Kommentti: Posti-gate lähti tulikuumille kierroksille – nyt tutisevat Rinteen ja Paateron tuolit

Antti Rinne ja Sirpa Paatero upposivat syvälle Posti-gaten suohon kuin Kummeli-sketsistä olleilla päivämääräselittelyillään. Tilannetta rauhoittaa enää vain se, että jollekin sotkun osapuolista tulee lähtö – jos sekään, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimituksen tuottaja Hanna Vesala.

27.11.2019 17:11

Oppositio löi tänään eduskunnassa täyden vauhdin päälle pääministeri Antti Rinteen (sd) ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) Posti-gatessa antamista lausunnoista. Lyhyesti kokoomus, kristilliset ja Liike nyt tekivät välikysymyksen, perussuomalaiset vaativat pääministerin ilmoitusta. Kaiken keskiössä on se, ovatko Rinne ja Paatero puhuneet asiassa eduskunnalle muunneltua totuutta.

Paatero ei ole vakuuttanut lausunnoillaan. Eduskunnassa ja eilen illalla A-studiossa esiintymisestä on syntynyt vahva vaikutelma siitä, että Paatero yrittää kovasti muistella, mitä hänen on käsketty sanoa. A-studiossa käytössä oli Rinteen jo vaalitentissä käyttämä paperikikka. Paatero luki saamastaan yhteenvetopaperista 700 paketinlajittelijaan liittyen, että ”henkilöt siirtyvät liikkeenluovutuksen kautta vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn 1.marraskuuta”. Koko Sdp:n eilinen viestintästrategia oli selkeästi rakennettu sen varaan, että ministerille annettiin Postista ymmärtää kaiken tapahtuvan kyseisenä päivämääränä.

Paatero ja pääministeri Rinne voivat luetella loputtomasti papereita, joihin on merkitty päivämäärä 1. marraskuuta. Todellisuus on kuitenkin se, että papereissa luki myös liikkeenluovutuksen päivämäärä 1. syyskuuta. Tämän Paaterokin myöntää. Oli päivämäärä kirjoitettu papereihin isolla, keskikokoisilla tai pienillä ei ole oleellista. Oleellista on se, että ministerin ja hänen avustajiensa kellojen olisi pitänyt soida. Joko ne eivät soineet, kuten Paatero eilen myönsi, tai Paatero puhuu asiassa muunneltua totuutta.

Lähteekö Paatero vai Postin hallitus?

Paatero on yrittänyt vierittää syytä Postin hallitukselle. Ministerin mukaan tiedonkulku ei ole pelannut ja siitä pitää käydä pelisääntökeskustelu. Kysymys kuuluu, miksi Paatero ei käynyt perusteellista pelisääntökeskustelua tiedonkulusta jo syyskuun alussa, jolloin hän omien sanojensa mukaan tajusi, että liikkeenluovutus oli tehty jo 1. syyskuuta. Paatero ei eilen halunnut uskoa, että häntä on tarkoituksella johdettu harhaan, mutta loi koko päivän sellaista kuvaa yhdessä Rinteen kanssa.

Jäljellä jää vain kysymys, kumpi lähtee? Paatero vai Postin hallitus? Jos Paatero on ollut tehtävässään epäpätevä tai puhunut tapahtumien kulusta muunneltua totuutta, hänen on lähdettävä tai sitten Postin hallitus on laitettava vaihtoon tiedonkulun puutteellisuuden vuoksi. Paatero on jo tunnustanut tehneensä virheen. Posti on lausunnoissaan katsonut toimivansa valtio-omistajan siunauksella.

Sirpa Paatero on jo tunnustanut tehneensä virheen.

Operaatio pelastetaan Antti Rinne

Katse tulee pitää tiiviisti myös pääministeri Rinteessä. Hänen osaltaan keskeinen lausunto eduskunnan edessä puhutusta mahdollisesta muunnellusta totuudesta liittyi erityisesti yhteen sitaattiin. Sen aluksi Rinne sanoo, että ”jokainen joka vähänkin seuraa politiikkaa ja yhteiskunnan tapahtumia näki jo viime keväänä ennen eduskuntavaaleja, että Postissa digitalisaatio on johtamassa siihen, että jotakin siellä tapahtuu”.

– Kesällä, kun tämä hallitus aloitti, ensimmäinen tieto oli se, että tullaan siirtämään koko Paun piirissä oleva väki Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen, joka olisi suoraan toteutuessaan tarkoittanut sitä, että yli 9000 ihmisen työehdot olisivat heikentyneet. Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti. Ja ilman että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin.”

Rinteen meriselitys on ollut, että hän sai tietää vasta 3. syyskuuta noin kello 11.15 vähän ennen Paateron tiedotustilaisuutta, että liikkeenluovutus oli tehty jo 1. syyskuuta. Rinteen mukaan kaikissa asiakirjoissa luki, että päivämäärä on 1. marraskuuta.

Entinen ay-jyrä ja hallituksen kulisseissa ahkerasti mikromanageeraava Rinne ei siis tiennyt mistään mitään, vaikka hallitus oli jo yksiselitteisesti torpannut isomman porukan siirron. Tulevassa höykytyksessä Rinne todennäköisesti tulee vetoamaan juuri sanoihin ”konkreettisesta päätöksestä”.

Oman vitsikkyytensä asiaan tuo se, että Rinteen mukaan kaikkien piti jo keväällä haistaa, että Postissa on tapahtumassa isoja, mutta hänen oma ja paljon mainostamansa ”neuvottelijan nenä” ei haistanut sekasotkua, joka 700 pakettilajittelijasta syntyy marraskuuhun mennessä. Rinteen on ollut oltava selvillä heidän siirrostaan viimeistään 29. elokuuta, kun Posti tiedotti lajittelijoiden asiasta.

Tänään Rinne sai kakaistua ulos myös sen, että oli laatimassa valtakunnansovittelijalle lähtenyttä sähköpostia neljän työmarkkinakonkarin selvitysryhmästä. Tämä oli sellainen asia, johon hänen juridista osaamistaan ja työmarkkinakokemustaan tarvittiin, mutta liikkeenluovutuksen päivämäärästä hän ei ollut tietoinen ennen syyskuuta.

Antti Rinne eduskunnassa keskiviikkona.

Paateron ratkaiseva sitaatti

Sdp:n eilisestä mediaspinnauksesta ja eduskunnassa viuhuneista taustamuistioista ja muista papereista päätellen, meneillään onkin operaatio pelastetaan Antti Rinne, jonka lopuksi Sirpa Paateron ministeripesti tyssää lyhyeen.

Eduskunnassa medialle jaettu paperi eri päivämääristä nosti mieleen lähinnä Kummelin pääministeri sketsin, jossa ”Pena sen siinä ihan loppumetreillä keksi”. Paperin lopusta tosin kävi ilmi IS:n maanantaina esiin nostama tieto, että Posti esitteli liikkeenluovutusta Paaterolle 21.8. Paperin mukaan Paatero ei kiinnittänyt asiaa huomiota, koska piti keskeisenä päivämääränä marraskuun alkua.

Paateron osalta eduskunnan edessä sanotusta keskeinen sitaatti on viime torstain kyselytunnilta.

– Posti on tietysti informoinut, että heillä on erilaisia suunnitelmia. Mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään.

Posti esitteli San Franciscossa sinetöidyn ratkaisunsa ja sen aikataulut Paaterolle 21. elokuuta pian matkansa jälkeen. Paatero ei puhaltanut pilliin. Eikä tehnyt sitä silloinkaan, kun Posti tiedotti 700 pakettilajittelijan siirtymisestä Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen tesiin 29. elokuuta. Hän puhalsi pilliin 3. syyskuuta, kun Pau oli noussut takajaloilleen ja julkisuudessa velloi keskustelu Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkasta. Postin matkalla oli mukana myös valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen jäsen Minna Pajumaa, mutta ministeri ei omien sanojensa mukaan saanut oikeaa tietoa.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen nosti eilen IS:ssä esiin, että liikkeenluovutus ja uusi työehtosopimussidonnaisuus on aina osattava erottaa ajallisesti toisistaan. Hän piti aloittelijan virheenä sitä, että niiden kuvitellaan kulkevan samaan aikaan. Kaiken edellä mainitun ohella tämä herättää vakavan kysymyksen siitä, onko Paatero kyvykäs hoitamaan omistajaohjausministerin tehtävää.

Posti-gatessa toistaiseksi vain yksi asia on jo täysin selvää. Paateron ymmärtämättömyys siirsi koko sotkun selvittämistä ja johti omalta osaltaan kalliiseen lakko- ja tukilakkokierteeseen, joka saatiin puhallettua vasta tänään aamulla poikki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?