myös, että ministeri Paatero oli jättänyt eropyynnön ja hän oli pyyntöön suostunut. Rinteen mukaan oli ilmeisestä, ettei omistajaohjausministeri ollut noudattanut hänen ohjeistustaan.

Rinne sanoi puhuneensa Paateron kanssa puhelimessa ja kertoneensa, miltä tilanne näyttää. Pääministerin mukaan Paatero päätti kuitenkin erostaan itse.

Rinne jatkoi tilaisuuden lopussa vielä Postin kritisoimista. Rinteen mukaan Posti oli toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa ja antanut virheellistä tietoa.

Rinne arvosteli Postia vielä tiedotustilaisuuden jälkeenkin.

– Postin hallituksen toiminta on minusta ollut kummallista ja siihen liittyy paljon sellaista epäselvyyttä, joka pitää selvittää. Mutta se ei ole tietenkään pääministerin tehtävä vaan omistajaohjausministerin eikä siinä varmaankaan sijaisen ole järkevää lähteä sitä selvitystä tekemään.

Rinne kritisoi Postia vielä tiedotustilaisuuden jälkeen.

Rinne kritisoi Postia vielä tiedotustilaisuuden jälkeen.

Pääministeri myös sanoi, ettei hänellä ollut erityisiä välejä Postin hallitukseen koko kriisin aikana.

Postin hallitus ei ole Pohjolan perjantaiaamun tiedotteen jälkeen kommentoinut asiaa.

Rinne kertoi, ettei Paateron seuraajaa ole vielä valittu. Hänet valitaan todennäköisesti ensi viikolla. Poliittisissa ennakkoveikkailuissa ennakkosuosikiksi on noussut Tarja Filatov (sd). Filatov on aiemmissa hallituksissa toiminut työministerinä.

Sdp:n hallituskumppanit ovat ilmaisseet tukevansa Rinnettä. Vasemmistoliiton Li Andressonin mukaan Paateron ero oli perusteltu, sillä Posti-kiistassa oli tehty virheitä. Samoilla linjoilla oli hänen puoluetoverinsa Paavo Arhinmäki.

– Vasemmisto on alusta asti yksiselitteisesti sanonut, että valtionyhtiössä ei pidä hyväksyä tes-shoppailua. Meidän mielestä on oikein, että omistajaohjauksella puututaan valtionyhtiön toimintaan. Ja siinä myös onnistuttiin. Omistajaohjausministerin eronpyynnön ymmärrän hyvin.

Vihreiden Maria Ohisalo toivotti Sirpa Paaterolle pikaista toipumista sairaslomalta.

– Vihreät on edellyttänyt tarkkaa selvitystä Posti-tapahtumien kulusta. Tähän asti saadut selvitykset eivät ole olleet aukottomia. Niin ei saisi olla. Epäselvyydet selvitettävä nopeasti.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan pääministerillä on vihreiden tuki.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan pääministerillä on vihreiden tuki.

Oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike ilmoittivat sen sijaan keskiviikkona jättävänsä välikysymyksen Posti-sotkusta. Puolueet haluavat selvyyttä, antoivatko Rinne ja Paatero oikeaa tietoa eduskunnalle Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirrosta.

–  Sdp:llä näyttää olevan koko puolueorganisaation läpäisevä rehellisyysongelma, taksikuskitasolta ylimmälle huipulle. Pääministeri EI VOI valehdella yleisölle ja eduskunnalle. Jos Rinne on valehdellut, hänen on erottava, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho twiittasi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (2. vas.) sekä kansanedustajat Riikka Slunga-Poutsalo (2. oik.) ja Riikka Purra (oik.) seurasivat pääministerin infoa eduskunnassa. Oppositio on vaatinut, että myös Rinne eroaisi, jos käy ilmi, että hän on harhauttanut eduskuntaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (2. vas.) sekä kansanedustajat Riikka Slunga-Poutsalo (2. oik.) ja Riikka Purra (oik.) seurasivat pääministerin infoa eduskunnassa. Oppositio on vaatinut, että myös Rinne eroaisi, jos käy ilmi, että hän on harhauttanut eduskuntaa.

Myös kokoomuksen mielestä Rinteen tulisi erota.

– Ministeri Paateron syrjään siirtäminen ei poista tätä tosiasiaa. Kokoomuksen mielestä pääministeri ei voi näin ollen nauttia eduskunnan luottamusta ja hänen pitäisi näin ollen erota, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi eduskunnassa.

Orpon mukaan Paateron ero oli perusteltu, sillä tämä teki Posti-kiistassa virheitä.

Orpo kritisoi myös Rinnettä.

Orpo kritisoi myös Rinnettä.

Sen sijaan esimerkiksi kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen syytti Twitterissä Rinteen uhranneen Paateron pelastaakseen oman nahkansa. Myös kokoomuksen Timo Heinonen oli samoilla linjoilla.

– Niin se pääministeri vaan kaatoi kaiken syyn omistajaohjausministerin niskaan. Nainen sai taas lähteä ja vihreät ja vasemmisto siunasivat tämän toimintamallin? Eikö pääministerin olisi pitänyt lähteä?

Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala kuvaili Posti-sotkun johtaneen jo hallituskriisiin.

Tuoreimmat osastosta