Posti kuumensi tunteita kyselytunnilla – Paatero myönsi, että paketinlajittelijoiden keskipalkka on jo sopimuksella turvattu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Posti kuumensi tunteita kyselytunnilla – Paatero myönsi, että paketinlajittelijoiden keskipalkka on jo sopimuksella turvattu

Julkaistu: 21.11. 20:17

Työtaistelu tukilakkoineen polttaa hallituksen näppejä.

Hallitus antoi torstaina kyselytunnilla tukea Postin työntekijöille ja työehtosopimusshoppailua vastaan.

Posti on kasvanut kiusalliseksi kysymykseksi demarivetoiselle hallitukselle.

Postin 9 000 työntekijää on lakossa, useat ammattiliitot järjestävät tukilakkojaan, ja Postin omistaja, valtio, maan hallitus ei tee mitään.

Posti oli odotetusti kyselytunnin ykkösaihe, ja opposition grillaukseen pääsivät omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ja pääministeri Antti Rinne (sd).

Paatero on viime päivinä kertonut epäselvästi, koska hän tiesi Postin siirtävän 700 paketinlajittelijaa Postin työntekijäliitto PAU:n sopimuksesta Teollisuusliiton sopimukseen.

Torstaina aamupäivällä Paatero tarkensi tiedotteellaan, että Posti oli kertonut aikeistaan aiemmin, ja Postin hallitus kertoi siirrosta vasta sen tehtyään.

– Ensin te vaikenitte, sitten kiertelitte toimittajien kysymyksiä ja sanoitte, että siirto on jo tehty. Kuka tässä on siunannut ja mitä, kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) kysyi Paaterolta.

– Posti on tietysti informoinut, että heillä on erilaisia suunnitelmia. Mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, vasta jälkikäteen. Tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään, Paatero toisti selityksensä kyselytunnilla.

Kansanedustaja Harry Harkimo (liik) muistutti, että työantajien Medialiitto ja työntekijöiden Teollisuusliitto ovat sopineet 700 paketinlajittelijan sopimuksesta, että heidän keskiansionsa 2 680 euroa pysyy sellaisena vuoteen 2022 asti.

Paatero myönsi, että paketinlajittelijoiden keskipalkat eivät romahda.

– Tässä tämä 2 660 euroa keskimäärin on myöskin turvattu jo nyt sen sopimuksen osalta, minkä ovat tehneet Teollisuusliitto ja Medialiitto omalla pöytäkirjallaan. Sen lisäksi turvaa siitä, että palkka myöskin tulevaisuudessa uusien työntekijöiden osalta säilyisi mahdollisimman hyvänä, on tässä neuvottelussa tietenkin pidettävä yllä, Paatero totesi.

  • Katso alla olevalta videolta Harkimon koko kysymys ja Paateron vastaus.

Sen sijaan pääministeri Rinne otti vahvasti ja selkeästi kantaa työehtosopimusshoppailua vastaan.

– Näitten 700 ihmisen työehdot tullaan turvaamaan. Tämä on hallituksen linja. Hallitus haluaa huolehtia siitä, että tämmöinen työehtoshoppailu loppuu tästä maasta, Rinne sanoi.

– Hallitus huolehtii siitä, että tällainen työehtosopimusshoppailu, tavalla tai toisella, suomalaisesta yhteiskunnasta kitketään, Rinne totesi myöhemmin.

Rinteen mukaan Posti oli kesällä on aikeissa siirtää kaikki työntekijänsä PAU:n sopimuksesta Teollisuusliittoon.

– Mikä olisi toteutuessaan suoraan tarkoittanut sitä, että yli 9 000 ihmisen työehdot olisivat heikentyneet 30—50 prosenttia. Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti. Ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin, Rinne vakuutti.

Postin työntekijöiden PAU:n ja työnantajaliitto Paltan neuvottelut ovat jumissa 700 paketinlajittelijan vuoksi.

Paketinlajittelijat ovat Teollisuusliitossa ja heidän vastapuolensa työnantajapuolella on Medialiitto.

Palta ja PAU pyysivät tänään, että ulkopuolinen selvitysryhmä alkaisi ratkoa ongelmaa. Selvityshenkilöiksi ryhtyivät työantajaleirissä meritoituneet Lasse Laatunen ja Jukka Ahtela sekä työntekijäleirin veteraanit Lauri Ihalainen ja Ann Selin.