Paatero tiesi Postin suunnitelmista alentaa palkkoja – näin selitykset muuttuivat vain yhdessä päivässä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paatero tiesi Postin suunnitelmista alentaa palkkoja – näin selitykset muuttuivat vain yhdessä päivässä

Julkaistu: 21.11. 20:21

Paatero joutui korjailemaan lausuntojaan Posti-asiassa.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) antoi torstaina koukeroisia lausuntoja Posti-kiistan tiimoilta.

Paatero ilmoitti torstaiaamuna MTV:lle, että kukaan ei ollut kysynyt häneltä 700:n postilaisen siirtämisestä Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, sillä ”se on yhtiön sisäinen päätös”.

Paatero mainitsi, että ”hänelle kerrottiin asiasta sen jälkeen, kun se (päätös) oli tehty”.

Vain tunteja myöhemmin Paatero tarkensi lausuntoaan ja tiedotti, että Posti oli informoinut häntä ”asiaa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana”.

– Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen, Paatero täsmensi.

Paaterolta kysyttiin eduskunnassa ennen kyselytuntia, tiesikö hän tarkkaan, että uusi työehtosopimus on edellistä heikompi. Asia on Posti-riidan ytimessä.

– Siitä päätöksenteosta, minkä yhtiön hallitus on tehnyt, sen sisällöstä en tiennyt – tai siis tiesin jälkikäteen, kyllä, Paatero pyöritteli.

Paateron lausunnot asettuvat yhä erikoisempaan valoon, kun ottaa huomioon, että Paatero on kertonut aiemmin Talouselämälle, että hän kuuli jo viime kesänä, että Posti on aikeissa siirtää työntekijöitä pienemmille palkoille Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

– Niin, se on ollut yksi versio kaikista vaihtoehdoista, Paatero kommentoi Talouselämälle syyskuussa.

IS:lle kerrotaan, että valtion omistajaohjausosasto on ollut ”informoituna Postin suunnitelmista” ja ”matkan varrella myös ministeriä on informoitu”.

Postin viestintäjohtaja Piia Kumpulainen ei halunnut kommentoida asiaa, mutta viittasi Postin tiedotteeseen, jonka mukaan ”muutoksella on valtion omistajaohjauksen tuki”.

Syyskuun alussa Paatero yllätti Postin hallituksen ilmoittamalla, että Posti ottaa aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa, vaikka Postin hallitus oli käynyt jo pitkään keskustelua työehtosopimusmuutoksen tarpeellisuudesta – ja myös Paateron kanssa.

Halutessaan Paatero voisi käyttää omistajan ääntä rajumminkin vaihdattamalla Postin hallituksen, mutta Paatero kertoi torstaina, että Postin hallituksella on hänen tukensa.

– Lakkotilanne pitäisi saada poikki tosi nopeasti, siihen laitetaan kaikki paukut. Jos tässä kohtaa potkitaan yhtiöstä hallitus pois, se ei johda nopeisiin ratkaisuihin, hallituslähde puuskahtaa.

Paatero vetosikin torstaina osapuoliin ”nopean sovinnon” saavuttamiseksi.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on sanonut, että ratkaisun avaimet ovat Postin hallituksella ja maan hallituksella.

– Ainoa asia, mikä tekee tästä erikoisen on se, että Postin hallitus on päättänyt halpuuttaa yhden ammattiryhmän palkat, Nieminen kommentoi Ylelle.

Postin mukaan kenenkään palkka ei ole romahtamassa, ja työntekijöillä on mahdollisuus tienata jatkossa jopa nykyistä enemmän.