Rinne ei saa eläkepuheilleen tukea SAK:sta – ”Ei valmiutta lipsua periaatteista”

Julkaistu:

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan eläkemaksuissa on jo nyt korotuspaineita heikon syntyvyyskehityksen vuoksi.
Pääministeri Antti Rinteen (sd) esitys pienituloisten eläkeläisten toimeentulon parantamisesta työeläkerahastoja hyväksikäyttämällä saa tyrmäyksen palkansaajajärjestö SAK:lta.

– Ei meillä ole valmiutta lähteä lipsumaan eläkejärjestelmän keskeisistä periaatteista. Jos sinne käydään kerran tekemässä poliittisesti poikkeama, se varmasti tehdään joku toinenkin kerta, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi IS:lle.

Rinne viittasi eduskunnan kyselytunnilla ”asiantuntijoiden” kanssa käymiinsä keskusteluihin ja sanoi, että työeläkejärjestelmästä voitaisiin irrottaa pienituloisten naisten eläkkeisiin 200–300 miljoonaa euroa.

– 2005 kolmikantainen järjestelmä tuotti tuloksen, jossa sovittiin, että 550 euroa lasketaan eläkekertymään kuukausittain perhevapaan ajalta. Tätä ennen eläkettä kerryttäneiltä naisilta se eläkeoikeus puuttuu, ja sitä pitää korjata työeläkejärjestelmän puitteissa. Näillä rahoilla (200–300 miljoonalla), ilman että työeläkejärjestelmä millään tavalla vaarantuu, voitaisiin korjata näitten pienituloisten, pitkää työuraa tehneiden, ahkerien naisten eläkettä, Rinne sanoi.

Elorannan mukaan ”kohtalaisen pienituloisten työeläkeläisten” toimeentulon turvaaminen on sinänsä tärkeä kysymys, mutta eläkejärjestelmän perusperiaatteita ei pitäisi Elorannan mukaan horjuttaa.

– Ylimääräisen rahan ulosottamisessa tullaan heti kysymykseen eläkejärjestelmän kestävyydestä, jo nyt maksukorotuspainetta on olemassa syntyvyyden oletettua heikomman kehityksen vuoksi. Juuri tehtiin eläkeuudistus, jolla pyrittiin vakauttamaan maksutaso ja perhe-eläkkeisiin tehtiin viimeisin ratkaisu tänä vuonna.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi kyselytunnilla, että takuueläke nousee ensi vuoden alussa 50 eurolla ja pienimmät kansaneläkkeet 34 eurolla.

Rinteen alkuperäisen eläkelupauksen toteutumiseen on silti vielä matkaa, ja hallitus on ilmoittanut selvittävänsä työmarkkinajärjestöjen kanssa keinoja, joilla alle 1400 euron työeläkkeitä saataisiin nostettua nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

Elorannan mukaan järjestöt eivät ole toistaiseksi kokoustaneet Rinteen kanssa ehdotuksen tiimoilta. EK ilmoitti jo kesäkuussa, että se ei aio edistää kolmikannassa Rinteen lupausta eläkeläisten ”vappusatasesta”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt