Pääministeri Rinteeltä kova syytös eduskunnassa: Posti toimi vastoin omistajan selkeää tahtotilaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääministeri Rinteeltä kova syytös eduskunnassa: Posti toimi vastoin omistajan selkeää tahtotilaa

Välikysymyksen jättäneet oppositiopuolueet hiillostivat tänään torstaina pääministeri Antti Rinnettä ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa eduskunnan kyselytunnilla.

28.11.2019 17:54 | Päivitetty 28.11.2019 20:29

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan Posti toimi 700 pakettilajittelijan kohdalla vastoin omistajan selkeää tahtotilaa.

Hän esitteli tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla ensin Postin hallituksen San Franciscoon suuntautuneen kokousmatkansa jälkeen 21.elokuuta omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd) esittelemät päätökset.

Niiden mukaan Postin hallitus oli Rinteen mukaan päättänyt siirtää 8100 ihmistä liikkeen luovutuksella toiseen yritykseen 1. marraskuuta, ja 700 postin pakettilajittelijaa toisen tes-sopimuksen piiriin samana päivämääränä.

– Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta, 28. päivä (elokuuta) 700 ihmistä siirrettiin. Ja se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne jyrisi salissa.

Rinteen näkemys kävi ilmi, kun kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen kysyi häneltä ja Paaterolta, miten he päästivät syntymään tilanteen, jossa Postin omistajalla oli kaksi eri linjaa asian suhteen.

– Te sanoitte, pääministeri, että työehtoshoppailua ei hyväksytä ja olette julkisuuden kautta ohjanneet myös Postia, että näin ei tulisi tehdä, Mykkänen aloitti.

– Se mitä te ja ministeri Paatero sanoitte julkisuudessa oli aivan toinen kuin mitä omistajan, siis valtion lukuun toimivan yhtiön hallitus toteutti päätöksissään elokuussa. Niihin ei puututtu etukäteen, eikä edes jälkikäteen, kuten on käynyt ilmi.

– Miksi ette varmistaneet, että omistajan linja on Postin hallituksen linja, Mykkänen kysyi.

Rinteen mukaan kahta linjaa ei ollut, vaan Posti toimi yksiselitteisesti vastoin omistajan selkeää tahtoa.

Kyselytunnin jälkeen Mykkänen ihmetteli vielä Rinteen ulostuloa Twitterissä.

– Pääministeri sanoi äsken, että Posti teki 29.8. julkistamansa päätöksen ”omistajan selkeää kantaa vastaan”. Siis kanta 700 siirtoon on Postille sanottu ja siellä ei piitattu? Miten mahdollista, että omistaja jätti sikseen ja antoi ajautua lakkoriitaan, joka aina uhraus kaikille?

Myös Postin näkemys asiasta on ollut erilainen. Postin vt. toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi 19. marraskuuta lähetetyssä tiedotteessa, että liikkeenluovutuksella ja työehtosopimuksella oli valtion omistajaohjauksen hyväksyntä.

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok) tahtoi varmistaa Rinteeltä, syntyikö neljän työmarkkinakonkarin selvitysryhmä pääministerin omasta kynästä ja onko tämä puuttunut työmarkkinakiistaan. Rinne on itse aiemmin sanonut, ettei hänellä ollut roolia Postin kiistan sovittelussa.

Neljä työmarkkinakonkaria – Jukka Ahtela, Lasse Laatunen, Lauri Ihalainen ja Ann Selin – ratkoivat viime perjantaista sunnuntaihin Postin kiistaa, ja varsinainen sovittelu oli silloin tauolla valtakunnansovittelijan toimistolla.

Rinne vastasi, että pääministerinä hän ymmärrettävästi huolestui tilanteesta.

– Jos maata uhkaa tilanne, jossa vienti pysähtyy, joukkoliikenne on pysähtynyt, ja pääministerillä on huoli siitä, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa lähtee tapahtumaan, niin en usko, että kukaan lähtee edellyttämään, että pääministeri pitää näppinsä erossa tällaisesta tilanteesta.

Ikonen kysyi myös, miten PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen on voinut olla paremmin informoitu Postin liikkeenluovutuksen päivämääristä kuin ministeri Paatero.

Paatero vetosi siihen, että Nieminen on yt-lain nojalla saanut tiedon työntekijänä.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) taas ihmetteli sitä, miten Nieminen on kertonut olleensa Postin liikkeenluovutuksesta ja TES-siirrosta kuultuaan aktiivisesti yhteydessä omistajaohjausyksikköön jo 29.8, mutta viesti ei tunnu menneen perille.

– Teillä on kolme erityisavustajaa ja valtiosihteeri. Onko teillä nyt niin paljon avustajia, että viesti hukkuu heidän keskinäiseen viestittelyynsä, eikä se tavoita ministeriä, Zyskowicz sanoi.

Myös Liike Nytin Harry Harkimo ihmetteli, mitä omistajaohjausministerin avustajat sitten tekevät. Hän muistutti, että avustajien lisäksi omistajaohjausyksikössä on viisitoista ihmistä, joista kaksi vastaa Postista.

– Kuitenkin te olette saaneet aikaiseksi tällaisen sotkun, ja yhtä päivämäärää ei ole löydetty papereista.

– Onko tämä omistajaohjausministerin tehtävä sellainen, jota hoidetaan vasemmalla kädellä, Harkimo kysyi.

Paaterolla ei ollut toistaiseksi vielä tietoa siitä, mitä viestiä mistäkin on tullut, ja kenelle.

– On varmaankin tapahtunut niin, että jos näitä puheluita on tullut, niin se ei ole kohdannut minua. Se, onko tullut meidän omistajaohjausyksikköön tai jollekin avustajalle, siitä en ole vielä saatu selvyyttä. Varmistan tämän, ja jos näin on ollut, niin se on tietysti tarkastelun paikka ja tiedonkulkua pitää parantaa, Paatero sanoi.

Oppositiopuolueet kokoomus, kristilliset ja Liike nyt ilmoittivat eilen jättävänsä hallitukselle välikysymyksen sen omistaja- ja työmarkkinapolitiikasta. Posti-vyyhdin keskiössä on se, ovatko Paatero ja Rinne puhuneet eduskunnalle muunneltua totuutta Postin työriidassa esillä olleiden 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirrosta. Välikysymyskeskustelu käydään todennäköisesti ensi viikolla.

Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä. Puolue vaati eilen sen sijaan Rinteeltä pääministerin ilmoitusta siitä, onko eduskunnalle puhuttu muunneltua totuutta. Pääministerin ilmoituksesta keskustellaan, mutta toisin kuin välikysymyksessä sen yhteydessä ei äänestetä eduskunnan luottamuksesta. Välikysymys on opposition järein keino yrittää kaataa hallitus.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 20:30

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?