Kokoomus, kristilliset ja Liike nyt jättävät hallitukselle välikysymyksen Posti-gatesta: ”Meille ei riitä se, että saamme tietoa erinäisten haastattelujen kautta”

Perussuomalaiset ei yhtynyt opposition yhteiseen välikysymykseen.

27.11.2019 15:44

Oppositiopuolueet kokoomus, kristilliset ja Liike nyt jättävät huomenna torstaina hallitukselle välikysymyksen koskien omistaja- ja työmarkkinapolitiikkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoi hallitukselta selvitystä etenkin siitä, mikä on todellisuus viime päivinä julkisuudessa kuohuttaneiden Postin tapahtumien taustalla.

– Eduskunnalla ja oppositiolla on oikeus tietää, miten asiat ovat menneet ja onko eduskunnalle annettu oikeaa tietoa, Orpo sanoi oppositiopuolueiden yhteisessä eduskunnan Valtiosalissa järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Erityisesti oppositiopuolueet vaativat hänen mukaansa hallitukselta selvitystä valtion omistajaohjauksen tilasta, Postin riidan vaikutuksista työmarkkinatilanteeseen sekä ministerien toiminnasta tapauksessa.

Selvitystä pyydetään myös siitä, ovatko omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ja pääministeri Antti Rinne (sd) puhuneet eduskunnalle muunneltua totuutta Postin työriidassa esillä olleiden 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirrosta.

– Meille ei riitä se, että saamme tietoa erinäisten haastattelujen kautta, Orpo sanoi.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on olemassa luottamus eduskunnan ja hallituksen välillä.

Opposition mukaan hallitus on myös hyvin aktiivisesti sekaantunut työmarkkinoihin.

Oppositiopuolueet kertoivat välikysymyksestä tänään keskiviikkona yhteisessä tiedotustilaisuudessa eduskunnan Valtiosalissa.

Perussuomalaiset ei välikysymykseen yhtynyt. Sen sijaan puolue vaati jo aiemmin tänään pääministerin ilmoitusta siitä, onko eduskunnalle puhuttu muunneltua totuutta.

Pääministerin ilmoituksesta keskustellaan, mutta luottamuksesta ei sen yhteydessä eduskunnassa äänestetä. Välikysymys sen sijaan on opposition järein keino yrittää kaataa hallitus.

Perussuomalaisten mukaan sen toivomasta ilmoituksesta olisi tullut käydä ilmi selkeästi, onko eduskunnalle kerrottu ”muunneltua totuutta” Postin tilanteen taustoista ja ministereiden yhteydestä asiaan.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvaili, että parin viime kuukauden aikana tarinat ovat muuttuneet pahimmillaan muutaman tunnin välein.

Pääministeri Rinne kuitenkin ilmoitti tänään eduskunnassa, ettei ole aikeissa antaa pääministerin ilmoitusta Posti-sotkussa.

– Postin työriita on ratkennut, ja asiat ovat olleet julkisuudessa ihan tarpeeksi. Ei minulla ole mitään ilmoitettavaa, Rinne sanoi toimittajille eduskunnassa.

– Olen kertonut täsmälleen, mitä asiasta tiedän, ja mitä on ollut tarpeen kertoa.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen kuvailikin Rinteen suhtautumista asiaan ylimieliseksi.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät kokoontuivat ryhmäkokouksiinsa jo aiemmin tänään kello 14.30 käsittelemään omistajaohjausta ja työmarkkinapolitiikkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoitti aiemmin blogissaan, että puolue harkitsee vakavasti luottamusäänestystä Rinteen ja Paateron asemasta Postiin liittyvien sekavien lausuntojen johdosta.

Orpo halusi kuitenkin ennen ratkaisua selvyyttä siihen, mitä todellisuudessa on tapahtunut.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 16:10

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?