Antti Rinne heitti eduskunnassa ehdotuksen eläkkeistä – alan päättäjiltä heti täystyrmäys - Politiikka - Ilta-Sanomat

Antti Rinne heitti eduskunnassa ehdotuksen eläkkeistä – alan päättäjiltä heti täystyrmäys

Työeläkepäättäjät eivät syty lainkaan eläkerahastojen käytöstä pienten työeläkkeiden korottamiseksi.

8.11.2019 11:16

Pääministeri Antti Rinteen (sd) eläkepuheet ovat taas tapetilla.

Rinne sanoi eilen kyselytunnilla, että pieniä työeläkkeitä voitaisiin korottaa ottamalla eläkerahastoista vuosittain 200–300 miljoonaa euroa.

Työeläkkeistä päättävät ja sopivat työmarkkinajärjestöt ja eläkelaitokset eivät innostuneet tästä lainkaan.

Twitterissä muun muassa EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari, STTK:n johtaja Katariina Murto ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tyrmäsivät Rinteen ehdotuksen täysin.

Rinteen eläkepuheet eivät saaneet päänsilitystä juuri muualtakaan.

Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoi Twitterissä, että työeläkkeiden takautuva uusjako ei istu järjestelmään lainkaan.

Rinteen mukaan eläkerahastojen varoilla voitaisiin korottaa pientä työeläkettä saavien naisten eläkkeitä. Kotona perhevapaalla lapsia hoitaneille alkoi kertyä perhevapaista eläkettä vasta vuonna 2005, mikä on pienentänyt lukuisten naisten työeläkkeitä.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) kysyi eilen Rinteeltä (video jutun alussa), aikooko hallitus leikata työeläkkeistä, jotta pienempiä eläkkeitä voitaisiin nostaa.

Rinteen mukaan eläkkeitä ei olla leikkaamassa, vaan pienimpien työeläkkeiden korotukset voitaisiin rahoittaa työeläkerahastojen varoilla.

– Tämä hallitus haluaa, että niitten naisten, jotka ovat kärsineet siitä, että perhevapaajärjestelmän puitteissa ei ole eläkettä kertynyt, pieniä eläkkeitä tullaan korjaamaan. Tähän liittyy se, että halutaan käydä myöskin työeläkejärjestelmän osapuolten välillä keskustelu siitä, voisiko työeläkerahastoja käyttää myöskin tämän ongelman korjaamiseen. Siellä on noin 200–300 miljoonan euron tarvetta siihen korjaamiseen. Lähtökohta on se, että näillä rahoilla, ilman että työeläkejärjestelmä millään tavalla vaarantuu, voitaisiin korjata näitten pienituloisten, pitkää työuraa tehneiden, ahkerien naisten eläkettä, Rinne sanoi kyselytunnilla.

Myös kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) tivasi pääministeriltä (video jutun lopussa), onko hallitus ottamassa työeläkevaroista muutama sata miljoonaa.

– Eläkejärjestelmässä on 211 miljardia euroa nyt karkeasti ottaen rahastoitua rahaa. Se kattaa noin 25 prosenttia eläkevastuista, jotka ovat siis noin neljä kertaa suuremmat kuin nämä eläkerahastot. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että minun arvioni – asiantuntijoitten keskustelujen pohjalta – lähtee liikkeelle siitä, että työeläkejärjestelmästä voidaan irrottaa näitten pienituloisten naisten eläkkeisiin tietty summa rahaa, jolla voidaan korjata eläkejärjestelmän puitteissa syntyneitä ongelmia näitten pienituloisten naisten tulotasossa, Rinne vastasi kyselytunnilla.

Hallitus korottaa ensi vuonna takuueläkettä 50 euroa ja kansaneläkkeen täyttä määrää 34 euroa kuukaudessa.

Rinne lupasi oppositiojohtajana korottaa kaikkia alle 1 400 euron eläkkeitä sadalla eurolla nettona.

Takuueläkkeen ja kansaneläkkeen määrään hallitus voi puuttua ja ne ovat Kelan maksamia.

Työeläkkeisiin hallitus ei voi omalla päätöksellään puuttua, vaan työeläkkeistä sovitaan käytännössä työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa.

Hallitusohjelmassa on kirjattu, että hallitus selvittää työmarkkinajärjestöjen kanssa keinoja korottaa alle 1 400 euron eläkkeitä. Työmarkkinajärjestöt eivät ole olleet asiasta järin kiinnostuneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?