Orpo omista twiiteistään joulujuhla­keskustelussa: ”En ole ymmärtänyt mitään väärin” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo omista twiiteistään joulujuhla­keskustelussa: ”En ole ymmärtänyt mitään väärin”

Puheenjohtaja Petteri Orpo kiistää ymmärtäneensä mitään väärin joulujuhlakeskustelussa. Orpon mukaan hän totesi kokoomusjohtajana faktat ja pyysi oikeusministeri Li Anderssonia vahvistamaan ne.

Julkaistu: 11.11.2019 19:32

Kokoomusjohtaja sanoo kertoneensa puolueensa kannan apulaisoikeusasiamiehen päätökseen kouvolalaiskoulun joulujuhlien lainvastaisuudesta.

Kuka on väärinymmärtänyt tai liioitellut joulujuhlakeskustelussa?

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa oli vellova keskustelu apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä, jonka mukaan kouvolalaiskoulun joulujuhla kirkossa oli lainvastainen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) twiitit ymmärrettiin osin niin, että Orpon mukaan apulaisoikeusasiamies olisi kieltämässä jouluvirren laulamisen koulun joulujuhlissa.

Orpo kiisti, että hän olisi välittänyt sanomaa, että jouluvirren laulaminen koulun joulujuhlissa olisi nyt kielletty.

Orpo kirjoitti lauantaina iltapäivällä Twitteriin neljä peräkkäistä päivitystä joulujuhlakeskusteluun.

Oletteko ymmärtänyt tahallaan väärin oikeusasiamiehen päätöksen, puheenjohtaja Orpo?

– En ole ymmärtänyt mitään väärin. Toistan vain olemassa olevan kannan ja pyydän, että opetusministeri lausuu asian selkeästi, koska apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä syntyi keskustelu, jossa oli hirveästi väärinymmärryksiä. Otin kantaa, että joulujuhlan voi järjestää, myös kirkossa.

Ensimmäisessä twiitissä puhutte siitä, että kouluissa on lupa laulaa Enkeli taivaan. Tästä voi ymmärtää, että nyt Orpo sanoo sen olevan kiellettyä?

– Ei, ei. Tarve lausua jotain lähti siitä, että ihmiset tulkitsivat Kouvola-päätöstä niin, että nämä ovat uhattuina. Otin kantaa sen puolesta, että kyllä saa jatkossakin. Tämä kääntyi väärin päin.

– Otin kyllä kantaa kokoomuksen puheenjohtajana sen puolesta, mikä on ikiaikainen kantamme. Kunnioitamme perinteitä. Halusin tuoda meidän kantamme julki. Siinä ei ole edes mitään populismia, mitä joku oli näkevinään.

Onko apulaisoikeusasiamies tehnyt väärän ratkaisun?

– En haluaisi mennä akateemiseen perustuslakikeskusteluun. Kouvolan tapaus lienee erikoistapaus. Se pitää tehdä selväksi, että koulun joulujuhlia ja päätöstilaisuuksia voi järjestää arkijärkeä käyttäen myös kirkoissa, mutta koulun pitää se järjestää.

Tässä nyt on ylitulkittu se, että Orpo ylitulkitsee?

– Minusta tämä kuvastaa, että nämä asiat ovat tosi herkkiä. Ne menevät ihmisten tunteisiin ja ovat syviä asioita ihmisille, puolesta ja vastaan. Kun näistä alkaa puhua, se menee helposti yli. Tässä kuitenkin linja selkeni, ja ihmiset voivat rauhoittua tämän asian ympärillä, ja jatketaan niin kuin tähän asti on tehty.

– Keskustelu kävi tosi laajana, minulla ja eduskuntaryhmän jäsenillä oli sähköpostissa paljon yhteydenottoja, mitä tämä tarkoittaa. Minusta oli hyvä tuoda kokoomuksen puheenjohtajana kanta esille ja pyytää, että opetusministeri vahvistaa tämän, ja niin hän teki, Orpo vastasi.