”Husu” Hussein salasi rikostuomionsa Sdp:ltä – allekirjoitti lomakkeen vaalien alla - Politiikka - Ilta-Sanomat

”Husu” Hussein salasi rikostuomionsa Sdp:ltä – allekirjoitti lomakkeen vaalien alla

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo, ettei Abdirahim ”Husu” Hussein ollut kertonut puolueelle saamistaan rikostuomioista, vaikka sitä oli kysytty.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo, ettei Abdirahim ”Husu” Hussein ollut kertonut puolueelle saamistaan rikostuomioista, vaikka sitä oli kysytty.

Julkaistu: 14.11. 11:42

Hussein myöntää Facebookissa syyllistyneensä petosrikoksiin 20 vuotta sitten.

Valehtelukohun keskelle joutunut Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) on tuomittu kolmesta petosrikoksesta vuosina 2001, 2002 ja 2006. Tuomioissa on kyse Husseinin nostamista sosiaalietuuksista, joihin hän ei työtulojensa puolesta ollut oikeutettu.

Hussein myönsi rikokset itse Facebook-julkaisussaan keskiviikkoiltana. Hän kertoo syyllistyneensä rikoksiin tietämättömyyttään. Hänen mukaansa teot tapahtuivat vuosina 1998–2001, kun hän oli asunut Suomessa muutaman vuoden ajan.

– Olen tehnyt nuoruudessa virheitä ja maksanut niistä. Olen hyvin pettynyt itseeni tässä asiassa, Hussein kirjoittaa.

Sdp:lle Husseinin rikostuomiot tulivat yllätyksenä. Hussein oli Sdp:n ehdokkaana tämän vuoden eduskuntavaaleissa. Puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo IS:lle, että Hussein on allekirjoittanut muiden ehdokkaiden tavoin lomakkeen, jossa kysytään mahdollisista rikostuomioista. Hussein ei lomakkeella kertonut rikostuomioistaan.

– Kyllä siitä varmaan keskustelua olisi käyty ja se olisi minun tietooni tullut, jos se siinä lomakkeella olisi mainittu, Rönnholm sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Hussein on ollut Sdp:n ehdokas kunnallisvaaleissa 2017 ja eduskuntavaaleissa 2019. Sitä ennen hän pyrki keskustan ehdokkaana eduskuntaan vuosina 2011 ja 2015 sekä Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2012.

Rönnholmin mukaan Sdp:n puoluejohto ei käsittele Husseinin tapausta. Hänen mukaansa toimivaltainen elin tässä tapauksessa on Husseinin valtuustoryhmä, joka teki päätöksen Husseinin erottamisesta määräajaksi valtuustoryhmästä.

– Emme tietenkään hyväksy valehtelua, ja pidän tätä tapausta valitettavana, Rönnholm sanoo.

Rönnholm vastasi IS:lle torstaiaamuna Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen. Hän ei kommentoi, oliko Husseinin tapaus esillä kokouksessa.

– Puoluehallituksen kokouksissa käydään ajankohtaisista poliittisista asioista keskustelua, mutta en ryhdy niitä tässä avaamaan.

Rönnholmin mukaan jäsenasioita käsittelevät puolueosastot, eivätkä ne ole puoluehallituksen agendalla.

– Meillä on ihan säännöt tätä varten, ja muissakin kunnissa se on nimenomaan valtuustoryhmä, joka käsittelee valtuutettujen toimintaan liittyvät asiat. Tässä on toimittu ihan normaalin käytännön ja sääntöjen mukaisesti.