Li Andersson sivaltaa ”mersupersuja”: ”Sen sijaan, että puhuisivat vanhustenhuollosta tai postilaisten työtaistelusta, he puhuvat maahanmuutosta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Li Andersson sivaltaa ”mersupersuja”: ”Sen sijaan, että puhuisivat vanhustenhuollosta tai postilaisten työtaistelusta, he puhuvat maahanmuutosta”

–Tavoitteenamme on, että saadaan maaginen kymppi rikki ja kannatus mahdollisimman korkealle tasolle, Li Andersson sanoo IS:n Polttopisteessä-haastattelussa. IS tapaa Polttopisteessä-haastattelussa ajankohtaisia poliitikkoja ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

–Tavoitteenamme on, että saadaan maaginen kymppi rikki ja kannatus mahdollisimman korkealle tasolle, Li Andersson sanoo IS:n Polttopisteessä-haastattelussa. IS tapaa Polttopisteessä-haastattelussa ajankohtaisia poliitikkoja ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Julkaistu: 16.11. 10:44

Puheenjohtajaksi uudelleenvalittava Li Andersson sanoo IS:n haastattelussa, että Suomessa on vain yksi oppositio, joka on talousoikeistolainen ja arvokonservatiivinen.

Vasemmistoliitto valitsee opetusministeri Li Anderssonin, 32, lauantaina Kuopion puoluekokouksessa kolmivuotiselle jatkokaudelle.

Anderssonille ei ilmaantunut vastaehdokkaita, mutta varapuheenjohtajat ovat vaihtumassa.

Vasemmistoliitolla on takana viisi kuukautta hallitustaivalta. Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma rakentuu pitkälti sen varaan, että työllisyysaste saadaan nousemaan 75 prosenttiin ja talous on tasapainossa 2023 mennessä.

Hallituksen ensimmäinen tarkastelupiste on elokuu 2020, johon mennessä hallituksen pitäisi tehdä päätökset 30 000 lisätyöllisestä.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että ensi elokuun budjettiriihessä ”arvioidaan aiemmin päätettyjä menolisäyksiä”, ellei toimenpiteitä 30 000 lisätyöllisestä ole valmiina.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni kuvasi hallituksen kakkosvaihtoehtoa hiljattain IS:lle sanomalla, että ”jos huonosti käy, katsotaan niitä menolisäyksiä, joita on jo tehty”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson puhumassa puolueensa puoluekokouksessa Kuopiossa 15. marraskuuta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson puhumassa puolueensa puoluekokouksessa Kuopiossa 15. marraskuuta.

Andersson tulkitsee hallitusohjelmakirjausta eri tavalla kuin keskusta: hän pitäisi kiinni pysyvistä menolisäyksistä, jotka koostuvat käytännössä pitkälti puolueiden vaalilupauksista, kuten pienituloisille eläkeläisille luvatun ”vappusatasen” palasista.

– Jo toteutettujen päätösten perumiseen vasemmistoliitto ei suostuisi. Jos hallitusohjelmassa sovituista toimista pitäisi karsia työllisyystilanteen vuoksi, yksittäisten tulevaisuusinvestointien tarkastelu olisi paras ratkaisu sekä sellaisten toimien ylipäätään, joita ei ole vielä pantu toimeen.

”Tulevaisuusinvestointeihin” on kohdennettu jo noin 1,37 miljardia euroa – ensi vuodelle niistä ajoittuu noin 750 miljoonaa. Jakamattomia tulevaisuusinvestointirahoja on noin 1,7 miljardia euroa.

Taloustilanteen heikentyessä Andersson katsoisi myös ”veropuolen”. Yhtenä esimerkkinä ”oikeudenmukaisesta verouudistuksesta” Andersson nostaa esiin listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisen, jota keskusta on vastustanut.

–Jos 30 000 ei toteudu, hallitus tarkastelee ohjelmansa mukaisesti menoja, mutta meidän mielestä itsestään selvästi myös tuloja. Nyt keskitytään siihen, että saadaan tehtyä päätökset 30 000:ta työllistä vastaavista toimista.

Li Andersson kukitetaan viikonloppuna vasemmistoliiton puheenjohtajaksi uudelle kolmivuotiskaudelle. Hänelle ei ilmaantunut haastajia.

Li Andersson kukitetaan viikonloppuna vasemmistoliiton puheenjohtajaksi uudelle kolmivuotiskaudelle. Hänelle ei ilmaantunut haastajia.

Vasemmistoliitto oli Anderssonin johdolla ärhäkkä oppositiopuolue. Hallituksessa kulmat ovat hioutuneet, eikä teräviä avauksia ole juuri kuultu.

Andersson ei osta ajatusta siitä, että vasemmistoliitosta olisi tullut hallituksessa jees-puolue.

– Olemme keskittyneet tekemään töitä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävän Suomen puolesta ja saaneet aika paljon aikaiseksi niillä sektoreilla, joista vasemmistoliiton ministerit vastaavat.

Anderssonin listalla ovat omassa ministeriössä liikkeelle laitettu subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautus ja ryhmäkokojen pienennys sekä päätökset lisäyksistä ammatillisen koulutuksen opettajiin ja ohjaajiin.

– Aino-Kaisa Pekosen sektorilla on saatu esitys aktiivimallin purkamisesta ja työ vanhempainvapaajärjestelmän uudistamiseksi on hyvässä käynnissä.

Andersson on yksi Suomen suosituimmista poliitikoista. Kevään eduskuntavaaleissa hän sai perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon jälkeen toiseksi eniten ääniä koko maassa.

Puolueen kannatus on suositusta puheenjohtajasta huolimatta jämähtänyt 8–9 prosenttiin. Tuoreessa Ylen gallupissa kannatus oli 7,9 prosenttia. Kärjessä olivat perussuomalaiset 23 prosentin kannatuksella.

– Olen sinänsä tyytyväinen, että kannatus on säilynyt hallitukseen menon jälkeen samalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa. Tavoitteemme on, että saadaan maaginen kymppi rikki ja kannatus mahdollisimman korkealle tasolle.

Olen sinänsä tyytyväinen, että kannatus on säilynyt hallitukseen menon jälkeen samalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa.

Anderssonin mukaan kannatuksen nostamisessa keskeistä on tuoda esiin, kuinka puolueen ajamat asiat hyödyttävät kaikkia suomalaisia. Esimerkeiksi hän nostaa panostukset koulutukseen, oikeudenmukaisen veropolitiikan ja ilmastonmuutoksen hoitamisen sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

– Uudistukset eivät hyödytä vain tiettyä ryhmää, vaan niillä on vaikutusta kaikkien suomalaisten arkeen.

Li Andersson ja varapuheenjohtajaksi ehdolla oleva Jussi Saramo kävelivät yhdessä hallitusneuvottelujen jälkeen Korpilammella pidettyyn tilaisuuteen.

Li Andersson ja varapuheenjohtajaksi ehdolla oleva Jussi Saramo kävelivät yhdessä hallitusneuvottelujen jälkeen Korpilammella pidettyyn tilaisuuteen.

Vasemmistoliitolla on ollut ei-puolueen maine, mutta Andersson haluaa tehdä siitä kyllä-puolueen.

– Vasemmistoliiton pitää olla johtava voima, joka kääntää poliittisen keskustelun ilmapiirin suuntaan, että sanomme ihmisille kyllä, voimme ratkaista hyvinvointivaltion suurimpia epäkohtia ja esittää ratkaisukeinot.

Vasemmistoliiton agenda on hyvin samankaltainen kuin vihreillä, joiden kannatus oli viimeisessä gallupissa 14,2 prosenttia. Anderssonin mukaan ihmisten henkilökohtaisiin kulutus- ja elämänvalintoihin liittyvä keskustelu saattaa kuitenkin hyödyttää vihreitä vasemmistoliittoa enemmän.

– Keskustelussa, jota perussuomalaiset tykkäävät käynnistää, puhutaan yksittäisten ihmisten autoiluista tai ruokavalioista sen sijaan, että puhuttaisiin yhteiskunnan tasolla tarvittavista päätöksistä tai hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Kun keskustelufreimissä keskitytään ihmisten identiteetteihin, se hyödyttää enemmän perussuomalaisia ja vihreitä kuin meitä.

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa perjantaina pitämässään puheessa Andersson letkautti, että ”Audi-miesten asemaa ajavat kokoomuslaiset ovat saaneet rinnalleen mersupersut”.

– Audi-miesten asiaa – mikäs siinä! Kokoomus ja minä ajamme lisää hyvinvointia ja vaurautta kaikille suomalaisille, joten toki myös Audi-miehille, Juhana Vartiainen (kok) kommentoi sutkautusta Twitterissä.

Puhutaan yksittäisten ihmisten autoiluista tai ruokavalioista sen sijaan, että puhuttaisiin yhteiskunnan tasolla tarvittavista päätöksistä tai hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Kun Anderssonilta kysyy, miten vasemmistoliitto eroaa vihreistä, Andersson vastaa, että ”vasemmistoliitto on vasemmistopuolue”. Hienoinen piikki viittaa siihen, että vihreät on enemmän oikealla – tai ei ainakaan vasemmistopuolue.

– Näkemyksemme tulonjaosta ja veropolitiikasta eroavat. Vasemmistoliitto on valtakunnallinen puolue. Pohjoinen Suomi on yhä vahvinta kannatusaluettamme.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja Li Andersson eduskunnassa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja Li Andersson eduskunnassa.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat joka tapauksessa lähellä toisiaan, ja perussuomalaiset ajaa molempien kanssa vastakkaisia asioita.

Kyselytunneilla elekielesi viestii, mitä ajattelet, kun perussuomalaiset paukuttavat kysymyksiä maahanmuutosta. Aiheuttavatko nämä kysymykset sinussa inhotusta?

– No, olen jyrkästi eri mieltä heidän selitysmalliensa kanssa. He ottavat minkä tahansa yhteiskunnallisen epäkohdan ja ilmoittavat aina, että syypäänä ovat maahanmuuttajat. Oletan, että suomalaiset kaipaavat puolueilta ratkaisuja.

Mistä se kertoo, että kansallismielinen ja ilmastotoimia vastustava puolue on gallupeissa paalupaikalla?

– Sinänsä mielenkiintoista, että Suomessa oppositio samanlaistuu. Meillä on vain yksi oppositio, joka on talousoikeistolainen ja arvokonservatiivinen. Sen sijaan, että perussuomalaiset puhuisivat esimerkiksi palkansaajien asemasta, postilaisten työtaistelusta, vanhustenhuollon epäkohdista tai miten vahvistaa koulutusta, he puhuvat maahanmuutosta tai kuinka kiihottaminen kansanryhmää vastaan pitäisi poistaa rikoslainsäädännöstä.

Se on varma tapa saada huomiota, kun ilmoittaa olevansa tieteen ja tunnustettujen tosiasioiden kanssa eri mieltä.

Onko perussuomalaisten nousu ilmastokeskustelun yksi ilmentymä?

– Se on varma tapa saada huomiota, kun ilmoittaa olevansa tieteen ja tunnustettujen tosiasioiden kanssa eri mieltä.

Andersson toivoo, että suomalaiseen ilmastokeskusteluun mahtuisi sen hillintään sitoutuneiden tahojen erilaisia näkemyksiä. Vasemmistoliitolle tärkeää aiheen käsittelyssä on ollut painottaa alueellista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Andersson toivoo suomalaiseen ilmastokeskusteluun erilaisia näkemyksiä sen hillintään sitoutuneilta tahoilta.

Andersson toivoo suomalaiseen ilmastokeskusteluun erilaisia näkemyksiä sen hillintään sitoutuneilta tahoilta.

– Meidän pitää huolehtia siitä, että ilmastonmuutoksen vastaista työtä ei maksateta pienituloisilla ja että heillä on mahdollisuuksia tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Vastaukseksi ei todellakaan riitä, että kaikkien pitää hankkia sähköautoja. He tulevat käyttämään vanhoja autojaan niiden eliniän loppuun asti. Siksi tarvitaan tukea, joka tekee vanhojenkin autojen konvertoimisesta kohtuuhintaista.

Polttopisteessä-haastatteluissa IS tapaa ajankohtaisia poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia.

10 nopeaa: Li Andersson

  • Kuuntelen... musiikkia kaikissa eri muodoissaan, tällä hetkellä FKA twigsiä ja Antti Autiota.

  • Odotan... ensi viikon viikonloppua, jolloin on mahdollisuus pitää viikonlopun mittainen syysloma.

  • Ärsyynnyn... epäkohdista ja epärehellisyydestä.

  • Ihailen... tavallisia ihmisiä, jotka jaksavat käyttää vapaa-aikaansa maailmanparantamiseen sekä kaikkia nuoria, jotka ovat olleet mukana ilmastoliikehdinnässä.

  • Suren... sitä, että niin moni ihminen vaikuttaisi menettäneen uskonsa siihen, että politiikalla voidaan parantaa yhteiskuntaa.

  • Saan voimaa... upeista työkavereistani sekä kouluvierailuista.

  • Suosittelen... perussuomalaisille, että he kutsuvat Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen käymään eduskuntaryhmänsä kokouksessa.

  • Mietin ennen nukahtamista... huomispäivän kalenteria.

Lisää aiheesta