Kommentti: Joku ei puhu nyt totta – Antti Rinteen eiliset Posti-puheet joutuvat outoon valoon - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Joku ei puhu nyt totta – Antti Rinteen eiliset Posti-puheet joutuvat outoon valoon

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.11.2019 10:03

Pääministeri Antti Rinteen (sd) eiliset puheet, että Postin hallitus uhmasi omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) käskyjä, joutuvat yhä oudompaan valoon. Posti vakuuttaa yhä tiukasti, että sillä oli Paateron tuki ratkaisuilleen. Joku ei puhu totta, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Pääministeri Antti Rinne (sd) kohahdutti eduskunnan eilisellä kyselytunnilla, kun hän kertoi Postin hallituksen uhmanneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) käskyjä Postin liikkeenluovutus ja tes-kuvioissa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola torjuu tänä aamuna Postin lähettämässä tiedotteessa Rinteen puheet yksiselitteisesti.

Tilanne on ollut jo tähän mennessä käsittämätön, mutta soppa vain sakenee.

Joku ei puhu nyt totta. Termille on rumempikin sana, mutta koska sitä ei saa käyttää eduskunnassa, ei käytetä tässäkään.

Joka tapauksessa Antti Rinteen puheet joutuvat yhä oudompaan valoon.

Eilisellä kyselytunnilla Rinne sanoi, että Postin hallitus esitteli Paaterolle 21. elokuuta San Franciscon -matkallaan tekemiään päätöksiä. Kokouksen yhteydessä Paatero oli – siis Rinteen mukaan – ilmoittanut vastustavansa liikkeenluovutuksia ja tes-sopimusten muuttamisia.

– Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei omistajalle käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivänä (elokuuta). 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne sanoi kyselytunnilla.

Postin hallituksen tiedotteessa Rinteen puheet tuomitaan vääriksi.

Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki. Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä, Postin tiedotteessa todetaan.

– Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, Pohjola sanoo.

Tämä on Postin näkemys tapahtumien kulusta:

– Postin hallituksen puheenjohtajan ensisijainen keskustelukumppani on omistajaohjauksen virkamiehet. Tästä liikkeenluovutusasiasta on kuitenkin keskusteltu myös suoraan ministeri Paateron ja hänen avustajiensa kanssa. Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7.6.2019. Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019 ja itse ministeriä informoitiin myös 10.8.2019 ennen yhtiön hallituksen 11.-14.8.2019 kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana. Lisäksi käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunitelmineen esiteltiin ministerille 21.8.2019

Jos Paatero on vastustanut Postin suunnitelmia, miksi tähän saakka hänen tarinansa on ollut toinen ja poikkeaa myös Rinteen eilen esittämistä näkemyksistä?

– Omistajaohjausministeri esitti 3.9.2019 aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole vaatinut liikkeenluovutuksen perumista. Tällä viikolla tehdyn uuden työehtosopimuksen mukaan pakettilajitteluhenkilöstön liikkeenluovutusta ei peruttu, Pohjola toteaa Postin tiedotteessa.

Paatero ei eilen kyselytunnillakaan tätä kommentoinut, vaan Rinne puhui myös Paateron puolesta. Paatero myönsi tosin puutteet tiedonkulussa.

Joka tapauksessa tilanne on täysin kestämätön. Valtion täysin omistaman yhtiön ja maan hallituksen käsitykset eivät voi olla näin erilaisia, eivät mitenkään.

Eduskunta käy Postia koskevan välikysymyskeskustelun ensi keskiviikkona. Silloin pitäisi nähdä viimeistään, missä alkaa ns. päitä pudota.

Ainakaan Postin hallitus ei voi jatkaa, vaan sen on erottava, mikäli hallituksen tahtotila ja näkemys pysyy ennallaan. Yksi mahdollisuus on, että Paatero erottaa Postin hallituksen, ja poliittisen uskottavuuden vuoksi eroaa myös itse.

Koko Rinteen hallituksen uskottavuus on tapauksen johdosta nyt kiikun kaakun.

Välikysymyskeskustelussa tullaan tivaamaan, onko Rinne puhunut eduskunnan edessä muunneltua totuutta eli suomeksi sanottuna valehdellut. Paaterolla tuntuu enemmänkin muisti pätkivän. Eilinen kyselytunti lisäsi kuitenkin pääministerin todistustaakkaa huomattavasti.

Ylipäätään sopii ihmetellä, miksi Rinne puhuu tämän tästä Paateron puolesta ja sotkee tämänkin yhä syvemmälle selitysten suohon.

Mutta eduskunnan edessä pääministeri ei saa valehdella. Piste.

Sdp:n hallituskumppani keskusta on ollut Postin suhteen hiirenhiljaa, eli toistaiseksi voi todeta, että Rinteellä ja Paaterolla on elinkeinoministeri-puheenjohtaja Katri Kulmunin (kesk) ja keskustan 100-prosenttinen tuki, kuten muidenkin hallituspuolueiden.

Keskustassa moni alkaa kuitenkin muistella, miten pääministeri Anneli Jäätteenmäelle (kesk) kävi juhannusviikolla 2003. Vaikka Jäätteenmäki väitti Irak-vuodon yhteydessä puhuneensa niin totta kuin pystyy, hallituskumppani Sdp ei armoa antanut, vaan pakotti keskustan vaihtamaan pääministeriä.

Onko Rinne kokemassa vielä Jäättenmäen kohtalon? eduskunnassa pohditaan.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta