Kommentti: Paatero tiesi ja hyväksyi Postin suunnitelmat jo kesällä – IS paljastaa totuuden ministerien kiemurtelun taustalla

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) tiesi Postin tes-suunnitelmista jo kolme kuukautta etukäteen. Paatero olisi halutessaan voinut viheltää pelin poikki moneen kertaan – sitä hän ei tehnyt, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

25.11.2019 16:52

Samaan aikaan, kun työmarkkinajärjestöt etsivät kuumeisesti ratkaisua Postin lakkotilanteen ja tukilakkosuman laukaisemiseksi, keskustelu käy kiivaana myös valtion omistajaohjauksesta suhteessa Postin kiisteltyihin tes-linjauksiin.

Kyse on siis siitä, tiesikö – ja milloin tiesi – omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) Postin suunnitelmista siirtää liikkeenluovutuksella 700 pakettilajittelijaa uuden, halvemman työehtosopimuksen piiriin, josta vastasivat Teollisuusliitto ja Medialiitto.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Posti informoi Paateroa jo kesäkuusta lähtien. Ministerillä olisi ollut kolme kuukautta aikaa puuttua tilanteeseen, mutta hän ei tehnyt siihen suuntaan elettäkään.

Käytännössä hän siis hyväksyi Postin suunnitelmat.

Pääministeri Antti Rinne (sd) kielsi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla jyrkästi, että omistajaohjausministeri Paatero olisi hyväksynyt Postin suunnitelmat siirtää 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

– Tuo ei pidä paikkaansa. Sirpa Paatero ei ole hyväksynyt siirtoa missään vaiheessa, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan asia tuli yllätyksenä ja tietoon ”samassa yhteydessä”, kun Paatero oli menossa kertomaan Postin tilanteesta julkisuuteen 3. syyskuuta. Tuolloin hän sai Rinteen mukaan tietää, että 700 henkeä oli jo liikkeenluovutuksella siirretty Posti Palvelut Oy:hyn.

Siis että asia tuli Paaterolle yllätyksenä?

Ehei.

Tosin Paatero itsekin kertoi viime torstaina, että Posti on valottanut suunnitelmistaan. Se ei muuta sählinkikuvaa, joka demaripoliitikkojen toimintaa näyttää leimaavan Postin ympärillä loppuun saakka.

Rinteen puheet joutuvat joka tapauksessa outoon valoon, kun katsoo, miten Posti on koko viime kesän ajan pitänyt omistajaohjausta ja myös Paateroa suunnitelmistaan ajan tasalla. Paatero on olettavasti pitänyt puolestaan Rinnettä ajan tasalla.

Posti informoi tilanteesta Rinnettä itseään jo ennen hallitusneuvotteluja, minkä Rinne on itsekin myöntänyt. Posti oli esillä myös hallitusneuvotteluissa.

Mutta sen jälkeen kun Paatero valittiin Rinteen hallituksen omistajaohjausministeriksi kesäkuussa, Posti on kertonut hänelle aikeistaan.

Väitteet siitä, että Paatero ei tiennyt, puhumattakaan, että ministeriä olisi harhautettu, eivät pidä paikkaansa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Posti informoi Paateroa ja tämän avustajakuntaa ensimmäisen kerran jo 7. kesäkuuta. Tuolloin Posti kertoi hankkeen suunnitelmat ja perustelut.

Elokuun alussa Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola informoi asiasta Paateroa, ministeriön virkamiesjohtoa ja Paateron valtiosihteeriä Valtteri Aaltosta.

Jo tässä vaiheessa Paatero olisi voinut pysäyttää suunnitelmat. Sitä omistajaohjausministeri ei tehnyt.

Olennaisin päivämäärä on 21. elokuuta. Tuolloin Postin hallituksen Pohjola tapasi ministerin. Ministerille kerrottiin liikkeenluovutuksesta ja sen aikataulusta paketti- ja verkkokaupan osalta.

IS:n tietojen mukaan samassa yhteydessä esiteltiin suunnitelma toteuttaa toinen liikkeenluovutus, joka olisi kohdistunut 7 500 Postin työtekijään. Tämä ei toteutunut.

Posti tiedotti 29. elokuuta paketti- ja verkkokaupan lajittelutoiminnan siirtämisestä Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen tes-sopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen.

Rinteen mukaan kaikki tuli kuitenkin siis yllätyksenä, kun Paatero piti tiedotustilaisuuden Postin asioista 3. syyskuuta.

– Tuossa yhteydessä, samalla kun Paatero oli menossa kertomaan asiasta julkisuuteen, hän sai kuulla, että 700 ihmistä on jo siirretty liikkeenluovutuksessa, Rinne jatkoi Paateron roolista.

Tuolloin asia ei ole voinut enää olla Paaterolle eikä hänen esikunnalleen todellakaan enää yllätys.

Paatero tuli kuitenkin tomerasti julkisuuteen ja kertoi Postin ottavan ”aikalisän” työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan.

Työntekijät, jotka oli tarkoitus siirtää heikomman sopimuksen piiriin, voisivat Paateron mukaan huokaista hetken.

– Siirtoa ei nyt tehdä vaan se siirretään neuvotteluun, jossa ovat kaikki työntekijät, Paatero sanoi muun muassa Ylelle.

Paaterolla olisi vielä elokuun 21. ja syyskuun 1. päivän välisenä aikana – siis kahden viikon ajan – ollut mahdollisuus pysäyttää liikkeenluovutus ja tes-halpuuttaminen, mutta sitä hän ei tehnyt.

Eli Paateron tietämättömyys ei ole selitys ministerin haparoivalle toiminnalle. Posti on aikeensa kertonut.

Eri asia, miten Paatero on ne ymmärtänyt.

Toinen kysymys on pääministeri Rinteen oma rooli. Rinne on kierrellyt ja kaarrellut kuten Paaterokin, mutta hänkin on ollut korviaan myöten tilanteessa mukana, taustalla ja aktiivisesti.

Esimerkiksi lakon laukaisijaksi asetettu neljän ”viisaan” ryhmä on Rinteen omaa käsialaa, vaikka hän muuta väittää. Pääministerin haastattelutunnilla Rinne totesi, että ryhmän kokoonpano on keksitty jossakin ”työryhmässä”.

IS:n tietojen mukaan kokoonpano on esitelty Rinteeltä lähteneessä sähköpostissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?