IS:n tiedot: Ministeri Paatero antoi tukensa Postin palkkamallin muuttamiselle – ei osaa ottaa nyt malliin lainkaan kantaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS:n tiedot: Ministeri Paatero antoi tukensa Postin palkkamallin muuttamiselle – ei osaa ottaa nyt malliin lainkaan kantaa

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola tähdentää, että muutokselle on ollut valtio-omistajan tuki.

27.11.2019 20:34

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on korostanut Posti-sotkun aikana edellyttäneensä, että ”ihmisten palkkoja ei saa alentaa”. Paatero on IS:n tietojen mukaan antanut silti elo-syyskuun aikana käydyissä keskusteluissa tukensa palkkamallin muutokselle, johon työntekijäpuolta Posti-riidassa edustanut PAU on suhtautunut hyvin kriittisesti. Paateron tuen vahvistaa luotettava lähde.

– Paatero ei ole hyväksynyt palkkojen alentamisia, eikä hänen edes tarvitse hyväksyä, koska se on (Postin) hallituksen päätös, mutta kyllä hän on sille (palkkamallin muutokselle) antanut tukensa. Palkkamallin muutos on asia, jossa Posti on hävinnyt mediasodan 100-0. Postin suunnitelma ei ole ollut alentaa palkkoja, vaan kyseessä oli palkkarakennemallin muutos. Tarkoituksena oli tuoda tuotantopalkkioelementtejä, jotka ovat hyvin normaaleja teollisuudessa, lähde kommentoi.

PAUn näkemys Postin suoriteperusteisesta mallista on ollut tyrmäävä: PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi syyskuussa, että Postin mallissa ansioiden säilyminen entisellä tasolla olisi mallissa hyvin epävarmaa.

– Joka tapauksessa nämä ihmiset voisivat päätyä olemaan vain taulukkopalkan varassa ja silloin pudotus on hirveän suuri, Nieminen kommentoi.

Nieminen kertoo nyt, että tes-neuvotteluissa sovittiin, että työnantaja voi pilotoida suoriteperusteisia tuotantopalkkioita, mutta pilottienkin aikana postilaisten työehtosopimusten mukaiset ansiot taataan.

  • Katso yllä olevalta videolta, kuinka Paatero kommentoi Posti-riidan sovintoa 27. marraskuuta.

– En näe mahdolliseksi sitä, että tuossa tuloluokassa ihmisten ansio perustuu kulloinkin työnantajan päätettävissä oleviin suoritepalkkamalleihin, Nieminen toistaa kriittisen näkemyksensä.

Posti tiedotti marraskuussa, että palkkamallin siirtymäaika on pitkä. Palkkiomallilla varmistetaan Postin mukaan, että jokaiselle työntekijälle maksetaan tuotantopalkkiota työehtosopimuksen mukaisen taulukkopalkan päälle.

Postin työriita ratkesi keskiviikkona, kun kiistan keskiössä olleet 700 pakettilajittelijaa siirrettiin Paltan piiriin, mutta keskustelut palkkamallista jatkuvat. Asia muotoillaan IS:lle niin, että ”osapuolet ovat sitoutuneet keskustelemaan väistämättömästä muutostarpeesta”.

Paatero ei osannut keskiviikkona ottaa Postin tulevaan palkkamalliin lainkaan kantaa.

– Nyt kannattaa odottaa, kun katsotaan, mikä on se malli. Rehellisesti sanottuna en tiedä, minkälainen palkkamalli siellä tällä hetkellä on, se on sopimusosapuolten neuvottelema, Paatero sanoi.

Postin työntekijöiden palkkoihin aiemmin näkyvästi kantaa ottanut pääministeri Antti Rinne (sd) ei myöskään osannut ottaa Postin tulevaan palkkamalliin kantaa.

– Nyt en tiedä, mistä puhut, Rinne sanoi keskiviikkona.

Suoriteperusteisemmasta palkkamallista.

– Mulla ei ole mitään tekemistä palkkamallien kanssa.

Valtio-omistajalla on.

– Sitten pitää kysyä valtio-omistajalta.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola viestitti IS:lle keskiviikkona, että postiala on suuren murroksen keskellä eikä ratkaisun löytäminen työriitaan ollut helppoa.

– Mielestäni olennaista on, että Postissa keskitytään nyt katsomaan eteenpäin ja uudistamaan toimintaa yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa, Pohjola muotoilee.

Pohjola vahvistaa, että Posti on informoinut Paateroa liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana.

– Näistä asioista on keskusteltu useaan otteeseen myös omistajaohjauksen virkamiesten kanssa. Muutoksella on ollut valtion omistajaohjauksen tuki.

  • Katso alla olevalta videolta, mitä Paatero kertoi Postin kanssa käytyjen tapaamisten sisällöistä neuvottelujen ollessa vielä käynnissä 26. marraskuuta.

IS:n tietojen mukaan Paatero sai pitkin matkaa tietoa Postin suunnitelmista siirtää liikkeenluovutuksella 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin, mutta ei puuttunut tilanteeseen. IS:n tietojen mukaan Posti informoi Paateroa ja tämän avustajakuntaa ensimmäisen kerran asiasta jo 7. kesäkuuta.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola vahvistaa tiedot siitä, että Posti on informoinut Paateroa liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Muutoksella on ollut Pohjolan mukaan valtion omistajaohjauksen tuki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?