Opposition paine Posti-sopassa kasvaa – perussuomalaiset vaatii ”Rinnettä tekemään johtopäätökset”

Perussuomalaisten mukaan pääministerin ilmoituksessa on käytävä selkeästi ilmi, onko eduskunnalle kerrottu muunneltua totuutta Postin tilanteen taustoista.

Ministereiden on nautittava eduskunnan luottamusta, perussuomalaiset mainitsee tiedotteessaan. Kuvassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

27.11.2019 12:45 | Päivitetty 27.11.2019 13:19

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset vaatii pääministerin ilmoitusta Postin tilanteen kriisiytymisen taustoista.

Ilmoituksessa on perussuomaisten mielestä käytävä ilmi selkeästi se, onko eduskunnalle kerrottu ”muunneltua totuutta” Postin tilanteen taustoista ja ministereiden yhteydestä asiaan. Ilmaisulla viitataan valehteluun.

– Viimeisen parin kuukauden aikana tarinat ovat muuttuneet pahimmillaan muutaman tunnin välein. Ensin Postin suunnitelmista ei tiedetty etukäteen, sitten tiedettiin, sitten niille oli annettu jopa siunaus, sitten ei ollutkaan, ja sitten olikin väärä päivä kalenterissa siitä, milloin työehtosopimusten siirto tapahtuu, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi.

– Erityisen huolestuttavaa on, että hallitus on joko tahallaan tai huonomuistisuuttaan antanut ristiriitaista ja ilmeisen väärää tietoa eduskunnalle ja suurelle yleisölle näiden tapahtumien eri vaiheista, Halla-aho sanoi IS:lle.

Lakko loppui. Voiko hallitus ja Posti jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut?

– Toivon mukaan näin ei tapahdu. Tämä on laajempi ongelma kuin Postin 700 työntekijän tes-ongelma. Postia johdetaan kuin sen tarkoitus olisi olla voittoa tuottava yhtiö, kun se on ennen kaikkea julkista palvelua tuottava laitos. Tavoitteena on tehdä paljon voittoa ja se pyritään tekemään ruohonjuuritason työntekijän selkänahasta, Halla-aho vastasi.

Valtio omistaa ja ohjaa Postia. Mitä johtopäätöksiä hallituksessa pitäisi tehdä?

– Jos on annettu tietoisesti tai huolimattomuuttaan väärää ja virheellistä tietoa eduskunnalle ja suurelle yleisölle, siinä vaiheessa täytyy kysyä: täyttääkö hallitus laissa asetetut kriteerit, että ministereiden tulee olla taitaviksi ja rehellisiksi tunnettuja ihmisiä, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaiset esittävät tiedotteessaan jo pääministerin eroa, tosin vihjatusti.

– Kun on käynyt ilmi, että tarinaa on peitelty tai muunneltu, perussuomalaisten mielestä pääministeri Rinteen tulisi tehdä johtopäätökset.

Aiemmin ministereiden puheet Posti-asiassa on nostanut esiin kokoomus. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomus harkitsee vakavasti luottamusäänestystä ministereiden asemasta.

Luottamusäänestys ei lähtökohtaisesti muodosta vaaraa enemmistöhallitukselle. Viime kauden lopulla eduskunta äänesti silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin) luottamuksesta – Soini sai luottamuksen äänin 100–60.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?