Yksin eläkeavauksensa kanssa jäänyt Antti Rinne ärähti työmarkkinajärjestöille: ”Tätä saa kutsua jyrähdykseksi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Yksin eläke­avauksensa kanssa jäänyt Antti Rinne ärähti työmarkkina­järjestöille: ”Tätä saa kutsua jyrähdykseksi”

Rinne ei ymmärrä, miksi työmarkkinajärjestöt eivät anna tukeaan hänen suunnitelmilleen korottaa eläkkeitä irrottamalla varoja työeläkerahastoista.

Pääministeri Antti Rinne (sd) puhui puoluevaltuustossa äkäiseen sävyyn toritilaisuuksissa kuulemastaan ”sonnasta”, jonka mukaan hallitus on pettämässä lupauksensa.

16.11.2019 14:46

Pääministeri Antti Rinne (sd) ärähti lauantaina Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Porissa työmarkkinajärjestöille, jotka eivät ole antaneet tukeaan hänen suunnitelmilleen korottaa pienituloisten eläkkeitä irrottamalla varoja työeläkerahastoista.

– Minä en ymmärrä sitä, että työeläkejärjestelmän osapuolet, työnantajat ja palkansaajien keskusjärjestöt, tyrmäävät vielä ajatuksen tasolla olevat ideat korjata työeläkejärjestelmän sisällä olevan ruman vääryyden, en ymmärrä, Rinne alleviivasi.

– Tätä saa kutsua jyrähdykseksi tai miksi vaan, mutta muistutan, että viime kädessä tästäkin asiasta vastaa maan hallitus ja eduskunta, Rinne lisäsi.

”Rumalla vääryydellä” Rinne tarkoitti sitä, että eläkejärjestelmää muutettiin vasta 2005 niin, että vanhemmuuteen liittyvien vapaiden ajalta alkoi kerääntyä eläkkeitä. Kärsijöinä ovat Rinteen mukaan etenkin pienituloiset naiset.

Rinne on ehdottanut, että työeläkejärjestelmästä voitaisiin irrottaa vuosittain pienituloisten naisten eläkkeisiin 200–300 miljoonaa euroa, mutta järjestöt – mukaan lukien Sdp:tä lähellä oleva SAK – ovat torjuneet ajatuksen.

– Ei meillä ole valmiutta lähteä lipsumaan eläkejärjestelmän keskeisistä periaatteista. Jos sinne käydään kerran tekemässä poliittisesti poikkeama, se varmasti tehdään joku toinenkin kerta, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi IS:lle aiemmin.

EK ilmoitti jo kesäkuussa, että se ei aio edistää kolmikannassa Rinteen lupausta eläkeläisten ”vappusatasesta”.

EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari on sanonut, että ”työeläkejärjestelmää ei ole missään oloissa tarkoitettu järjestelmäksi, jolla tasataan ihmisten välisiä tuloeroja”.

Rinne on kertonut saaneensa eläkeavaukselleen tukea ”asiantuntijoilta”, mutta ei ole paljastanut heidän nimiään ja taustojaan.

Hallitus on kirjannut ohjelmaansa, että se aikoo selvityttää työmarkkinajärjestöjen kanssa keinoja, joilla alle 1400 euron työeläkkeitä saataisiin nostettua nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

Kyse on toistaiseksi kuolleesta kirjauksesta, sillä järjestöt eivät ole käyneet hallitukseen kanssa asian tiimoilta minkäänlaisia neuvotteluja.

Rinne korosti puoluevaltuustossa, että takuueläkkeisiin on tulossa jo hallituksen päätöksellä vuoden alussa 50 euron kuukausikorotus ja kansaneläkkeitäkin korotetaan 34 eurolla kuukaudessa.

– Puheet siitä, että petämme, osoittautuvat turhiksi, kun korotukset näkyvät eläkeläisten pankkitileillä tammikuusta lähtien. Tämä korotus on ensimmäinen erä kuljettaessa kohti sadan euron nettokorotusta. Tavoitteenamme on, että saavutamme joidenkin vuosien kuluessa tuon tavoitteen, 100 euroa nettona alle 1400 euron eläkkeisiin, Rinne toisti lupauksensa.

Rinteen mukaan yli 600 000 suomalaisen eläke tulee parantumaan jo nyt.

– Me korotamme eläkkeitä yhdellä päätöksellä nostamme eläkkeitä enemmän kuin vuosina 2015–2019 yhteensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?