Väärennetty video Ohisalon ja Halla-ahon keskustelusta leviää vauhdilla – moni mennyt jo lankaan

Monia huijanneella videolla kuultava sisäministeri Maria Ohisalon repliikki on irrotettu asiayhteydestä.

Maria Ohisalo ja Jussi Halla-Aho eduskunnan kyselytunnilla.

23.11.2019 12:53

Sosiaalisessa mediassa leviää muokattu video, joka antaa väärän kuvan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon sananvaihdosta eduskunnan kyselytunnilla.

Facebookissa videota on jaettu jo yli 1600 kertaa. Facebookissa ja Twitterissä kirjoitettujen kommenttien perusteella väärennös on mennyt moniin täydestä. Todellisuudessa videolla kuultava Ohisalon repliikki on irrotettu asiayhteydestä.

Eduskunnan täysistunnossa viime viikon torstaina käsiteltiin kansanedustaja Leena Meren (ps) suullista kysymystä turvapaikka-asioiden käsittelystä tuomioistuinlaitoksessa.

Keskustelussa viitattiin tapaukseen, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut irakilaismies ammuttiin pian hänen palattuaan Irakiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta karkottaessaan miehen.

Keskustelussa Halla-aho kysyi Ohisalolta, meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) oli kansanedustajien tentattavana kyselytunnilla torstaina 14. marraskuuta.

Keskustelu on luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta eduskunnan verkkosivuilta kokonaisuudessaan ja välihuutoineen. Sen voi katsoa ja kuunnella myös Yle Areenasta.

Halla-aho esitti videolla kuultavan kysymyksen puheenvuoronsa lopussa. Näin Halla-aho kysyi:

– Arvoisa puhemies! Ministeri Henriksson viittasi tässä EIT:n (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin) tuoreeseen päätökseen. Kansainväliselle suojelulle on olemassa tietyt kriteerit sekä Suomen että kansainvälisessä lainsäädännössä. Lähtömaan yleinen turvattomuus ei ole peruste suojelulle. Jos olisi, suurin osa maailman ihmisistä olisi oikeutettuja suojeluun Suomessa ja muissa EU-maissa.

Ikävä kyllä Suomi ei voi taata kuolemattomuutta täältä poistettaville ihmisille. Suomi ei voi taata sitä edes täällä oleville ihmisille, eikä tällaista voi vaatiakaan. Väkivalta Irakissa ja muualla on valitettavaa, mutta ratkaisu ei ole ihmisten siirtäminen Suomeen. Se ei tee lähtömaista turvallisempia, mutta se tekee Suomesta vaarallisemman. Tämän voi todeta vaikkapa rikostilastoista. Naapurimaassa Ruotsissa luodit lentävät ja pommit paukkuvat juuri avoimien ovien politiikan tuloksena. Kysyisin ministeri Ohisalolta: meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?

Ja näin Ohisalo oikeasti vastasi:

– Arvoisa puhemies! Kiitokset kysymyksestä, joka on monella tavalla hyvin vaikea. Ei pitäisi asettaa vastakkain ihmisiä, elämme oikeusvaltiossa. Me olemme yhdessä keskustelleet täällä muun muassa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmasta, jonka keskiössä on se, että me puheenjohtajamaana edistämme oikeusvaltiota. Oikeusvaltiosta saa hakea turvapaikkaa. Oikeusvaltion pitää turvata ihmis- ja perusoikeudet ihan jokaiselle ihmiselle. Tässä ei aseteta vastakkain suomalaisia tai tänne muualta tulevia ihmisiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli huolissaan suomalaisten turvallisuudesta.

Tekaistulla videolla keskustelu meni näin:

Halla-aho: Naapurimaassa Ruotsissa luodit lentävät ja pommit paukkuvat juuri avoimien ovien politiikan tuloksena. Kysyisin ministeri Ohisalolta: meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?

Ohisalo: Arvoisa puhemies! Kyllä, siitä tämä hallitus tulee pitämään kiinni.

Todellisuudessa videolle on leikattu osa Ohisalon vastauksesta Veronika Honkasalolle (vas).

Honkasalo kysyi ministeriltä, miten hallitus varmistaa, ettei Suomi enää loukkaa kansainvälisen oikeuden ehdotonta palautuskieltoa lähettämällä ihmisiä kuolemaan.

Ohisalon vastaus oli kokonaisuudessaan tämä:

– Arvoisa puhemies! Kiitokset edustaja Honkasalolle tärkeästä kysymyksestä. Tämä päätös on häpeällinen Suomelle. Kuten mainitsette, kerta on ensimmäinen — ja toivottavasti se on myös viimeinen, siitä tämä hallitus tulee pitämään kiinni.

– Siinä, mitä mainitsin aiemmin siitä, että hallitus on yhdessä sitoutunut laittamaan tämän turvapaikkaprosessin kuntoon, palauttamaan sinne oikeusturvan, keskeistä on nyt se, että käymme yhdessä läpi ne muutokset, joita viimeisten vuosien aikana on tehty ulkomaalaislakiin ja lakien tulkintoihin. Tämä on hallituksen toimintasuunnitelmaan kirjattu, ja tästä lähtee käyntiin selvityshanke, mitä muutoksia yhteensä on aiheutunut, kun on tehty lukuisia erilaisia muokkauksia eri kohtiin. Tässä on paljon työstettävää, ja hallitusohjelmassa näiden parantamiseen on sitouduttu yhdessä.

Tällä kertaa manipuloitu video oli tehty perinteiseen tapaan leikkaamalla osa keskustelusta pois, mutta uusi teknologia tekee videoiden väärentämisestä tulevaisuudessa entistä helpompaa.

Niin sanotuilla Deepfake-videoilla voidaan jo pian tehdä hyvin vakuuttavia videoita, joita voi käyttää vaikkapa juuri poliittiseen mustamaalaukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?