Ketkä ovat Rinteen kohutun eläke-ehdotuksen takana? Pääministeri vaikeni kyselytunnilla mysteerisistä asiantuntijoistaan: ”haluavat puhua kahden kesken” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ketkä ovat Rinteen kohutun eläke-ehdotuksen takana? Pääministeri vaikeni kyselytunnilla mysteerisistä asiantuntijoistaan: ”haluavat puhua kahden kesken”

Antti Rinne, Petteri Orpo ja Timo Heinonen (alempi pallokuva).

Antti Rinne, Petteri Orpo ja Timo Heinonen (alempi pallokuva).

Julkaistu: 14.11.2019 18:54

Kokoomus hiillosti Antti Rinnettä kyselytunnilla asiantuntijoista, joiden kanssa käymiinsä keskusteluihin pääministeri vetosi tehdessään avauksen naisten pienten työeläkkeiden nostamisesta työeläkejärjestelmästä löytyvällä 200–300 miljoonan euron rahapotilla.

Pääministeri Antti Rinne (sd) ei suostu paljastamaan asiantuntijoita, joiden kanssa hän on käynyt keskusteluja työeläkejärjestelmästä mahdollisesti löytyvistä 200–300 miljoonasta eurosta. Rahapotilla Rinne haluaisi korottaa aikoinaan perhevapailla olleiden naisten pieniä työeläkkeitä.

– Ne asiantuntijat, joiden kanssa keskustelin liittyvät suoraan eläkejärjestelmään. Sieltä löytyy sellaisia asiantuntijoita, jotka haluavat kahden kesken puhua asiasta, mutta juuri sen paineen kautta, mikä tästä tulee julkiseen keskusteluun, eivät halua tulla julkisuuteen, Rinne pyöritteli eduskunnan kyselytunnilla.

Asiantuntijoiden nimiä häneltä peräsi eduskunnan suullisella kyselytunnilla kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

– Julkisuuteen ei vielä ole tullut yhtään eläkeasiantuntijaa, joka teidän ajatustanne kannattaisi. Keitä nämä asiantuntijat ovat? Heinonen tivasi.

Rinteen asiantuntijoita on etsitty kissojen ja koirien avulla sen jälkeen, kun hän viittasi heidän kanssa käymiinsä keskusteluihin viikko sitten kyselytunnilla monet yllättäneellä eläkeavauksellaan. Rinne ei myöskään aiemmin tällä viikolla halunnut kertoa IS:lle, kenestä on kyse. Rinteen asiantuntijat ovat herättäneet kiinnostusta erityisesti siksi, että kaikki keskeiset eläkealan päättäjät tyrmäsivät Rinteen avauksen heti tuoreeltaan.

Rinteen puheille ei lämmennyt esimerkiksi palkansaajajärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Ei meillä ole valmiutta lähteä lipsumaan eläkejärjestelmän keskeisistä periaatteista. Jos sinne käydään kerran tekemässä poliittisesti poikkeama, se varmasti tehdään joku toinenkin kerta, Eloranta kommentoi asiaa IS:lle.

Eläkealan päättäjät katsoivat yleisesti, ettei työeläkejärjestelmässä ole mitään rahaa irrotettavaksi Rinteen esittämällä tavalla. Heinonen painotti torstaina eduskunnassa Suomen eläkejärjestelmän perustuvan sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen.

– Kun on työllään eläkkeen tienannut, eläkkeen myös aikanaan saa. Yhtään ylimääräistä euroa työeläkerahastoissa ei ole. Niillä maksetaan nykyisiä eläkkeitä, aikanaan nyt työssä käyvien eläkkeitä ja niitä sijoitetaan, jotta työeläkkeitä voidaan maksaa myös lapsillemme ja tuleville lapsille, Heinonen sanoi.

Hän piti vastuuttomana Rinteen viime viikkoista viestiä siitä, että työeläkejärjestelmästä voisi ”napsia” rahaa muihin tarkoituksiin. Rinteen mukaan muutos on toteutettavissa ilman, että ”työeläkejärjestelmän pohjiin puututaan”.

– Sillä tavalla että työeläkejärjestelmän näkökulmasta on 0,01:n tai 0,1:n välissä oleva rahasumma, jota sinne tarvitsee käyttää. Työeläkejärjestelmästä valuu tällä hetkellä ulos esimerkiksi työhyvinvointiin käytettäviä rahoja useita kymmeniä miljoonia vuodessa, Rinne esitti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toisti näkemyksen siitä, ettei työeläkejärjestelmässä ole yhtään ylimääräistä rahaa.

– Aina näihin teidän lupauksiinne löytyy joku muu maksaja. Tällä kertaa se on käytännössä siis toiset eläkeläiset ja tulevat eläkeläiset. Meidän syntyvyys pienenee, väestö ikääntyy. On kovat paineet ja te olette tekemässä muutoksia nykyiseen eläkejärjestelmään. Viemässä uskoa ja pohjaa siltä. Ei näin voi toimia.

Rinteen mukaan Orpon väitteet eivät pidä paikkaansa, eikä hallitus ole rikkomassa työeläkejärjestelmää.

Hallitus käynnistää hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti kolmikantaisen selvitystyön siitä, miten työeläkejärjestelmän sisällä voitaisiin parantaa pienintä työeläkettä saavien asiaa. Eläkepäättäjien viime viikkoinen tyrmäys ei hallituksen suunnitelmia muuta.

– Ensin pyydetään laskelmat Eläketurvakeskukselta ja Kansaeläkelaitokselta. Sitten käynnistetään neuvottelut kolmikantaisesti hakemaan ratkaisuja, Rinne sanoi.