IS listasi 12 syytä perussuomalaisten suosioon – maahanmuutto, hallituksen sähläilyt, salonkikelpoinen Halla-aho

Perussuomalaiset on ollut eduskuntavaalien jälkeen suosituin puolue, ja kannatus on vain kasvanut.

Perussuomalaiset nousi Suomen suosituimmaksi puolueeksi Ylen kannatusmittauksessa.

7.11.2019 16:18

Perussuomalaiset on tämän hetken politiikan johtotähti.

Ylen uusimmassa kyselyssä perussuomalaiset on ylivoimaisessa johdossa 23 prosentin kannatuksellaan.

Kokoomus on perussuomalaisia jäljessä liki kuusi prosenttiyksikköä.

Vihreät ja Sdp ovat noin 14 prosentin puolueita, demareiden kannatus notkahti, vihreidenkään kannatus ei noussut, mutta vihreistä tuli nyt hallituksen suosituin puolue.

Puheenjohtajaa vaihtaneen keskustan kannatus mataa 13 prosentin tietämissä.

IS listasi, miksi perussuomalaiset on Suomen suosituin puolue.

Maahanmuutto

Perussuomalaisten kannatuksen tukipilari ja puolueen politiikan kovin ydin. Ilman maahanmuuttokeskustelua ja siitä kumpuavaa turvattomuutta ja pelkoa, kannatus olisi aivan muuta. Perussuomalaiset lupaa puolustaa Suomea ja suomalaisia, eikä linjasta ole epäselvyyttä. Missä perussuomalainen, siellä puhe kääntyy tavalla tai toisella maahanmuuttoon.

Syksyllä 2015 Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttokysymykset ovat perussuomalaisten politiikan peruskauraa.

Ilmastonmuutos

Mitä enemmän ilmastoahdistusta, sitä parempi perussuomalaisille. Perussuomalaiset on tajunnut puolustaa ihmistä, joka ei välitä ilmastonmuutoksesta, ajaa autolla ja syö mitä haluaa. Kun ilmastonmuutosta aletaan ratkoa korottamalla bensan hintaa tai suunnittelemalla ruuhkamaksuja, lihaveroa tai maitoveroa, perussuomalaiset kiittää.

Demareiden puheet ja teot

Mikä demareilta lähti kannatuksesta, se – ja vähän enemmän – tuli perussuomalaisille lisää. Sdp:n puheet ennen vaaleja ja teot hallituksessa eivät vastaa toisiaan yleisön silmissä. Äänestäjät, jotka odottivat välitöntä vappusatasta tai hoitajamitoituksen laittamista kuntoon muutamassa tunnissa, ovat pettyneitä.

Oppositiojohtaja Antti Rinne lupasi vappuna 2018 satasen nettona lisää alle 1 400 euron eläkkeisiin. Pääministeri Rinne ei ole lupaustaan vielä lunastanut, ja tyytymättömiä demariäänestäjiä on siirtynyt perussuomalaisten leiriin.

Hallitus sählää

On kyse sitten metsäkeskustelusta tai Kelan pääjohtajan valinnasta, hallituspuolueet löytävät itsensä eri nurkasta. Vaikka hallitus ei ole tehnyt vielä juuri mitään, sisäinen eripura on omiaan heikentämään hallituksen suosiota. Perussuomalaiset voi kiittää myös sisäministeri Maria Ohisaloa, joka vaati poliisien toimien tutkimista mielenosoituksessa ja kertoi vihreiden kannattavan kansalaisaloitetta kannabiksen käytön laillistamiseksi.

Pienet asiat

Siltä on, miltä näyttää. Hallitus ei ole ymmärtänyt, että pienet ja itsestä mitättömältä tuntuvat asiat luovat mielikuvaa ja ovat kokoaan paljon suurempia. Ministereiden avustajien määrän tuplaus ja hallitusneuvottelujen kulujen paisuminen kolme kertaa budjetoitua suuremmaksi kertovat äänestäjille omaa kieltään.

Hallitus tuplasi avustajiensa määrän ja hallitusneuvottelujen budjetti paisui kolminkertaiseksi iki 600 000 euroon. Valtion kassassa pienet asiat näyttävät kansalle pahalta ja auttavat perussuomalaisten kannatuksen nousussa.

Halla-aho

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) alkaa olla suuren yleisön silmissä jo salonkikelpoinen poliitikko. Halla-aho esiintyy päivästä toiseen omalla järkähtämättömällä ja lakonisella tyylillään, ja puhuu haluamistaan asioista haluamallaan tavalla.

Ei häpeä olla persu

Enää ei tarvitse hävetä olla perussuomalaisten kannattaja. Perussuomalaiset on kansan syvissä riveissä yleisesti hyväksytty puolue. Puolueen äänestäjät ovat kaikista kansankerroksista, jotka ovat pettyneitä muihin puolueisiin.

Oma imago

Maahanmuuton, ilmastonmuutoksen ja EU:n kritisoinnin lisäksi puolueeseen liitetään rouheus ja kansanomaisuus. Pohjavireltään populistinen puolue on onnistunut monopolisoimaan arkijärjen käytön poliittisen sanomansa sisällöksi. Vaikka puolueella ei varsinaista ideologiaa ole ja puolueväki on sekalaista seurakuntaa, puolue on varsin yhtenäinen. Puolueen sanoma tulee pääasiassa Halla-ahon kautta. Perussuomalaisten ei tarvitse olla sisäsiistejä, eikä puolueessa enää juuri ole pahimpia möläyttelijöitä.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on puolueen kasvot ja ääni. Halla-aho on onnistunut tekemään puolueestaan melko yhtenäisen joukon, jonka tekemisiä ja sanomisia ei tarvitse selitellä.

Me vastaan muut

Vastakkainasettelu auttaa puoluetta. Mitä enemmän perussuomalaisille nauretaan tai hyljeksitään, sen parempi kannatukselle. Osa kansasta tuntee sympatiaa syrjittyä kohtaan, kun puoluejohtaja toisensa jälkeen kertoo, että perussuomalaiset ei kelpaa hallituskumppaniksi.

Vallaton

Oppositiossa on vailla valtaa ja vastuuta. Oppositiosta on lupa huudella. Oppositiossa ei tarvitse tehdä yhtään ikävää päätöstä. Etu koskee aina jokaista oppositiopuoluetta, hallitukset tapaavat olla epäsuosittuja. Kokoomuksen alku oppositiossa on ollut vaisu, perussuomalaiset kerää hyödyn itselleen.

Pääsee helpolla

Perussuomalaiset on päässyt helpolla kaikessa muussa paitsi maahanmuuttokysymyksissä. Verotus, työllisyys, sote, sotu-uudistus, koulutus – mikä on perussuomalaisten linja ja vaihtoehto politiikan ruisleivässä? Perinteiset politiikan kysymykset eivät ole syy äänestää perussuomalaisia, muut puolueet ja media eivät tivaa perussuomalaisilta näitä kysymyksiä.

Myötätuuli

Äänestäjät hyppäävät usein voittajien vankkureihin, ja nyt perussuomalaisilla pyyhkii hyvin. Jos hallitus jatkaa nykyisellä linjallaan, oppositiossa kokoomus pysyy unessa, ja perussuomalaiset eivät itse mokaile raskaasti, perussuomalaisten vankkureilla on kummasti vetoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?