Kommentti: Pekka Haaviston tyyli puhuttaa ulko­ministeriössä – kokenut virkamies syrjäytettiin yhtäkkiä ”ennenkuulumattomalla” tavalla

Ulkoministeri Pekka Haaviston nimitykset ja käskytykset puhuttavat ulkoministeriössä. Viime viikolla Haavisto pani syrjään ministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ulkoministeriön konsulipäällikkönä työskennellyt ulkoasiainneuvos Pasi Tuominen ei jatka tehtävässä. Tiedossa ei ole, miksi ulkoministeri Pekka Haavisto (oik.) panee Tuomisen kiertoon.

19.11.2019 7:00

Ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr) on syntynyt julkisuudessa – ja varsinkin julkisuudessa – kuva tehokkaasta ja hyvähenkisestä poliitikosta, joka tekee kuulemma töitä öitä myöten.

Ministeriön sisällä on herännyt toisenlaisiakin käsityksiä Haaviston ministerikuukausien aikana. Ministerin henkilökohtainen vallankäyttö ja toiminta on alkanut puhuttaa yhä enemmän.

”Ennenkuulumattomana” ministeriön sisällä on Ilta-Sanomien tietojen mukaan pidetty tapaa, jolla Haavisto käytännössä pani syrjään viime viikolla ulkoministeriön konsulipäällikön, ulkoasiainneuvos Pasi Tuomisen.

IS:n tietojen mukaan Tuomiselle etsitään jo seuraajaa UM:n sisältä.

Kukaan ei tiedä, mistä Haavisto loppujen lopuksi Tuomiselle suuttui siinä määrin, että panee nuhteettoman virkamiehen kiertoon.

Perusteluja ei ole kerrottu.

– Syrjäyttäminen on ehkä paras termi. 1980-luvulla tällaista taisi viimeksi olla, UM:sta ihmetellään IS:lle.

Tiettävästi Haavisto on haukkunut Tuomisen toimintaa ainakin Syyriassa sijaitsevan Al Holin leirin suhteen. Al Hol on ollut julkisuudessa, koska siellä on myös suomalaisia ”Isis-vaimoja” lapsineen, joiden kotiuttamisesta on käyty kitkerää poliittista keskustelua koko syksyn ajan.

Ulkoministeriössä Al Holin leiriä kaikkine yhteyksineen pidetään Tuomisen tapauksessa tekosyynä, sillä poliittiset linjaukset puuttuvat – ne ovatkin hallituksen ja Haaviston vastuulla, eikä konsulipäällikkö voi asiassa yksin toimia.

Vasta kesäkuussa valtioneuvosto jatkoi Tuomisen konsulipäällikön tehtävää vuoden 2022 elokuun loppuun saakka. Aikaisemmin Tuominen on toiminut mm. Suomen Unkarin-suurlähettiläänä.

Tempulle ei ole edes virallista määritelmää. Ennen vanhaan kyseessä olisi ollut disponibiliteetti (vapauttaminen virkatehtävistä, palkanmaksu jatkuu), mutta siitäkään ei ole nyt kyse.

Vaihto tulee, kunhan seuraaja löytyy.

– En kommentoi millään tavalla, IS:n tavoittama Tuominen itse sanoo lyhyesti.

Ulkoministeriössä muistellaan nyt Haaviston suurlähettiläspäivillä elokuussa pitämää puhetta, jossa hän varoitti virkamiehiä salailusta tai kiusaamisesta.

– Minkäänlaiselle syrjinnälle, häirinnälle tai kiusaamiselle ei ole ulkoministeriössä tilaa, niin kuin ei millään muullakaan työpaikalla, Haavisto linjasi elokuussa.

Koskeeko puhe myös ministeriä itseään, Katajanokan ministeriössä kysellään.

Ulkoministeriön hallintojohtajan palkkaamisen suhteen Haavisto ei sen sijaan ole pitänyt samanlaista hoppua kuin Tuomisen syrjäyttämisen suhteen.

Paikka oli auki jo viime keväänä, mutta se jätettiin täyttämättä sen jälkeen, kun Juha Sipilä (kesk) kaatoi hallituksensa maaliskuussa, ja nimitykset pantiin jäihin.

Uuden hallituksen jälkeen nimitysprosessi käynnistettiin jälleen.

Elokuussa paikalle haastateltiin IS:n tietojen mukaan kahdeksaa hakijaa. Sen jälkeen asia ei ole edennyt.

– Paperit makaavat pöydällä, IS:lle kerrotaan.

Jännityksellä odotetaan myös sitä, kenet Haavisto valitsee ulkoministeriön uudeksi viestintäjohtajaksi. Paikka aukesi, kun tehtävän entinen haltija Jouni Mölsä siirtyi elokuussa tasavallan presidentin Sauli Niinistön viestintäpäälliköksi.

Nyt paikalle on 34 hakijaa, ja haastatteluita on tehty.

Mielenkiintoisin hakija paikalle on viestintäalan ammattilainen Riikka Kämppi, sillä hän on ollut Pekka Haaviston kampanjapäällikkönä presidentinvaaleissa ja toiminut näkyvästi vihreissä, Haaviston puolueessa.

Ministeriössä ynnäillään, kehtaako Haavisto nimittää Kämpin viestintäjohtajaksi, sillä paikalle on yllin kyllin meritoituneita hakijoita. Kämpiltä puuttuu korkeakoulututkinto.

Paikkaa ovat hakeneet muun muassa Helsingin Sanomien toimituspäällikkö, Yhdysvaltain ex-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski, puolustusvoimain tiedotuspäällikkö Max Arhippainen, Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubert ja Ylen journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti.

Ylestä paikalle hakee myös A-Studion toimittaja Katri Makkonen. Makkonen jätti kesällä presidentti Niinistön viestintäpäällikön tehtävät ja kertoi halunneensa palata toimittajaksi. Käytännössä saman tien hän haki kuitenkin ulkoministeriöön.

Myös Haaviston erityisavustajanimitys on herättänyt ihmetystä. Haavisto otti erityisavustajakseen kauppatieteitä opiskelevan Jeri Aallon, 23, joka toimi Haaviston autonkuljettajana ja roudarina tämän presidentinvaalikampanjan aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?