Saamelaisilta anteeksi pyytänyt Pirkka-Pekka Petelius aikoo tavata romaneita – ”Jätän yhteydenottopyynnön kaikille niille, jotka kokevat tulleensa kaltoin taholtani kohdelluiksi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Saamelaisilta anteeksi pyytänyt Pirkka-Pekka Petelius aikoo tavata romaneita – ”Jätän yhteydenottopyynnön kaikille niille, jotka kokevat tulleensa kaltoin taholtani kohdelluiksi”

Petelius kertoo ottaneensa yhteyttä Romaniasiain neuvottelukuntaan.

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 24. lokakuuta 2019.­

21.11.2019 14:30

Vanhoista sketsiohjelmistaan anteeksipyynnön saamelaisille esittänyt vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius kertoo, että on valmis esittämään anteeksipyyntöjä myös muille mahdollisesti loukkaamilleen väestöryhmille.

Peteliuksen anteeksipyyntö saamelaisille on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Anteeksipyynnön motiivia on kyseenalaistanut esimerkiksi tunnettu romaniaktiivi ja viihdetaiteilija Rainer Friman, joka twiittasi aiheesta aikaisemmin tänään.

– Katsotko arvoisa kansanedustaja Petelius meidät romanit vähäarvoisemmiksi kuin saamelaiset, koska et pyydä meiltä anteeksi? Friman totesi.

Vihreiden ryhmäkokoukseen eduskunnassa matkalla ollut Petelius kertoo, että on jo ottanut askeleita asian korjaamiseksi.

– Haluan jatkaa keskustelua kaikkien vähemmistöjen kanssa. Olen valmis siihen. Itse asiassa olen lähettänyt tänään Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön, Petelius sanoo.

Petelius toistaa myös aiemmin kertomansa kannan, jonka mukaan hänen yli 30 vuotta sitten tekemänsä sketsit eivät edusta millään tavalla tätä päivää ja ne on tehty omassa ajassaan.

– Kun nämä sketsit pyörivät erilaisilla alustoilla, niin nykyisessä parlamentaarikon vastuullisessa asemassa minun täytyy tuoda oma kantani julki. Siksi olen pyytänyt saamelaisilta anteeksi.

Kansanedustaja ei sano suoraan, onko hänen mielestään jotakin muitakin väestöryhmiä, joilta hänen tulisi pyytää anteeksi, mutta kertoo olevansa valmis kohtaamaan ja neuvottelemaan kaikkien kanssa.

– Jätän yhteydenottopyynnön kaikille niille, jotka kokevat tulleensa kaltoin taholtani kohdelluiksi.

Petelius ja Aake Kalliala esittivät Pulttibois-sarjassa kahta romania, joiden hahmoissa tuli esiin useita kliseitä pussihousuista puhetapaan. Saamelaisista Petelius ja Kalliala tekivät sketsihuumoria 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sketsisarjoissa.

Sketsiohjelmien sisältöä on edelleen katsottavissa ainakin Ylen Elävässä Arkistossa, jossa sisällön yhteydessä on varoitus: “Ohjelmasarjassa on rasistista sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Ohjelmasarja on esimerkki 1980-luvun televisioviihteestä.”

Pirkka-Pekka Petelius pyysi saamelaisilta anteeksi.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?