Lue kaikki kohupäivästä: Ministeri Paatero eroaa tehtävistään, Rinteeltä kovat sanat Postille, Rinteen eroa vaaditaan...

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on jättänyt eronpyynnön tehtävistään. Hän on myös jäänyt sairauslomalle.

29.11.2019 11:37 | Päivitetty 29.11.2019 17:28

Tämän jutun lopussa on seuranta, jossa IS on seurannut koko päivän tapahtumia. Seuranta on päättynyt tältä päivältä.

Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoo, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) eroaa tehtävistään. Rinne kertoo, että Paatero esitti eronpyyntönsä itse. Rinne hyväksyi eronpyynnön.

Rinne sanoo käyneensä Paateron kanssa puhelimitse tänään keskustelun ja kertoneensa, miltä tilanne näyttää. Rinteen mukaan Paatero itse päätti esittää eronpyynnön.

Paatero joutui ongelmiin Postin tapahtumien takia.

Valtioneuvosto kertoi hetki ennen Rinteen infon alkua Paateron jäävän sairauslomalle kahdeksi viikoksi.

Posti-kiista käy erittäin kuumana. Pääministeri korosti tiedotustilaisuudessa, että hänen nähdäkseen Posti on toiminut väärin ja Postin hallituksen asemaa arvioidaan. Rinteen mukaan Posti on yrittänyt häivyttää postiriitaan liittyviä keskeisiä päivämääriä tiedonvälityksessään.

– Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa ja antanut virheellistä tietoa siitä, miksi työehtosopimusta pitäisi lähteä muuttamaan.

Postin työriidan vaiheet ovat ajaneet pääministeri Rinteen ja ministeri Paateron viime päivinä yhä tukalampaan asemaan. Sotku koskee sitä, missä vaiheessa valtion omistajaohjaus sai tietää Postin pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palveluihin ja näin toisen työehtosopimuksen piiriin. Postin päätöksestä syntyi lihava riita, joka johti lakkojen sumaan.

Rinne ja Paatero ovat antaneet julkisuuteen ristiriitaisia lausuntoja asiasta ja siitä, oliko Postin päätöksellä valtion omistajaohjauksen tuki. Viime kädessä on kyse siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

Eilen Rinne sanoi eduskunnassa, että Paatero olisi ilmoittanut Postille valtio-omistajan vastustavan pakettilajittelijoiden liikkeenluovutusta ja tes-siirtoa. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta valtio-omistajan tahtoa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti tänään aamulla tiedotteen, jossa hän yksiselitteisesti kiisti Rinteen esittämät väitteet. Pohjolan mukaan Postille ei ole esitetty missään vaiheessa valmistelun aikana suullisesti tai kirjallisesti, että valtio-omistaja vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta.

Hallituspuolue vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan vihreät toivoo Sdp:ltä johdonmukaisia tietoja Posti-kiistasta seuranneen tilanteen selkeyttämiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo, että puolue vaatii Sdp:tä selkeyttämään sitä, missä Posti-sotkun selvittelyssä mennään.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii pääministeri Antti Rinteen eroa. Posti-sotkun jälkiselvittely ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) ero näyttäytyy kokoomukselle niin, että pääministeri on antanut väärää tietoa eduskunnalle, Orpo sanoi.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike ilmoittivat keskiviikkona jättävänsä välikysymyksen Posti-sotkusta. Puolueet haluavat selvyyttä, antoivatko Rinne ja Paatero oikeaa tietoa eduskunnalle Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirrosta.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaatii Rinteen eroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?