Petteri Orpo tivaa IS:n tietojen jälkeen: Ovatko Rinne ja Paatero puhuneet totta eduskunnan edessä?

IS:n tietojen mukaan omistajaohjausministeri Sirpa Paatero tiesi Postin suunnitelmista jo kolme kuukautta etukäteen. Kokoomus harkitsee luottamusäänestystä ministerien asemasta.

Antti Rinne ja Petteri Orpo kuvattuna eduskunnassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii tiedotteessaan pääministeri Antti Rinteeltä (sd) ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta vastausta siihen, ovatko nämä puhuneet totta eduskunnan edessä koskien Postin kiistaa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Paatero tiesi Postin tes-suunnitelmista siirtää 700 pakettilajittelijaa uuden, halvemman työehtosopimuksen piiriin jo kolme kuukautta etukäteen.

– Koska Postin ympärillä vallitsevan sekamelskan vaikutukset ovat suuret, on suomalaisten saatava tietää totuus tapahtumista, Orpo sanoo tiedotteessaan.

Lue lisää: Kommentti: Paatero tiesi ja hyväksyi Postin suunnitelmat jo kesällä – IS paljastaa totuuden ministerien kiemurtelun taustalla

Viime torstain kyselytunnilla Paateron kuitenkin vakuutti, että häntä olisi informoitu asiasta vasta jälkikäteen.

– Posti on tietysti informoinut, että heillä on erilaisia suunnitelmia. Mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään, Paatero sanoi eduskunnan pöytäkirjan mukaan.

IS:n tietojen mukaan Posti kuitenkin informoi Paateroa ja tämän avustajakuntaa ensimmäisen kerran asiasta jo 7. kesäkuuta, jolloin se kertoi hankkeen suunnitelmat ja perustelut.

Elokuun alussa Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola informoi asiasta Paateroa, ministeriön virkamiesjohtoa ja Paateron valtiosihteeriä Valtteri Aaltosta.

21. elokuuta Postin hallituksen Pohjola myös tapasi ministerin. Ministerille kerrottiin liikkeenluovutuksesta ja sen aikataulusta paketti- ja verkkokaupan osalta.

IS:n tietojen mukaan samassa yhteydessä esiteltiin suunnitelma toteuttaa toinen liikkeenluovutus, joka olisi kohdistunut 7 500 Postin työtekijään. Tämä suunnitelma ei toteutunut.

Myös Rinne mainitsi torstain kyselytunnilla hallituksen estäneen kesällä kyseisen koko Postin henkilöstön siirtymisen PAU:n sopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen.

– Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti, Rinne sanoi.

Samalla hän vakuutti, että hallitus kuuli 700 pakettilajittelijan siirrosta Teollisuusliittoon vasta Postin hallituksen päätöksen jälkeen.

– Ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin, hän jatkoi.

Rinne kielsi myös sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että Paatero olisi hyväksynyt Postin suunnitelmat 700 pakettilajittelijan osalta.

– Tuo ei pidä paikkaansa. Sirpa Paatero ei ole hyväksynyt siirtoa missään vaiheessa, Rinne sanoi.

Jos ministerien esittämät väitteet eivät ole totta, on kokoomuksen Orpon mukaan harkittava vakavasti luottamusäänestystä ministerien asemasta.

Orpo ihmettelee myös Rinteen kyselytunnilla esittämää toteamusta siitä, että hallitus esti kesällä koko Postin henkilöstön siirtymisen PAU:n sopimuksesta Teollisuusliittoon.

– Missä tilassa omistajaohjaus on, kun kyse on asiasta, jossa pääministeri kertoi eduskunnassa hallituksen yksiselitteisesti estäneen kesällä yli 9000 työntekijän siirron Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen ja sitten olisikin tehty omistajaohjausministeri Paateron huomaamatta 700 pakettilajittelijan siirto, Orpo ihmettelee.

Orpon mukaan näyttää nyt myös siltä, että ministerit ovat sekaantuneet yhtiöiden operatiiviseen toimintaan.

– Suomalaisten asioita ei voi hoitaa näin. Valtion omistajapolitiikka on jo nyt kärsinyt mittavan kolauksen, sillä valtion vakauteen ja johdonmukaisuuteen ei julkisuudessa esillä olevien tietojen mukaan voi enää luottaa, Orpo sanoo tiedotteessa.

IS:n tietojen mukaan myös viime viikon lopulla Posti-kiistan avuksi perustetun Jukka Ahtelasta, Lasse Laatusesta, Lauri Ihalaisesta ja Ann Selinistä koostuvan selvitysryhmän kokoonpano on esitelty Rinteeltä lähteneessä sähköpostissa.

– Jos Ilta-Sanomien tiedot pitävät paikkansa, miten voi olla mahdollista, että pääministerin sähköpostista on lähetetty ”neljän viisaan ryhmän” kokoonpano, vaikka ministerit vakuuttivat ehdotuksen tulleen kiistan osapuolilta, Orpo kysyy.

– Kuka tässä maassa oikein johtaa omistajapolitiikkaa: omistajaohjausministeri vai pääministeri? Ja edelleen: miten pääministeri Rinne voi tämän jälkeen kertoa suomalaisille pääministerin haastattelutunnilla, että pääministerillä ei ole roolia Postin työkiistan sovittelussa.

Juttua täydennetty klo 21:00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?