Setä Arkadia: Pekka Haaviston johtamaan ulkoministeriöön hiipi synkkä ilmapiiri – ”Timo Soinia alkaa olla ikävä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Pekka Haaviston johtamaan ulkoministeriöön hiipi synkkä ilmapiiri – ”Timo Soinia alkaa olla ikävä”

Pekka Haavisto (vas.) ja Timo Soini.

Pekka Haavisto (vas.) ja Timo Soini.

Julkaistu: 24.11.2019 9:00

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) herkkähipiäisyys on johtanut siihen, että ulkoministeriön kokeneet diplomaatit ja virkamiehet ovat alkaneet kaivata jo Timo Soinin aikoja takaisin, kirjoittaa Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Anteeksi. Anteeksi. Tämän kirjoituksen Setä Arkadia aloittaa noudattamalla kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr) viisasta esimerkkiä eli pyytämällä anteeksi. Kaikkivaltiaan Jumalan silmissä perisynnistä ei tietenkään pääse eroon edes pyytämällä, mutta muilta osin tulkoon pyydetyksi anteeksi kaikilta, kaikkea mahdollista ja mahdotonta, tuleviakaan unohtamatta, sillä kirjoitettuna lista ei tähän mahtuisikaan.

Sitä paitsi saattaa käydä, kuten poliitikko-Peteliukselle kävi: pyytää anteeksi riittämättömästi. Kun Petelius pyysi anteeksi näyttelijäaikaisia konnantöitään saamelaisilta, romanit ehtivät jo närkästyä, miksei Petelius pyydä myös heiltä anteeksi. Jos Setä A. oikein ymmärsi, Petelius käy kyllä romaneiltakin anteeksi pyytämässä, jahka kiireiltään ehtii.

Eli ei pidä ihmetellä, jos Peteliusta ei enää 3,5 vuoden aikana eduskunnassa näy, sillä anteeksipyyntörundista saattaa tulla melkoinen urakka edustajan pitkän koomikkouran takia. Näyttelijätoveri Aake Kalliala tuskin lähtee kierrokselle mukaan. Hänhän arveli (IS 22. 11.), että Peteliuksen anteeksipyyntörituaali ”kuulostaa ihan älyttömältä” .

Pekka Haaviston (vihr) johtama ulkoministeriö on kuitenkin tämän kiistakirjoituksen varsinainen aihe, anteeksi siitäkin.

Ulkoministeri Haavisto on johtanut Katajanokalla sijaitsevaa ministeriötä nyt puolisen vuotta, ja Haaviston kiiltokuvamaine alkaa olla pahasti vaakalaudalla. Setä A:lle on kerrottu useammalta taholta, että Haaviston myötä ulkoministeriöön on syntynyt synkkä pelon ilmapiiri. Virkamiehet kulkevat henkisesti sukkasillaan. Osa pelkää jo omaa varjoaankin, ettei Haavisto suutu ja pane jostakin selittämättömästä syystä uraa poikki.

Tämän koki kouriintuntuvasti ministeriön konsulipäällikkö, ulkoasianneuvos Pasi Tuominen, jonka Haavisto viime viikolla savusti paikaltaan. Ministeriössä Tuomisella on hyvä ja arvostettu maine, eikä kukaan Katajanokalla tunnu tietävän, mistä Haavisto Tuomiselle kimpaantui. Vielä kesäkuussa Tuomisen tehtävää määrättiin jatkettavaksi vuoden 2022 elokuun loppuun saakka. Joka tapauksessa Tuomisen paikalle etsitään jo uutta henkilöä.

Tuominen on entinen Suomen Unkarin-suurlähettiläs, ja entisen käytännön mukaan hänelle etsittäisiin nyt vapautuvaa suurlähettilään paikkaa. Tuominen ei ole kommentoinut kohtaloaan sanallakaan, ja syyn arvaa. Pelissä on myös tulevat tehtävät. Mutta ministeriön muut virkamiehet ihmettelevät kulisseissa asiaa senkin edestä.

Julkisuuteen Haavisto on ehtinyt jo luoda kuvan mukavana työnarkomaanina, joka tekee rauhantöitä öitä myöten. Kaikki alaiset eivät ole kuitenkaan yötyönteosta olleet ilahtuneita, ja ministerin äkkipikaisuus ja herkkähipiäisyys alkaa olla jo enemmän tunnettu juttu.

–  En olisi ikänä uskonut tätä sanovani, mutta Timo Soinia alkaa olla ikävä, muuan virkamies tiivisti Setä A:lle.

Oma joukko on tietenkin oma joukko, niin Haavistollakin. Nyt ministeriössä seurataan kauhulla, palkkaako Haavisto ministeriön viestintäjohtajaksi ohi pätevien hakijoiden presidentinvaalikampanjansa kampanjapäällikön, vihreiden kautta uraansa luoneen Riikka Kämpin.

Jäljet pelottavat, sillä presidenttikampanjan aikainen autonkuljettaja ja ”roudari” Jeri Aalto, 23, nousi jo Haaviston erityisavustajaksi. Iltalehden (IL 10. 11.) haastattelussa Aalto ihastelee itsekin omaa ”tuhkimotarinaansa”, ja sitä, miten hän on päässyt Haaviston mukana käymään Intiassa, Ukrainassa, Ranskassa ja Belgiassa. Hän kertoo myös veneilleensä Haaviston kanssa, eli mikäpä sen mukavampaa.

Ps. 1. Presidentinvaaleihin ei ole enää kuin reilut neljä vuotta ja Haavisto päässee yrittämään kolmatta kertaa. Presidentinvaaleja ei ratkaista tällä kertaa ilmeisesti Suomessa, vaan Afrikassa. Haavisto saa puhua Sudanin rauhasta vielä monta kertaa, sillä niskaan hengittää koko EU:n voimalla EU:n Afrikka-komissaari Jutta Urpilainen (sd). Tämä kaksari kannattaa panna seurantaan, kun Sauli Niinistön perintöä jaetaan.

Tuoreimmat osastosta