Rinne oli mukana sähköpostin laadinnassa valtakunnan­sovittelijalle: ”Varmaan vähän tarvittiin pääministerin juridista osaamista ja työmarkkina­kokemusta”

Pääministeri Rinne myönsi auttaneensa Posti-kiistan ratkaisussa.

27.11.2019 15:10 | Päivitetty 27.11.2019 15:41

Pääministeri Antti Rinne (sd) myönsi osallistuneensa neljän työmarkkinakonkarin selvitysryhmän kasaamiseen.

Neljä työmarkkinakonkaria - Jukka Ahtela, Lasse Laatunen, Lauri Ihalainen ja Ann Selin - ratkoivat viime perjantaista sunnuntaihin Postin kiistaa, ja varsinainen sovittelu oli silloin tauolla valtakunnansovittelijan toimistolla.

Rinne myönsi pienen tivaamisen jälkeen, että hänellä oli näppinsä pelissä Posti-kiistan ratkaisemisessa.

– Kun työtaistelutilanteessa vienti uhkaa vaarantua, ja kun joukkoliikenne uhkaa vaarantua - luulisi kaikkien ymmärtävän pääministerin kantavan siitä merkittävää huolta, Rinne sanoi toimittajille eduskunnassa.

– Tässä tilanteessa olen pyrkinyt yhdessä muiden ihmisen kanssa löytämään ratkaisumalleja, jolla tästä kiistasta päästäisiin mahdollisimman nopeasti eteen. Minusta oli hyvä, että tällainen neljän hengen ryhmä laitettiin, joka näyttää selvittäneen hyvin tätä tilannetta, Rinne jatkoi.

Selvitysryhmän esitys kaatui sunnuntai-iltana, kun silloin kiistan alla olleen 700 pakettilajittelijan työnantajaliitto Medialiitto ei esitystä hyväksynyt.

IS:n tietojen mukaan Rinne oli viime viikolla mukana laatimassa sähköpostia valtakunnansovittelijalle.

Tarvittiinko sen sähköpostin laatimiseen pääministerin työmarkkinaosaamista ja juristin koulutusta?

– Tässä tilanteessa oli kaksi vaihtoehtoa. Oli se, että kutsutaan työriitojen sovittelusta annetun lain 15§ mukainen neuvotteluprosessi käyntiin. Tai sitten tällainen vapaaehtoinen sovittelu käyntiin.

– Jos olisi tällaista 15§ mukaista prosessia laitettu käyntiin, siinä varmaan vähän tarvittiin pääministerin juridista osaamista ja työmarkkinakokemusta, Rinne tunnusti.

Rinne kirjoitti pohjia ja avitti omistajaohjausministeri Sirpa Paateron valtiosihteeriä Valtteri Aaltosta sähköpostin laatimisessa valtakunnansovittelijalle.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei kuitenkaan halunnut kutsua lain 15§ mukaista sovittelulautakuntaa.

PAU ja Posti Palvelut Oy päätyivät pyytämään pattitilannetta laukaisemaan neljän työmarkkinakonkarin selvitysryhmän.

Selvitysryhmän jäsenten nimet olivat jo esillä Paateron valtiosihteerin lähettämässä sähköpostissa valtakunnansovittelijalle.

Rinteen mukaan hän ei neljää konkaria itse keksinyt, vaan keskusteli nimistä eri ihmisten kanssa.

Korjaus kello 15.40: Selvitysryhmää pyysivät PAU ja Posti Palvelut Oy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?