Sebastian Tynkkysen kertomus katkesi kyyneliin – näin kansanedustajan tarina olisi jatkunut - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sebastian Tynkkysen kertomus katkesi kyyneliin – näin kansanedustajan tarina olisi jatkunut

Julkaistu: 21.11. 21:30

Puhemies Matti Vanhanen lupasi uuden yrityksen.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps) voimakkaaseen liikutukseen, puheen katkeiluun ja kyyneliin päättynyt puheenvuoro eduskunnassa torstaina jäi kesken dramaattiseen kohtaan.

Tynkkynen ehti juuri muistella, kuinka hänen viime kesänä tapaamansa masentuneen ja itsetuhoisen nuoren isä – johtavassa asemassa toimiva – oli jättänyt työnsä kesken ja lähtenyt ajamaan kiireesti kohti vastaanottoa..

”... pojan hoitoon saamiseksi.”

Tässä kohtaa Tynkkynen joutui luovuttamaan. ”Anteeksi”, hän sanoi ja poistui puhujapöntöstä, meni paikalleen ja sai lohduttajia ympärilleen.

IS:n oheisen videon taustalla kuuluu puhetta johtaneen Matti Vanhasen myötätuntoinen ja kannustava ääni: ”Joo... saatte uuden puheenvuoron kun pyydätte sitä.”

Tynkkysen kesken jäänyt kertomus jäi askarruttamaan monen mieltä.

IS kysyi häneltä, miten puhe olisi jatkunut.

Näin Tynkkynen oli sen laatinut paperille: ”Tämä poika ei tehnyt itsemurhaa, vaan on tänä päivänä elossa.”

Tynkkynen halusi esimerkillään kertoa, ”millaisessa maailmassa me nuoret nykyään elämme”. Hänen tarkoitti turvallisten tukiverkkojen puuttumista, ”jolloin monet nuoret joutuvat toimimaan terapeutteina ystävilleen, jotka tarvitsevat kuuntelijaa, tukijaa ja kaipaavat ratkaisuja vaikeuksien voittamiseen.”

Esimerkkitapauksen masentunut ja itsetuhoisiin ajatuksiin ajautunut nuori oli kuormittunut kuunneltuaan pitkään ystäviään, jotka voivat pahoin, ja yritettyään auttaa heitä. Lopulta hän ei enää jaksanut kantaa heidän kuormaansa.

Istunnossa oli aiheena kansalaisaloite terapiatakuusta, jonka tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa mielenterveyspalveluihin pääsyä.

Tynkkynen oli varannut ensimmäisen puheenvuoron.

”Kun nuori hakee apua ja elämän päättäminen on mielessä, asiaan ei voi palata muutaman kuukauden päästä”, Tynkkysen puhe olisi myös jatkunut.

Tynkkynen aikoi kehua kansalaisaloitetta ja olisi päättänyt puheensa yleisiin ajatuksiin, kuinka Suomi ei voi auttaa ”kaiken maailman kansalaisia eikä yksinään ratkaista koko maapallon ilmastohaasteita”. Siksi Tynkkysen mielestä pitäisikin auttaa niitä, ”joiden auttamiseen resurssimme varmasti riittävät ja joihin ”minkään muun maan päättäjät eivät tule satsaamaan”.

Tynkkynen olisi muistuttanut samojen nuorten tulevan joskus huolehtimaan ”meistä”.

Tynkkynen odotti kello 20 puheenvuoroaan, joka hänelle oli luvattu.