Pääministeri Rinteeltä kova syytös – Postin hallituksen puheenjohtaja kiistää väitteen sooloilusta, paljastaa uusia päivämääriä

Antti Rinne väitti torstaina, että Posti toimi 700 pakettilajittelijan kohdalla vastoin omistajan selkeää tahtotilaa.

29.11.2019 8:49 | Päivitetty 29.11.2019 9:08

Pääministeri Antti Rinne (sd) ryöpytti Postin johtoa 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirrosta torstaina. Rinteen mukaan Posti toimi vastoin omistajan selkeää tahtotilaa.

– Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta, 28. päivä (elokuuta) 700 ihmistä siirrettiin. Ja se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne jyrähti eduskunnassa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ei allekirjoita Rinteen moitteita. Hän sanoo perjantai-aamuna julkaistussa tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Jutun päävideolla Antti Rinne moittii Postin johtoa eduskunnassa.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

– Meillä on ollut jatkuva dialogi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa. Kuten julkisuudessakin on todettu,

Pohjolan mukaan Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana.

– Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, hän toteaa.

Postin mukaan omistajaohjausministeri esitti 3. syyskuuta aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole vaatinut liikkeenluovutuksen perumista. Tällä viikolla tehdyn uuden työehtosopimuksen mukaan pakettilajitteluhenkilöstön liikkeenluovutusta ei peruttu.

Tiedotteessaan posti listaa olennaisia päivämääriä. Se kertoo Postin esitelleen omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd) ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7.6.2019. Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019 ja itse ministeriä informoitiin myös 10.8.2019 ennen yhtiön hallituksen 11.-14.8.2019 kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana. Lisäksi käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunnitelmineen esiteltiin ministerille 21.8.2019.

Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista 29.8.2019 ministerin avustajien kanssa sovitun mukaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?