Halla-aho rinnasti poliisin Irak-ratkaisun Sipilän talotarjoukseen – keskustasta ryöpytystä: ”Yksiselitteisesti valehtelet” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Halla-aho rinnasti poliisin Irak-ratkaisun Sipilän talotarjoukseen – keskustasta ryöpytystä: ”Yksiselitteisesti valehtelet”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole ottanut suoraan kantaa EIT:n ratkaisuun. Facebookissa Halla-aho kirjoitti pitävänsä hyvin mielenkiintoisena sitä, että ”Suomen pitäisi taata kuolemattomuus täältä poistetuille ulkomaalaisille”.

Julkaistu: 17.11.2019 21:30

Mikko Kärnä (kesk) syyttää Halla-ahoa valehtelusta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kysyy, eikö EIT:n päätöksillä ole Halla-aholle mitään väliä.

Poliisi ilmoitti lauantaina keskeyttävänsä väliaikaisesti Irakiin tehtävät palautukset rikosperusteisia palautuksia lukuunottamatta. Lisäksi poliisi ilmoitti selvittävänsä tilannetta muidenkin maiden kuin Irakin osalta.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan poliisin ratkaisun taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös: EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta karkottaessaan maasta 2017 irakilaismiehen, joka ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho rinnasti Twitterissä tapauksen ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk) turvapaikanhakijoille tekemään talotarjoukseen.

– Ilmoitus siitä, että kaikki saavat jäädä, on muuten verrattavissa Sipilän talolupaukseen 2015, mutta Ohisalon tapauksessa takana ei ole sinisilmäisyys vaan kiilusilmäinen ideologia. Viesti leviää reaaliajassa Irakiin. Saa nähdä, kauanko kepulla on kanttia kannattaa vihreää aisaa, Halla-aho kirjoitti.

Halla-aho kyseli myös, ”kuka poliisissa harkitsee, mitä viranomaispäätöksiä panette täytäntöön?”

Hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä (kesk) syytti Halla-ahoa Twitterissä valehtelusta, koska tämä sanoi, että ”kaikki saavat jäädä” maahan.

– Kukaanhan ei ole antanut tällaista ilmoitusta, eli ihan yksiselitteisesti valehtelet, Kärnä hyökkäsi.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kyseli, ”millainen tämä maa olisikaan, jos Halla-aho porukoineen olisi vallassa”.

IS tiedusteli Halla-aholta, olisiko poliisin pitänyt jatkaa EIT:n ratkaisusta huolimatta palautuksia normaaliin tapaan.

Halla-aho viestitti, että ylivoimaisesti suurin osa Suomen saamista EIT-tuomioista liittyy oikeudenkäyntien kestoihin.

– Näihin tuomioihin ei ole suhtauduttu aivan samalla hartaudella kuin puheena olevaan. EIT ei ole kieltänyt palautuksia Irakiin. Muilta osin olen sanonut oleelliset asiat Twitterissä ja Facebookissa, Halla-aho tyytyi toteamaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kysyy, eikö EIT:n tuomioilla ole mitään väliä Halla-aholle.

– Suomi on ollut 30 vuotta Euroopan ihmisoikeussopimuksen jäsenvaltio, ja se on ehkä YK-jäsenyyden lisäksi tärkein kansainvälinen sitoumuksemme. Eikö hän salli viranomaisille selvityksiä?

Mikko Kärnän mukaan edessä on vain ”parin viikon palautustauko”. Kärnä kehotti Twitterissä perussuomalaisia häpeämään ja puhumaan totta.

Hallintovaliokunnassa varajäsenenä istuva Joonas Könttä (kesk) katsoo, että ”Halla-aho härskisti ymmärtää väärin, jotta oma poliittinen sanoma saa vastakaikua”.

– Kyllä EIT:n päätöksiä on hyvä katsoa läpi. Saamieni tietojen mukaan (selvityksessä) on kyse parista viikosta.

Kurvisen mukaan selvitys tulisi teetättää pikaisesti.

– Lyhyt, nopea selvitys ja normaali palautusmeno päälle. Maahanmuuttopolitiikka sakkaa, jos palautukset eivät toimi. En ota kantaa, onko se viikko, kaksi viikkoa vai päiviä. Se ei voi venyä kuukausiin eikä vuosiin.

Halla-aho ei jäänyt aivan yksin kritiikkinsä kanssa, sillä myös oppositiopuolue kokoomusta edustava Heikki Vestman kertoo olevansa ”hämmentynyt poliisin kannanotosta ja varsinkin, kun sitä ei ole perusteltu”.

– Rikosperusteisia palautuksia ei ole keskeytetty. Mistä tämä ero juridisesti johtuu, jos päätösten keskeyttäminen liittyy palautuskieltoon? Epäluottamuksen levittäminen siihen, että turvapaikkajärjestelmämme ei olisi toimiva, on hyvin huolestuttavaa ja olen ollut lukevinani sisäministeri Ohisalon kommenteista sellaista sävyä, Vestman sanoo.

Ohisalon mukaan poliisi teki päätöksen palautusten väliaikaisesta jäädyttämisestä itsenäisesti.

Ohisalo oli pyytänyt ennen poliisin linjausta sisäministeriön korkeita virkamiehiä arvioimaan, miten varmistetaan, ettei Suomi saa enää EIT:ltä langettavia päätöksiä ja ettei perustuslakiin kirjattua palautuskieltoa rikota.

Ohisalon erityisavustajan Jarno Lappalaisen mukaan pian tehtävässä viranomaisselvityksessä katsotaan läpi ”kaikki ne ryhmät, joihin virheellinen riskiarvio on voinut kohdistua”.

Tämä tarkoittaa Lappalaisen mukaan sitä, että ”myös vapaaehtoisen paluun tapaukset tarkastellaan”.

Surmansa saanut irakilaismies oli palannut Suomesta Irakiin vapaaehtoisen paluun kautta, mutta EIT:n mukaan miehen paluu Irakiin ei ollut aidosti vapaaehtoinen – EIT:n mukaan mies olisi voinut joutua vangituksi, jos hän ei olisi tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa.

EIT:n mukaan suomalaisviranomaisten olisi pitänyt tietää, minkälaiseen vaaraan mies joutuu Irakiin palatessaan, ja huomioida irakilaisviranomaisten kykenemättömyys ja haluttomuus tarjota miehelle suojaa.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan Suomen pitää varmistaa se, ettei ”palautuskieltoa koskaan rikota”, eikä lähettää ”ihmistä kuolemaan tai kidutuksen vaaraan”.