Tämä viiltävä sanailu tiivistää edus­kunnan väli­huutelijoiden aatelin taidon – ”Miten te kehtaatte” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tämä viiltävä sanailu tiivistää edus­kunnan väli­huutelijoiden aatelin taidon – ”Miten te kehtaatte”

Jukka Gustafsson (sd), Paavo Arhinmäki (vas) ja Ben Zyskowicz (kok) ovat tunnettuja välihuutelijoita.

Julkaistu: 18.11.2019 6:12

Eduskunnassa on pieni välihuutajien aateli, joka pitää taitoaan arvossa. Välihuutelulla on pitkät perinteet parlamentarismissa.

Ketkä ovat eduskunnan innokkaimmat ja parhaat välihuutajat?

Jos kansanedustajilta kysyy, vastaukseksi saa useimmiten Ben Zyskowicz (kok), Paavo Arhinmäki (vas) ja Jukka Gustafsson (sd).

IS selvitti tämän vaalikauden täysistuntojen välihuudot.

Zyskowicz, Arhinmäki ja Gustafsson ovat niin määrässä kuin ehkä laadussa välihuutajien eliittiä, kullakin on oma persoonallinen välihuutotyylinsä.

Minkälainen sitten on hyvä välihuuto?

– Oivaltava, napakka, asian ytimeen osuva, jossa haastetaan puhujan väite. Tai sitten kannustetaan puhujaa jatkamaan hyvää puhettaan, Zyskowicz kertoi.

– Lyhyt, terävä, ironinen tai sarkastinen, jossa kiinnitetään huomio pidettyyn puheenvuoroon, Arhinmäki luonnehti.

– Se iskee tilanteeseen kuin veitsenterä. Sen pitää liittyä asiaan ja ihmisiin, joihin se kohdentuu. Ja mielellään saisi olla huumoria mukana, Gustafsson sanoi.

Eduskunnan ylivoimaisesti ahkerin välihuutaja on Zyskowicz, joka on ehtinyt 62 täysistunnossa heittää puheiden ja keskustelun lomaan peräti 340 välihuutoa.

Timo Heinonen (kok): 212 välihuutoa.

Zyskowicz saa väli­huutoihinsa tuli­tukea vierus­toveri Timo Heinoselta (kok), toiseksi ahkerim­malta väli­huutajalta, 212 huudollaan.

Vasta­puolelta kokoomus­kaksikon väli­huutoihin useimmin reagoivat juuri Arhinmäki (191 kertaa) ja Gustafsson (114).

Herranelikko ajoittain syttyy toisistaan, kun yksi huutelee keskustelun lomaan, toisen pitää heittää sopivassa raossa takaisin.

Joskus välihuutajat myös komppaavat toisiaan ja käyvät omaa keskusteluaan salikeskustelun lomassa.

– Miten te kehtaatte? Missä moraali, Gustafsson kyseli välihuudossaan 8. lokakuuta perussuomalaisilta.

– Missä on perussuomalainen rehellisyys, Arhinmäki säesti.

– Iivisniemessä, Zyskowicz naulasi sananvaihdon.

Muut aktiivisimmat välihuutajat ovat Leena Meri (ps) ja Sari Sarkomaa (kok), joille on kirjattu yli sata välihuutoa.

Kärkikuusikko on välihuutojen määrässä omilla lukemillaan, yhden välihuudon tahdissa per istunto ovat vielä Kimmo Kiljunen (sd), Ilkka Kanerva (kok) ja Pia Viitanen (sd).

Väliin huutaminen on oma taiteenlajinsa ja yllättävän harvan harrastus.

Kansanedustajista peräti 90 ei ole tällä vaalikaudella huutanut yhtään välihuutoa.

Eikä innokkaita välihuutelijoita ole liiaksi, vain 16 kansanedustajaa on kirjannut yli 20 välihuutoa.

 Oivaltava, napakka, asian ytimeen osuva, jossa haastetaan puhujan väite.

IS pyysi Zyskowicia, Arhinmäkeä ja Gustafssonia nimeämään kaksi parasta välihuutelijaa.

– Gustafsson. Hän esittää sen riittävän kuuluvasti ja siitä saa selvää. Usein hän onnistuu haastamaan kilpailijaa, ja kuitenkin tuomaan välihuutoon huumoria. Ja Arhinmäki, hän on välihuudoissaan ärhäkkä ja tiukka, kritiikki on usein kiperää, Zyskowicz luonnehti.

– Zyskowicz. Hän on siinä hyvä, minkä kuvasin hyväksi välihuudoksi. Gustafsson, samasta syystä. Välihuutojen pitää olla hauskoja, niiden ei pidä olla ilkeitä, vaan ironisia, Arhinmäki sanoi.

– Antti Lindtmanilla on kykyä, hän on lähellä minua ja kuulen hänen kommenttinsa. Kyllä Zyskowicz on parhaimmillaan hyvä, tosin hän on äänessä paljon. Mieluummin laatua kuin määrää, mutta tämä sopii meille kaikille, Gustafsson tunnusti.

Leena Meri (ps): 115 välihuutoa.

Välihuudot kuuluvat parlamentarismin perinteeseen ja eduskuntakeskusteluun.

– Saan ajoittain palautetta, että en osaa käyttäytyä. Selitän, että välihuudot kuuluvat systeemiin, ne eivät kerro huonotapaisuudesta. Ne elävöittävät tilannetta, ja parhaimmillaan hyvä välihuuto kyseenalaistaa poliittisen kilpailijan esittämän näkemyksen, Zyskowicz sanoi.

– Pääsihteeri Seppo Tiitisen ensimmäisiä asioita oli uusien kansanedustajien salikoulutuksessa kertoa, että muistakaa, että parlamentarismiin kuuluvat välihuudot. Britannian parlamentti on parlamentarismin kehto, siellä välihuudot ovat mestarillisia. Välihuudoilla saadaan dynamiikkaa ja tunnelmaa, Arhinmäki sanoi.

– Välihuuto parhaimmillaan rikastuttaa keskustelua. Välihuudossa saa sanottua asian. Täysistunnossa joku puhuu mielestäni väärin ja se kaipaa oikaisun, täydennyksen tai lisämausteen, Gustafsson perusteli välihuutoja.

Ainakin tällaista on kuultu

”En ala jossittelemaan, ”jos”, mutta kun viitattiin julkisen talouden tasapainoon, niin meillä on oikeastaan kaksi merkittävää ongelmaa siellä. Jos me pääsemme siihen 75:een, johon uskon, että päästään”, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) totesi.

– Just sanoitte, ettette ala jossittelemaan, Zyskowicz huusi väliin.

”Se, miten työntekijät pääsevät puhkeamaan kukkaan työpaikalla”, peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) aloitti lauseensa.

– Kuten ministeriaitiossa, Zyskowicz ehti huutaa lauseen jatkoksi.

”En aio pitää loppuun puhetta, joka jäi äsken kesken”, ministeri Lintilä aloitti.

– Odotimme niin, Gustafsson tokaisi.

”Minäkin arvostan ja kunnioitan mainitsemianne kokoomuksen kunniakkaita puheenjohtajia. He ovat palvelleet Suomea”, Petteri Orpo (kok) sanoi.

– Sinne on pitkä matka teillä, Gustafsson kuittasi.

”En tiedä näistä yksityisistä terveyspalveluista, Arhinmäki, te varmasti tunnette, kun olette Tradekassa ollut niitä järjestelemässä”, Sari Sarkomaa (kok) sanoi.

– Kilauta kaverille, Arhinmäki vastasi heti välihuudossaan.

”Te raiskaatte Suomen luontoa aivan sieltä kansallispuistojen vierestä”, Juha Mäenpää (ps) totesi.

– Ja lepakotkin räjähtelee, Arhinmäki letkautti.

”Toivon, että nyt marssitte takaisin sinne Säätytalolle ja oikeasti teette niitä vaikuttavia toimia”, Sarkomaa tuskaili.

– Tuletteko mukaan, Pia Viitanen (sd) kyseli.

”Suomalaiset haluavat parempaa, ja sen suomalaiset ansaitsevat”, Antti Lindtman (sd) sanoi.

– Eivät saaneet, Jukka Kopra (kok) heitti.

Kalevi Sorsa ja Johannes Virolainen rakensivat punamullalla suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan”, Antti Kurvinen (kesk) puhui.

– Entäs Paavo Väyrynen, letkautti Toimi Kankaanniemi (ps).

  • IS tutki täysistuntojen pöytäkirjat tältä vaalikaudelta 24.4.–12.11.

  • Välihuutoja ei ole tilastoitu, ne löytyvät pöytäkirjojen hakasulkeista.

  • Iso osa välihuudoista jää isännättömiksi ja emännättömiksi, koska pöytäkirjoihin kirjataan vain selvästi erottuvat välihuudot.

  • Välihuudot kuuluvat kohtalaisen hyvin salissa, istuntojen videotallenteista välihuutoja ei kuule.

  • Välihuutoja ei ole juuri tutkittu. Henrik Manner, Lasse Winter ja Matti Wiberg tekivät määrällisen tarkastelun välihuudoista vaalikaudella 2007–2011.