Kokoomuslaiset tuohtuivat: Rinne ja demarit katosivat eduskunnasta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuslaiset tuohtuivat: Rinne ja demarit katosivat eduskunnasta

Sdp:n penkit tyhjenivät, kun oppositio esitti eduskunnassa välikysymyksensä Posti-kohuun liittyen.

Antti Rinteen ja muiden demarien poissaolo ihmetytti eduskunnassa.

29.11.2019 20:32

Eduskunnassa pidettiin tänään perjantaina täysistunto, jossa muun muassa luettiin hallitukselle opposition välikysymys omistajaohjauksesta, työmarkkinatilanteesta ja eduskunnalle annetusta informaatiosta liittyen Posti-kiistaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd) ei kuitenkaan näyttäisi jääneen eduskuntaan kuuntelemaan kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike nytin tekemää välikysymystä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen luki välikysymyksen, jossa kysyttiin esimerkiksi, ovatko pääministeri Rinne ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) antaneet eduskunnalle virheellistä tietoa liittyen tietoihinsa Postin tilanteesta.

Eduskunnasta täysistunnon aikana otetuista valokuvista selviää, että istuntosalin vasen puoli oli suurelta osin tyhjä. Julkaistujen twiittien mukaan joko kaikki tai suurin osa Sdp:n edustajista oli poistunut salista.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa, Timo Heinonen ja Jukka Kopra sekä Hjallis Harkimo Liike Nytistä julkaisivat Twitterissä perjantaina kuvia istuntosalista, jonka vasemmassa laidassa moni paikoista oli tyhjänä.

Nimenhuutoraportista selviää, että täysistunnosta poissa oleviksi merkittiin kuitenkin vain kuusi Sdp:n kansanedustajaa. Timo Heinosen ja Saara-Sofia Sirénin twiittien mukaan Rinne oli käynyt painamassa läsnäolonappia ja poistunut istunnosta.

– Onpa ylimielistä. Pääministeri käy painamassa läsnäolonapin ja lähtee pois täysistunnosta, kun oppositio esittää välikysymyksen. Tähän pitäisi puhemiesneuvoston jo puuttua, Heinonen twiittasi.

– Eduskunnan täysistuntosalissa esitetään opposition välikysymys koskien hallituksen omistajaohjausta, työmarkkinatilannetta ja eduskunnalle annettua informaatiota. Paikalla ei ole YHTÄÄN pääministeripuolueen edustajaa! Pääministeri kävi vain painamassa nappia, Saara-Sofia Sirén (kok) twiittasi.

– Eduskunnan täysistunto käynnissä, mutta yhtään Sdp:n edustajaa ei taida olla salissa. Hassua, Jukka Kopra kirjoitti.

Asiasta ensimmäisenä kertoi Verkkouutiset.

Pääministeri Rinne ilmoitti perjantaina omistajaohjausministeri Paateron erosta, mutta paineet Rinnettä kohtaan eivät hellittäneet. Hallituskumppanit penäsivät SDP:ltä selvennystä epäselvään tilanteeseen.

Pääministeri Rinne ei perjantaina nähnyt ongelmaa omassa toiminnassaan vaan sanoi, että on ollut käsityksessä, että joka puolella noudatetaan hänen linjaustaan siitä, että työehtoja ei saa halpuuttaa.

Rinne ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, miten hän arvioi opposition vaatimusta ottaa vastuuta tilanteesta.

– Oppositio on tehnyt välikysymyksen, ja välikysymykseen vastataan, hän totesi toimittajille eduskunnassa.

Postin hallituksen toimintaa Rinne ei aio itse perata vaan sanoo, että se on omistajaohjausministerin tehtävä sitten, kun uusi ministeri on nimitetty.

Posti-sotku koskee sitä, missä vaiheessa valtion omistajaohjaus sai tietää Postin pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palveluihin ja näin toisen työehtosopimuksen piiriin. Siirrosta syntyi lihava riita, joka johti lakkojen sumaan.

Rinne ja Paatero ovat antaneet julkisuuteen sekavia lausuntoja asiasta ja siitä, oliko Postin päätöksellä valtion omistajaohjauksen tuki. Viime kädessä on kyse siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnassa.

Sotku kärjistyi perjantaiaamuna, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti tiedotteen, jossa hän yksiselitteisesti kiisti Rinteen eduskunnan kyselytunnilla esittämät väitteet siitä, että Postin hallitus olisi jättänyt noudattamatta valtio-omistajan tahtoa.

Puolenpäivän jälkeen Rinne piti tiedotustilaisuuden, jossa hän lateli painavia syytöksiä Postin toiminnasta. Pääministeri korosti, että hänen nähdäkseen Posti on toiminut väärin ja Postin hallituksen asemaa arvioidaan.

Sotkun seuraukset sai kannettavakseen ministeri Paatero, joka Rinteen mukaan esitti eronpyyntönsä itse. Perjantaina kerrottiin myös, että Paatero on sairauslomalla 13. joulukuuta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?