Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta

Anteeksipyyntö koskee tv-sarjoja, joita Petelius teki 1980- ja 90-luvuilla Aake Kallialan kanssa.

Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi vanhoja sketsejään. Peteliuksen esittämä hahmo esiintyi myös Expert-liikkeen mainoksissa. Kuluttaja-asiamies kielsi mainokset, joiden se katsoi loukkaavan saamelaisia.­

21.11.2019 9:41 | Päivitetty 21.11.2019 10:18

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius esittää julkisen anteeksipyynnön saamelaisille.

Peteliuksen mukaan tv-sarjat, joita hän oli tekemässä 1980- ja 90-luvuilla, kuvasivat saamelaisia syrjivällä ja vääristelevällä tavalla. Petelius ja Aake Kalliala tekivät sketsihuumoria saamelaisista 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sketsisarjoissa.

– Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä, Petelius sanoo.

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita ja niillä pyrittiin parodioimaan valtaväestön ennakkoluuloja, mutta enää hän ei allekirjoita niitä.

– Sketseihin kohdistuva kritiikki on mielestäni positiivinen merkki siitä, että ajat ovat muuttuneet. Nyt ymmärrämme aiempaa paremmin vähemmistöjä syrjiviä rakenteita yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme. Myös tietoisuus alkuperäiskansamme tilanteesta ja oikeuksista on lisääntynyt, Petelius sanoo.

Petelius toivoo, ettei ”ongelmallisia sketsejä” enää tietoisesti esitettäisi eivätkä nykyartistit käyttäisi niitä.

Petelius harmittelee, että sisällöt ovat lähteneet elämään internetissä omaa elämäänsä erilaisina muunnoksina, jotka ”rikkovat paitsi tekijänoikeuksia myös syventävät yhä uudelleen ennakkoluuloja ja virheellisiä mielikuvia saamelaisista”.

Sketsiohjelmien sisältöä on edelleen katsottavissa ainakin Ylen Elävässä Arkistossa, jossa sisällön yhteydessä on varoitus: “Ohjelmasarjassa on rasistista sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Ohjelmasarja on esimerkki 1980-luvun televisioviihteestä.”

Petelius ei aio kommentoida anteeksipyyntöä julkisuudessa tiedotetta enempää, mutta aikoo jatkaa vuoropuhelua saamelaisyhteisön kanssa aiheesta.

– Ajattelen, että pyrkimykseni selvittää sketsien negatiiviset seuraukset saamelaisyhteisölle ja pyytää anteeksi on tapani osoittaa oppineeni historiasta ja korjata tehtyjä virheitä.

Petelius kertoo pyrkivänsä vahvistamaan saamelaisten kulttuurisia ja kielellisiä oikeuksia sivistysvaliokunnan jäsenenä. Ympäristönsuojelun puolella ajankohtaisia kysymyksiä ovat Peteliuksen mukaan ”liialliset metsähakkuut Saamenmaalla ja haitalliset suunnitelmat Jäämeren radan rakentamiseksi”.

Hallituksen iltakoulussa 13.11. käsiteltiin saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle valmisteltu mandaatti. Komission tavoitteena on käydä läpi historian tapahtumat ja ottaa niistä oppia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?