Romanit hämmästyivät Peteliuksen anteeksipyynnöstä: ”Minuakin pilkkasivat” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Romanit hämmästyivät Peteliuksen anteeksipyynnöstä: ”Minuakin pilkkasivat”

Romanijärjestö kokee Peteliuksen anteeksipyynnön puutteelliseksi.

Pirkka-Pekka Petelius (vas.) ja Aake Kalliala esittivät Pulttibois-sarjassa kahta romania.­

21.11.2019 12:54 | Päivitetty 21.11.2019 13:49

Pirkka Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö saamelaisille on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Anteeksipyynnön motiivia on kyseenalaistanut esimerkiksi tunnettu romaniaktiivi ja viihdetaiteilija Rainer Friman, joka twiittasi aiheesta aikaisemmin tänään.

– Katsotko arvoisa kansanedustaja Petelius meidät romanit vähäarvoisemmiksi kuin saamelaiset, koska et pyydä meiltä anteeksi? Friman jatkaa.

Petelius ja Aake Kalliala esittivät Pulttibois-sarjassa kahta romania, joiden hahmoissa tuli esiin useita kliseitä pussihousuista puhetapaan.

Myös Suomen Romaniyhtistys ry:n projektipäällikkö Päivi Majaniemi ihmettelee Peteliuksen ulostulon yksipuolisuutta.

– Onneksi olkoon saamelaisille, he kyllä ansaitsevat tämän anteeksipyynnön. Minua hämmentää tässä se asia, että jos ottaa vastuun tekemisistään, voisi ottaa vastuun kaikista tekemisistä. Petelius voisi mainita muutkin vähemmistöt, joita hän on loukannut, Majaniemi toteaa.

– Etenkin, kun hän vetoaa olevansa sivistysvaliokunnan jäsen ja kansanedustaja, joka kantaa vastuunsa kulttuuri- ja kieliperinnöstä. Täällä on muitakin vähemmistöjä, joita Petelius on loukannut.

Lähtökohtaisesti Majaniemi kuitenkin pitää Peteliuksen liikettä hyvänä.

– On hienoa, että tällainen asia otetaan käsittelyyn. Historian vääryyksien tunnistaminen ja tunnustaminen on tässä oleellisinta. Tällä tavalla voidaan muuttaa keskustelukulttuuria näistä vaikeista asioista ja lievittää jännitteitä valtaväestön ja vähemmistöjen välillä.

Toisaalta Majaniemi pitää Peteliuksen anteeksipyyntöä hieman erikoisena.

– Voiko Petelius ottaa yksin vastuuta näistä ohjelmista, jotka ovat kuitenkin yhteiskunnallisesti aikanaan hyväksyttyjä? Tämä on jäänyt minulle vähän epäselväksi.

Juttua muokattu kello 12.58. Ohjelmat eivät olleet Ylen rahoittamia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?