Perus­suomalaisten vaihto­ehto­budjetista virisi värikäs sana­sota: ”Tulee mieleen Don Quijote, lepakotkin vain räjähtelevät” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perus­suomalaisten vaihto­ehto­budjetista virisi värikäs sana­sota: ”Tulee mieleen Don Quijote, lepakotkin vain räjähtelevät”

Perussuomalaisten edustaja Jani Mäkelä piti puolueen ryhmäpuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Julkaistu: 20.11.2019 15:34, Päivitetty 20.11.2019 17:38

Opposition vaihtoehtobudjeteista on keskusteltu puolue kerrallaan.

Eduskunnassa käydään tänään keskustelua oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista.

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt esittelivät ensin omat vaihtoehtonsa, jonka jälkeen eduskunta alkoi keskustella vaihtoehtobudjeteista yksi kerrallaan.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetista nousi metakkaa heti alkuun.

– Mistä teidän rahoitus tulee, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) kyseli ja viittasi esimerkiksi tuulivoimatukeen.

Perussuomalaiset poistaisi tuulivoimatuen, mutta sitä ei voi poistaa, koska sopimukset on aikanaan tehty 12 vuodeksi.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps) vastasi, että demarit voisivat keksiä tuulivoimalle uuden veron.

– Jos tuulivoimatukia ei voida perua, eikö siitä voisi kehittää jonkin haittaveron, vaikka maisemaveron, jolla ne rahat voitaisiin kerätä, Mäkelä sanoi.

Ryhmäjohtaja Antti Kurvinen (kesk) sanoi, että keskustan laskelmien mukaan perussuomalaisten budjetissa on puoli miljardia euroa ilmaa.

– Tehän johdatte suomalaisia tahallisesti harhaan, Kurvinen totesi ja suututti perussuomalaiset.

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps) viittasi puolueen omiin laskelmiin, pyysi tulemaan niitä katsomaan ja kertoi puolueen leikkaavan esimerkiksi maahanmuutosta.

– 20–24-vuotias, Irakista tullut maahanmuuttaja tekee keskimäärin valtiolle laskua 690 000 euroa.

– 690 000 euroa, oh-hoh, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) huusi väliin.

Varsinaisessa puheenvuorossaan Arhinmäki otti käyttöön vertauksen kirjallisuusklassikosta.

– Perussuomalaisten vaihtoehdosta tulee mieleen Don Quijote, joka lähti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Lepakotkin vain räjähtelivät. Luvut on vedetty Sancho Panzan hatusta, Arhinmäki sanoi.

– Jos vaikka tuulivoimasta olette leikkaamassa 229 miljoonaa, edustaja Mäkelä jo myönsi, että se on hatusta vedetty stetsonluku, ja keksitään vaikka joku muu vero keräämään se, Arhinmäki jatkoi.

Pääministeri Antti Rinne (sd) luki perussuomalaisten vaihtoehtobudjetille madonluvut.

– Te olette unohtaneet työllisyyden melkein kokonaan. Keskitytte vain lietsomaan vastakkainasettelua. Teidän ehdottamat menoleikkaukset vaatisivat kansainvälisten sopimusten ja perustuslain rikkomista.

– Laskelmat ovat hyvin hataralla pohjalla. Kun poistetaan mahdottomat menoleikkaukset, perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti lisää valtion velkaantumista. Vaihtoehdossa on virheellisiä laskelmia vähintään 700 miljoonan edestä, Rinne totesi.

Kokoomus puolustautui: köyhien määrä ei kasva

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa mittelöt käytiin kokoomuksen ja lähinnä hallituksen vasemmistopuolueiden välillä.

Kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd) sanoi, että kokoomus leikkaisi 600 miljoonaa euroa toimeentulosta ja työttömiltä. Kokoomus muun muassa porrastaisi ansiosidonnaisen, jäädyttäisi asumistukimenot ja ansiosidonnaiselta ei kertyisi eläkettä.

– Oikeiston kyyti merkitsee paluuta kylmään kyytiin takaisin. Pääministeri Rinteen ja hallituksen kyydissä on lämmintä ja turvallista mennä eteenpäin, Gustafsson sanoi.

Puheenjohtaja Petteri Orpo ja kansanedustaja Timo Heinonen (kok) vakuuttelivat, että eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan kokoomuksen vaihtoehdossa pienituloisten määrä ei kasva.

Pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Orpo äityivät sapekkaaseen sananvaihtoon toistensa kanssa.

– Edustaja Orpo, teidän puolueenne vaihtoehtobudjetti pitää sisällään järkyttävän määrän eriarvoisuuden lisääntymistä. Alimmat tulodesiilit tulevat menettämään toimentulostaan satoja euroja. Samaan aikaan ylimmät tulodesiilit voittavat lähes tuhat euroa vuodessa. Tämä on se linja, jota haluttiin lähteä muuttamaan vaaleissa, Rinne sanoi.

– Pääministeri Rinne, ette ole perehtynyt ja lukenut vaihtoehtoa. Puhuitte järkyttävistä keinoista. Sanoisin, että teidän talouspolitiikka on järkyttävää. Viimeksi eilen IMF, tänään EU:n komissio, ekonomistit, valtiovarainministeriön virkamiehet – kaikki sanovat, että tämä menee päin seiniä. Ettekö te voisi uskoa? Suomen kansa ei usko tähän viritykseen, Orpo vastasi.

Hallituspuolueet ja kokoomus kiistelivät kokoomuksen vaihtoehtobudjetin laskelmista. Kokoomus on lasketuttanut vaihtoehtonsa eduskunnan tietopalvelussa.

Kokoomuksen mukaan sen vaihtoehtobudjetti toisi 60 000 uutta työpaikkaa ja hallituksen keinoilla työpaikkojen määrä vähenee ensi vuonna 5 000.