Kokoomuksen Häkkänen lyttää Posti-kiistan hätäkeinon: ”Toivottavasti pääministeri tietää, mihin tämä voi johtaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Häkkänen lyttää Posti-kiistan hätäkeinon: ”Toivottavasti pääministeri tietää, mihin tämä voi johtaa”

Häkkänen pitää selvityshenkilöiden nimeämistä kyseenalaisena ennakkotapauksena. Kimmo Kiljusen (sd) mukaan työmarkkinakonkareiden on pakko saada ratkaisu aikaiseksi.

Antti Häkkäsen mukaan Posti-riidassa luodaan kyseenalainen ennakkotapaus, kun normaali työmarkkinamenetelmä ohitetaan hallituksen toimesta.

22.11.2019 17:29

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ilmoitti torstaina, että Postin pitkittynyttä työriitaa ryhdytään ratkomaan neljän ulkopuolisen selvityshenkilön voimin.

Paateron mukaan kiistaa ratkovat työmarkkinakonkarit Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin toimivat ilman erityistä virallista mandaattia.

Posti-kiistaan räätälöity hätäkeino saa kritiikkiä osakseen oppositiopuolue kokoomuksen varapuheenjohtajalta, ex-oikeusministeri Antti Häkkäseltä.

– Vähintäänkin valtakunnansovittelija-instituutio näytetään ohitettavan ja jopa työmarkkinaosapuolet. Toivottavasti pääministeri tietää, minkälaisiin kehityskulkuihin tämä voi johtaa. Tämä johtaa kärjistyviin työmarkkinaongelmiin, Häkkänen ennustaa.

– Jos annetaan ennakkoratkaisu, että Rinteen hallitus tulee ottamaan jossain määrin omiin käsiinsä työmarkkinakiistoja, niin pidän tätä hyvin huolestuttavana työmarkkinatilanteen kannalta mutta myös signaalina ulospäin, kun katsotaan Suomea yritysten kilpailukyvyn kannalta, Häkkänen jatkaa.

Postin hallintoneuvoston jäsen Kimmo Kiljunen (sd) näkee, että selvityshenkilöiden on pakko saada viikonloppuna ratkaisu aikaiseksi.

– Tämä ei ole enää Postin asia, tukilakot tekevät tästä valtakunnallisen kriisin.

Sdp:llä on paineita tukea työtaistelussa ja tes-riidassa Postin työntekijöitä, mutta toisaalta pääministeripuolueen sekaantuminen yksittäisten yhtiöiden asioihin herättää kritiikkiä.

Postin hallintoneuvoston jäsen Kimmo Kiljunen sanoo Sdp:n sisällä ei ole ”edes emmintää siitä, että tunnistammeko postilaisten työtaistelun oikeutetuksi”.

Helsingin Sanomien mukaan Sdp:n sisällä on jo keskusteltu, onko puolueella enää muuta vaihtoehtoa kuin erottaa Postin hallitus.

Kiljunen sanoo, että luottamus Postin hallitukseen on rakoillut.

– Emme muuten tätä keskustelua kävisi, jos ei olisi kyse siitä, onko Postin hallitus kuunnellut herkällä korvalla omistajan tahtotilaa.

Eli ei ole kuunnellut?

– Emme kävisi tätä keskustelua, jos tässä olisi tehty suoraan johtopäätökset siitä, mitä omistajatahon puolelta on annettu ymmärtää. Olemme antaneet ymmärtää, että tämän tapainen työehtosopimuksilla shoppailu ei käy ja palkkoja ei voida lähteä alentamaan tällä tavalla.

Mutta Postin hallitus jatkaa, onko tämä Sdp:lle ongelma?

– En sano sitä näin päin, vaan niin, että jos tahtotila ei mene perille, niin joudumme miettimään, että kuinka se tahtotila viedään perille. Yleensä yritysten hallitukset noudattavat omistajien antamia ohjeita.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi torstaina eduskunnassa, että riidan ytimessä olevien 700 pakettilajittelijan työehdot tullaan turvaamaan, ja ilmoitti hallituksen huolehtivan siitä, että ”työehtoshoppailu loppuu tästä maasta”.

Tarja Filatov (sd) vihjaa, että Posti on harjoittanut ”työehtoshoppailua” poliittisen johdon tietämättä.

Paatero on tosin kertonut kuulleensa jo viime kesänä, että Posti on aikeissa siirtää työntekijöitä pienemmille palkoille Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Halutessaan Paatero olisi voinut käyttää omistajan ääntä ja vaihdattaa Postin hallituksen. Paatero ei näin tehnyt, vaan pyysi postilaisten tes-siirrolle syyskuun alussa aikalisää.

Samaan aikaan käytiin keskustelua Postin silloisen toimitusjohtajan Heikki Malisen miljoonatienesteistä. Filatovin mielestä Postin hallituksen erottaminen tässä tilanteessa olisi voinut olla paikallaan.

– Jos johto hakee kilpailukykyä ainoastaan halpuuttamalla tessejä, onko se selvinnyt hyvin, Filatov kysyy.

Juuri nyt Postin hallituksen vaihtamisesta keskusteleminen ei ole Filatovin mielestä järkevää.

– Kriisin keskellä yhtiön hallituksen vaihtaminen voi vahingoittaa yhtiötä enemmän, ja se voi vahingoittaa työntekijöitäkin enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?