Rinteeltä ja Paaterolta sekavia lausuntoja Postista – todellinen tilanne valkeni vasta kalkkiviivoilla

IS:n tietojen mukaan Sirpa Paatero oli pitkään siinä uskossa, että hänellä on aikaa hoitaa Posti-asia kuntoon lokakuun loppuun asti kaikessa rauhassa.

26.11.2019 5:30 | Päivitetty 26.11.2019 11:23

Pääministeri Antti Rinne (sd) väitti sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että Postin 700 pakettilajittelijan siirtäminen uuden, halvemman työehtosopimuksen piiriin tuli hänelle ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd) yllätyksenä vasta syyskuun alussa.

Rinteen mukaan kesällä oli tilanne, jossa Postista kerrottiin, että Postin hallituksen tavoitteena on siirtää kaikki PAU:n piirissä olevat ihmisensä Teollisuusliiton ja Medialiiton välisen sopimuksen piiriin.

– Tuossa vaiheessa omistajaohjausministeri ilmoitti, että tilanne pitää jäädyttää. Kun omistajaohjausministeri oli menossa kertomaan tästä päätöksestä jäädyttää tilanne julkisuuteen, niin tuli ilmi, että Posti onkin siirtänyt jo 700 paketinlajittelijaa tähän toiseen yhtiöön, Rinne sanoi.

IS:n tietojen mukaan Paateron esikunta sai Postin vt. toimitusjohtaja Turkka Kuusistolta soiton vain hetkeä ennen 3. syyskuuta pidettyä tiedotustilaisuutta. Siinä Paaterolle haluttiin viestittää, että siirto on tapahtunut jo liikeluovutuksen osalta. Tämä seikka ei siis ollut tullut aiemmin selväksi ja sitä haluttiin alleviivata ministerille.

Paatero kertoi tiedotustilaisuudessa, että 700 Postin paketti- ja verkkotoiminnassa olevan työntekijän siirrossa Teollisuusliiton työehtosopimukseen otetaan aikalisä. Posti tiedotti asiasta jo 29. elokuussa. Se kertoi Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstön siirtyvän vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn.

– Yhtiössä noudatetaan Teollisuusliiton Jakelua koskevaa työehtosopimusta. Muutos koskee yhteensä noin 700 henkilöä, jotka siirtyvät uuden työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019, tiedotteessa sanottiin.

Postin tiedotteen jälkeen yhtiö oli siis tiiviisti otsikoissa ja keskustelua käytiin siirron lisäksi myös Postin silloisen toimitusjohtajan Heikki Malisen kovasta palkasta.

Pääposti Helsingissä 18. marraskuuta 2019.

IS:n tietojen mukaan Paatero olisi ollut asiassa siinä uskossa, että hänellä olisi ollut aikaa hoitaa tes-asia Postin ja Postin Palveluiden kanssa työehtosopimusten siirtoon asti ilman nyt syntynyttä tilannetta. Tähän hän viittasi sanomalla 3. syyskuuta pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tilanne jäädytetään. Tiedotustilaisuutta edelsi siis Kuusistolta tullut puhelu siitä, että siirto oli liikkeenluovutuksen osalta jo tehty.

IS:n tietojen mukaan Postin hallituksen Markku Pohjola kuitenkin tapasi ministerin jo 21. elokuuta. Tuolloin ministerille kerrottiin liikkeenluovutuksesta ja sen aikataulusta paketti- ja verkkokaupan osalta. Viime torstain kyselytunnilla Paatero vakuutti, että häntä oli informoitu asiasta vasta jälkikäteen. Sekä Rinteen lausunto että Paateron ulostulot asiassa herättävät kysymyksen siitä, eikö Postin viesti asioiden perimmäisestä tilasta mennyt perille.

Liikkeenluovutuksessa työnantaja luovuttaa tietyn toiminnan toiselle työnantajalle. Nyt käsillä olevassa Posti-vyyhdissä on merkittäviltä osin ollut kyse siitä, että Postin hallitus ei ole halunnut perua liikkeenluovutusta.

Korjaus: Postin tiedotti asiasta 29. elokuuta, ei 29. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?