Rinne ryöpytti Postin hallitusta – sanoi omasta asemastaan: ”Olen puhunut saamani tiedon pohjalta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinne ryöpytti Postin hallitusta – sanoi omasta asemastaan: ”Olen puhunut saamani tiedon pohjalta”

Pääministeri Antti Rinteen mukaan Postin hallituksen asemaa tullaan harkitsemaan Posti-vyyhdinkin johdosta lähiaikoina. Rinteen mukaan hän ei ole puhunut muunneltua totuutta vaan ollut saamansa tiedon varassa.

29.11.2019 13:22

Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) jättäneen hänelle tänään eroilmoituksensa. Rinne oli pyynnön jo myös hyväksynyt. Paateron tiedotettiin jääneen sairauslomalle joulukuun puoliväliin asti.

– Olen käynyt tästä tilanteesta tänään Paateron kanssa puhelinkeskustelun ja kertonut faktat, miltä tilanne näyttää ja ministeri Paatero on päättänyt itse eronpyynnön jättää, Rinne sanoi.

Rinne vyörytti edelleen syytä vyyhdin synnystä myös Postin hallituksen niskaan. Rinteen mukaan on selvää, että Posti on pyrkinyt vyyhdissä häivyttämään 700 pakettilajittelijan siirron päivämäärää 1. syyskuuta Paaterolle antamissaan materiaaleissa ja esityksissä.

– Kun tutustuin Postin esittämiin materiaaleihin ne antoivat vahvistuksen sille, että Posti on vähintäänkin pyrkinyt häivyttämään 1.9. päivämäärää. Samalla on kuitenkin ilmeistä, että omistajaohjausministeri ei ole antamaani ohjeistusta työehtojen polkemisesta riittävän selväsanaisesti torjunut, Rinne selitti Paateron lähdön syitä.

Rinteen mukaan hän on valtio-omistaja on koko ajan ollut huolissaan siitä, mitä tapahtuu työntekijöiden työehdoille ja palkoille. Hän sanoo pääministerinä edellyttäneensä kesästä lähtien, ettei työehtoja poljeta ja palkkoja alenneta.

– Tämän ohjeistuksen mukaisesti olen ohjeistanut myös omistajaohjausministeriä toimimaan Postin suuntaan ja näin olen olettanut ministerin myös toimineen.

IS:n toimittaja Mika Lehto kysyi tiedotustilaisuudessa, kuka vyyhdissä on Rinteen mukaan puhunut totta. Rinne sanoi eilen eduskunnassa painokkaasti, että Postin johto on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtotilaa.

– Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa. Se on täysin selvä asia. Toinen selvä asia on se, että Posti on antanut virheellistä tietoa liittyen niihin perusteisiin, minkä takia sopimuksia pitäisi lähteä muuttamaan, joten minun mielestäni Posti on toiminut virheellisesti tässä tilanteessa.

Rinne ei kuitenkaan tänään ollut valmis erottamaan Postin hallitusta luottamuspulan vuoksi.

– Mitä tulee sitten tähän Postin hallituksen asemaan, niin sitä arvioidaan tässä nyt joka tapauksessa näidenkin tapahtumien johdosta. Tällä hetkellä ministeri Paateron ilmoitus erosta tuli niin hetki sitten, että en tiedä, kuka asiaa hoitaa tästä eteenpäin.

Rinteen mukaan Posti on antanut harhauttavaa tietoa myös siitä, miksi työehtosopimuksen siirto olisi alunperin pitänyt tehdä.

– On erittäin raskauttavaa, että Postin johto on antanut harhauttavaa tietoa omistajalle siitä, miksi tes-työehtosiirto pitäisi tehdä. Posti on väittänyt virheellisesti, että kilpailijat käyvät paketti- ja verkkoliiketoiminnassaan halvempaa työehtosopimusta. Näin ei ole ollut, Rinne sanoi.

Hän luetteli kolme käytössä olevaa sopimusta, joissa ne ovat hänen mukaansa paremmat. Rinteen mukaan Postin materiaaleissa todetaan kahdessa kohtaan, että pakettilajittelijoita koskenut liikkeenluovutus tapahtuu 1. marraskuuta.

– Se on yhteenvetoaineistossa, jossa todetaan, että nämä työntekijät siirtyvät 1. marraskuuta liikkeenluovutuksen perusteella Posti Palvelut Oy:n palvelukseen. Tämä on ministerille esitelty.

Rinteen mukaan on selvää, ettei hän ole puhunut eduskunnassa muunneltua totuutta. Hän vetoaa puhuneensa saamansa tiedon varassa.

– Olen puhunut kaiken sen tiedon pohjalta, mikä minulla on ollut käytettävissä täsmälleen niin kuin asiat ovat kulkeneet minun tiedossani ollen.

Pääministerin mukaan hänen yksiselitteinen viestinsä on ollut, että siirtoja heikompien työehtosopimusten piiriin ei pidä tehdä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaativat pian Rinteen tiedostustilaisuuden jälkeen tämän eroa.

Rinne ei tiedotustilaisuudessa nähnyt asemassaan mitään epäselvää.

– Minun kantani on ollut täysin selvä, että valtion omistamissa yhtiöissä ei työehtoja halpuuteta. Se on ollut täysin selvää. Olen tämän myös selkeästi eduskunnassa esittänyt. Olen toiminut tässä asiassa täysin siinä käsityksessä, että hallituksen politiikan linjan ohjausta on noudatettu joka puolella.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoi tänään tiedotteessaan, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki. Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Posti esitti tiedotteessaan myös keskeisiä ministerin briifaukseen liittyviä päivämääriä. Se kertoi käyneensä asiaa tarkasti läpi ministerin avustajien kanssa 8. elokuuta. Ministeriä informoitiin tiedotteen mukaan 10. elokuuta ennen Postin San Franciscon -kokousmatkaa, jolla päätökset tehtiin. Postin mukaan tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin kokouspäivien aikana puhelimitse ministerin kanssa. Käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunnitelmineen esiteltiin ministerille 21. elokuuta.

Rinteen mukaan Postin hallituksella on 21. elokuuta tarkoituksena siirtää vielä 8 100 ihmistä Paun tesin piiristä Teollisuusliiton ja Medialiiton väliseen tesiin. Erikseen oli tarkoitus siirtää 700 pakettilajittelijaa. Rinteen mukaan jotain on tapahtunut ministerin briifaamispäivän 21. elokuuta ja Postin 29. elokuuta julkaistun tiedotteen välissä.

Rinteen mukaan hänen läpikäymissään Postin materiaaleissa todetaan liikkeenluovutuksen päivämäärästä, että 8 100 ihmistä siirtyy Postista Paun sopimuksen piiristä 1. marraskuuta toiseen sopimukseen ja 700 pakettilajittelijaa samana päivämääränä. Rinteen mukaan Posti on siten yrittänyt häivyttää liikkenluovutuksen päivämäärän 1. syyskuuta.

IS kertoi eilen, että Postin sisäisessä tiedotteessa, ajankohta oli nostettu otsikkoon.

– Ministerin avustaja ja virkakunta ovat kuitenkin ilmeisesti olleet myös syyskuun päivämäärästä tietoisia. Tämä tieto ei kuitenkaan ole riittävästi välittynyt ministerille, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?