Perussuomalaiset esittää jättileikkauksia maahanmuuttoon ja kehitysapuun – turvapaikoista halutaan tehdä määräaikaisia - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaiset esittää jättileikkauksia maahanmuuttoon ja kehitysapuun – turvapaikoista halutaan tehdä määräaikaisia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (vas.), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen esittelivät puolueen varjobudjetin. Perussuomalaisten mukaan varjobudjetti lisäisi ostovoimaa lähes 700 miljoonalla ja samalla velkaa otettaisiin 193 miljoonaa Rinteen hallitusta vähemmän.

Julkaistu: 14.11.2019 17:32

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio ei ole huolissaan EIT:n päätöksestä, jonka mukaan Suomi rikkoi ihmisoikeussopimuksen ydinpykäliä karkottaessaan irakilaismiehen.

Oppositiopuolue perussuomalaiset esitteli torstaina vaihtoehtobudjettinsa, jossa maahanmuutto oli tuttuun tapaan keskeisessä roolissa.

Perusuomalaiset kohdistaisi suurimman leikkauksensa, 315 miljoonaa euroa, vastaanotto- ja kotouttamismenoihin. Toiseksi isoin leikkaus, 300 miljoonaa, kohdistuisi kehitysyhteistyöhön.

– Voimme ottaa rahoja kohteista, jos päätämme tehdä niistä vähemmän tärkeitä. Vedämme kotimaahan päin meidän vaihtoehdolla, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuvaili.

Perussuomalaisten ehdotuksen toteutuessa kotoutusrahoja jäisi jäljelle ”parisenkymmentä miljoonaa, joilla kunnat pystyvät hoitamaan tämän hetkiset sitoumuksensa”.

Perussuomalaiset listaa varjobudjetissaan keinoja ”miljardien säästämiseksi”. Yhtenä keinona mainitaan se, että turvapaikan täytyisi olla peruutettavissa. Varjobudjetti ei sisällä oikeudellista arviota siitä, olisiko tämä mahdollista. Tavion mukaan kyse on poliittisesta tahdosta.

– Minkä takia turvapaikkastatusta pitäisi ylläpitää sellaisen henkilön kohdalla, jolla ei ole enää turvan tarvetta? Samoin pakolaisuuden tulisi olla tilapäistä, jos ei ole löytynyt töitäkään ja kotimaa on turvallinen, Tavio sanoi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti torstaina, että Suomi on rikkonut ihmisoikeussopimuksen artikloja palauttaessaan joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, joka tapettiin Bagdadissa pian paluun jälkeen.

Tavio sanoi perehtyvänsä EIT:n ratkaisuun, mutta ei nähnyt ongelmallisena puolueen esittämää 1,25 miljoonan leikkausta turvapaikanhakijoiden oikeusapuun.

– Olen ollut mukana turvapaikkakuulusteluissa aika paljon ja olin tekemässä aikoinaan leikkauspäätöstä. Olen aika varma, että en ole lähtenyt kenenkään ihmisoikeuksia rikkomaan. Meillä on äärimmäisen korkeatasoista viranomais- ja tuomioistuintoimintaa – järjestelmä on väärinkäytöksille altis, turvapaikkaprosessissa valehdellaan aika paljon, koska siitä ei ole säädetty mitään rangaistusta.

Perussuomalaiset arvioi, että Suomeen voi saapua nelivuotisella hallituskaudella 50 000 uutta humanitaarista maahanmuuttajaa.

IS kysyi, mihin arvio perustuu, kun kiintiöpakolaisten katoksi on määritelty 1 050 ja hallitus varautuu vuosittain 4 000 turvapaikanhakijan vastaanottamiseen.

– Kyllä niihin määrin itse asiassa päästään, koska 2018 turvapaikanhakijoita oli 4 548 ja myönteisiä päätöksiä tulee olemaan noin 2 000. Lisäksi ollaan 8 000:n perheenyhdistäjän vauhdissa ja hallituskauden lopussa mahdollisesti 10 000 perheenyhdistäjän vauhdissa. 50 000 on realistinen luku ja jos huonosti käy, tulee tuplasti enemmän, Tavio vastasi.

Maahanmuuton ohella perussuomalaiset on profiloitunut ilmastotoimien vastustajana. Varjobudjetissaan perussuomalaiset esittää polttoaineverotukseen tehtävän 250 miljoonan veronkiristyksen perumista.

Yhtä ilmastotoimea – hiilitullia – perussuomalaiset kannattaa, mutta puolueen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan ”vähemmän ilmastoystävällisille maille” langetettavassa tullissa olisi kyse vähintään EU-tason asiasta. Kansallisia ilmastotoimia perussuomalaiset ei esitä, sillä puolue katsoo niiden vahingoittavan yritysten kilpailukykyä.

Perussuomalaiset tavoittelee 0,7:n sitovaa hoitajamitoitusta jo ensi elokuuhun mennessä ja esittää hoitajamäärän kasvattamiseen 70 miljoonan panostuksia. Ongelma on sama kuin hallituksella: hoitajia ei ole riittävästi.

– Tavoite on kunnianhimoinen, perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen myönsi.

Varjobudjetista löytyy myös pisara kulttuuria: puolue esittää kolmen miljoonan lisäpanostusta ”Suomen itsenäisyyden museoille”: näitä ovat perussuomalaisten mukaan muun muassa Sotamuseo, Panssarimuseo, Ilmatorjuntamuseo, Jalkaväkimuseo ja Museo Militaria, joka koostuu Pioneerimuseosta, Tykistömuseosta ja Viestimuseosta. Tavio pitää sotahistoriallisten museoiden tukemista ”ideologisesti tärkeänä”.

– Perussuomalaiset kumpuaa aika paljon sieltä, että puolustamme Suomea kansallisvaltiona. Koemme aika pitkälti olevamme se puolue, joka puolustaa Suomen menestystarinaa, haluamme, että se jatkuu eikä sitä rikota.

Perussuomalaiset sai heti keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta kritiikkiä siitä, että työllisyystoimet loistavat sen vaihtoehdossa poissaolollaan. Kurvisen mukaan on harhaanjohtamista antaa ymmärtää, että maahanmuutto on rahasampo, josta voi ammentaa loputtomasti rahaa kaikkeen. Kurvisen mukaan perussuomalaiset on myös vetänyt taloudelliset lukunsa kuin ”kanin hatusta”.

Tavion mukaan perussuomalaiset liittää vaihtoehtoonsa eduskunnan laskentatoimesta saatavat luvut, kun täysistunnossa käydään läpi varjobudjetit ensi keskiviikkona. Tavion mukaan perussuomalaisten pääasiallinen työllisyyskeino on verotuksen madaltaminen.