Pääministeri Rinteen toive toteutui – oppositiojohtaja Rinne esitti Ihalaista ja Laatusta työmarkkinadiplomaateiksi jo tammikuussa 2016 - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääministeri Rinteen toive toteutui – oppositiojohtaja Rinne esitti Ihalaista ja Laatusta työmarkkinadiplomaateiksi jo tammikuussa 2016

Julkaistu: 22.11. 10:43

Työmarkkinaveteraanien käyttäminen pattitilanteiden sovittelussa on ollut Rinteen kikkapakissa odottamassa liki neljä vuotta.

Työmarkkinaveteraanit hallituksen ja osapuolten avuksi selvittämään tulehtuneita työmarkkinaneuvotteluja.

Idean isä on Antti Rinne (sd). Tekijänoikeudet noin neljän vuoden takaa.

Eilen hallitus kertoi, että neljä työmarkkinaveteraania – Lasse Laatunen, Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen ja Ann Selin – alkaa ratkoa Postin lakkoa ja jumiutuneita työmarkkinaneuvotteluja työntekijöiden PAU:n ja työnantajien Paltan välillä.

Idean työmarkkinadiplomaattien käytöstä esitti ensimmäisen kerran oppositiojohtaja Rinne tammikuussa 2016 Sdp:n puoluehallituksessa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus oli esittänyt työmarkkinaosapuolille yhteiskuntasopimusta, keppinä hallitus käytti pakkolakejaan, ja nihkeästi edenneet neuvottelut olivat ajautuneet karille.

Oppositiojohtaja Rinne toivoi pakkolakien hautaamista, neuvottelurauhaa työmarkkinaosapuolille ja kokoavaa palkkaratkaisua – ja pattitilannetta laukaisijoiksi Ihalaista ja Laatusta.

Nelisen vuotta sitten Laatunen ja Ihalainen kieltäytyivät kunniasta ja oppositiojohtaja Rinteen ehdotuksesta. Työmarkkinaosapuolet olivat jo sopineet neuvottelujen aloittamisesta uudelleen.

Keskusjärjestöjen neuvotteluissa sorvattiin maaliskuun alussa 2016 kiky-sopimus, joka hyväksyttiin muutamaa kuukautta myöhemmin.

Kun Laatunen ja Ihalainen saivat eilen pyynnön ryhtyä ratkomaan Posti-kiistaa, syytä ei ollut enää perääntyä ja kieltäytyä.

Postin työntekijöiden PAU:n ja työnantajien Paltan kiistaa ei sovitella valtakunnansovittelijan toimistossa, kunnes 700 postipakettien lajittelijan kysymys on saatu ratkaistua.

Pakettilajittelijat siirrettiin Postin Palveluihin ja heidän sopimuksensa siirtyi PAU:sta Teollisuusliittoon. Teollisuusliitto neuvottelee sopimuksista Medialiiton kanssa.