Elina Lepomäki vaatii Tiitisen listan avaamista: ”Lähihistorian selvittely odottaa Suomessa edelleen tekemistään”

Julkaistu:

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan niin sanottu Tiitisen lista pitäisi avata.
Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) vaatii Tiitisen listan avaamista.

Lepomäki vetosi Stasi-vakoiluaineistojen avoimen käsittelyn puolesta perjantaina eduskunnan Pikkuparlamentissa Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivän vuoksi järjestetyssä juhlatilaisuudessa.

Lepomäki julkaisi myös tiedotteen puheensa pohjalta perjantaina.

– Tiitisen lista pitäisi avata ja samalla kertoa kansalle, että kyse on vain vihjelistasta. Ihmisiä ei oikeusvaltiossa tuomita pelkkien huhupuheiden perusteella, mutta oikeusvaltiossa ei myöskään jätetä Suomen turvallisuuden kannalta kriittisiä asioita selvittämättä vain siksi, että ne voivat olla joillekin osapuolille kiusallisia, Lepomäki lausui tilaisuudessa tiedotteen mukaan.

Lepomäki esitti, että Suomeen tulisi perustaa asiantuntijaryhmä selvittämään oikeuskäytäntöä ja avoimuusperiaatetta Stasi-aineiston käsittelyn osalta. Lepomäen mukaan ”lähihistorian selvittely odottaa Suomessa edelleen tekemistään.”

– Suomessa tulisi asettaa asiantuntijaryhmä arvioimaan tarpeita mahdolliselle Lex Stasille, jonka pohjalta olemassa olevia ja mahdollisia, tulevia vakoiluaineistoja voitaisiin käsitellä ja avata yhdenmukaisesti, oikeusvaltioperiaatetta noudattaen. Mallia voisimme hakea Saksasta, Lepomäki ehdotti puheessa.

Suojelupoliisin entisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan nimetyllä Tiitisen listalla tarkoitetaan 18 suomalaisen nimet sisältävää listaa, jonka suojelupoliisi sai vuonna 1990 haltuunsa Länsi-Saksan tiedustelupalvelulta.

Listalle oli kerätty nimiä suomalaisista henkilöistä, joilla on epäilty olleen yhteyksiä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin. Tiitisen lista on ollut kesästä 1990 lähtien Supon kassakaapissa. Suojelupoliisi ei ole myöntänyt niin sanottua Tiitisen listaa myöskään tutkimuskäyttöön.
Tiitisen listan salassapitoaika on 60 vuotta, eli lista tulee julkiseksi näillä näkymin vuonna 2050.

Supon ex-päällikkö Tiitinen on kertonut muistelmateoksessaan Tiitinen – Veijareita ja vakoilijoita, ettei hän muista yhtään nimeä listan 18 suomalaisesta.

Tiitinen kertoi kirjassaan, että nimet eivät sanoneet hänelle mitään, ja että listalla ei ollut nimekkäitä poliitikkoja. Myös IS:n haastattelussa Tiitinen vakuutteli, että hän ei muista listalta ainuttakaan nimeä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt