Kommentti: Rinteen Sdp:llä on pallo hukassa ja se näkyy – ei ihme että persujen kannatus paisuu

Julkaistu:

Kommentti
Ylen tuore gallup vahvistaa sen, mitä on osattu odottaa: Sdp:n pallo pahasti hukassa ja sen kannatus on romahtanut. Hallituksen taivalta seuratessa ei ole todellakaan ihme, että perussuomalaisten suosio nousee uusiin ennätyksiin, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Ylen tuore puoluekysely tulee demarien niskaan kuin marraskuinen kylmä räntäsade: puolueen kannatus on tippunut kuukaudessa liki pari prosenttiyksikköä, ja on nyt 13,9 prosenttia.

Eduskuntavaaleista puolue on tullut reilussa puolessa vuodessa alas nelisen prosenttiyksikköä.

Antti Rinteen (sd) johtama pääministeripuolue on tippunut neljänneksi ja hallituspuolueista vihreät nousi ensimmäistä kertaa demareiden ohi – vaikka vihreidenkin kannatus laski. Muiden hallituspuolueiden asema on kutakuinkin ennallaan.
Sdp:ssä herää tätä vauhtia taatusti kapina, mutta siitä tässä myöhemmin.

Kepussa kiitellään luojaa, että kannatus (12,9 %) pysyy edes ennallaan Katri Kulmunin (kesk) johdolla, sillä uusi puheenjohtaja ei ole uraansa kovin näkyvästi aloitellut. Linjan perään, jos sellainen ylipäätään on, aletaan kysellä.


Kun hallituksen, erityisesti demareiden, hoipertelua on seurannut, ei ole todellakaan ihme, että Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kannatus vain nousee. Nyt tuli uusi ennätys: 23,0 %:a – nousua kuukaudessa yli kaksi ja eduskuntavaaleista liki kuusi prosenttiyksikköä.

Persut osaavat soitella äänestäjien herkkiä kieliä.

– Perussuomalaisten nousu tulee aika tasaisesti Sdp:ltä, keskustalta ja kokoomukselta. Perussuomalaiset saa näiltä puolueilta ja nukkuvien puolueesta uusia äänestäjiä, mittauksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylelle.

Kokoomuskaan ei pysty panemaan oppositiossa persuille kampoihin. Persut on ottanut kokoomukseen (17,3 %) jo 5,7 prosenttiyksikön hajuraon.

Ehkä jonkun pitäisi käydä kaatamassa kylmää vettä puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) niskaan, että hän kokisi viimein jonkin sortin herätyksen oppositiohommiin?

Hallitus näyttää siltä, miltä pääministeri näyttää.

Kun Rinteen touhu on syksyn aikana näyttänyt sekavalta, hallituskin on. Ylen mittausjakson aikana Rinne ei tosin ole ollut ainoa demariministeri, jonka otteita on äimistelty.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) saa ottaa nimiinsä osansa Sdp:n kannatuksen laskusta. Paateron toiminta Veikkaus Oy:n poliittisena linjanvetäjänä ei ole täyttänyt alkeellisimmankaan logiikan mittareita. Kuin huipennukseksi hän tällä viikolla vielä möläytti, että pelihaitta-maineesta kärsivän Veikkauksen tulevia tappioita katettaisiin keksimällä lisää uusia pelejä.
Kaiken lisäksi Paateron uskottavuutta on vienyt juuri oma puheenjohtaja, kun pääministeri Rinne on sotkeutunut Paateron tontille muun muassa Postin tulehtuneissa työmarkkinakysymyksissä ihmeellisillä avauksillaan.

Jos arvata saa, kansa alkaa pikkuhiljaa ihmetellä myös hallituksen puheiden ja tekojen välistä ristiriitaa. Rahaa poltetaan ja lisävelkaa otetaan niin paljon, että jopa EU-komissio antaa huomautuksia. Kovat työllisyyspuheet ovat lunastamatta, päätöksistä ei ole tietoakaan, niitä lykätään ensi syksyyn.

Äänestäjät pelkäävät, että tätä kyytiä valtion talous on perikadossa. Hallituksen kuvaa on leimannut päämäärätietoisuuden sijaan sisäinen riitely.

Kun on luotu liikaa odotuksia, äänestäjät alkavat nyt herätä lupausten ja tekojen välisiin ristiriitoihin. Missä on vappusataset? Missä ratainvestointipäätökset? Jne. Kyselyn mukaan eläkeläiset ovatkin jättämässä Sdp:n.

Erityisavustajiakin hallitus palkkasi ennätysmäärän. Ylen mittausjaksolle ajoittui myös tieto siitä, että pelkkien hallitusneuvottelujen hintalappu Säätytalolla karkasi budjetoidusta kolminkertaiseksi noin 600 000 euroon. Ihmetystä herätti sekin, että neuvotteluihin oli ostettu makeisia 3 000 eurolla.

Vallan kamareissa nämä saattavat kuulostaa kärpäsen surinalta, mutta juuri tällaisista pieneltä tuntuvista asioista syntyy mielikuva, joka näkyy suosiossa.

Rinteen hallitus ei tätä näytä ymmärtävän.

Hallitus on siis valmiiksi riitainen, ja tällä viikolla nähty näytelmä Kelan pääjohtavalinnasta jätti pysyvän arven Sdp:n ja keskustan väleihin, kun kepu junaili opposition kanssa Kelan johtoon Sdp:ltä salaa Outi Antilan ohi Sdp:n ehdokkaan Hanna Tainion.

Nyt Sdp aikoo kostaa kepulle. Mitähän äänestäjä tällaisesta hallituksen sisäisestä riitelystä miettii?

Antti Rinteen asema ei ollut häävi vuosi sittenkään, reilut puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja. Sdp kuitenkin kasasi rivinsä, ja nipisti kuin nipistikin itsensä suurimmaksi ja pääministeripuolueeksi, vaikka ero perussuomalaisiin oli hiuksen hieno.

Keskustelu Rinteen asemasta herää taatusti, jos kannatus jatkaa laskuaan. Mitään merkkejä siitä, että trendi kääntyisi, ei ole. Päinvastoin.

Sdp järjestää puoluekokouksensa Tampereella ensi kesäkuussa. Ihme on, ellei Rinne saa tätä vauhtia haastajia. Mitä tekevät Sanna Marin (sd), Timo Harakka (sd) ja Antti Lindtman (sd)?

Tuskinpa he sivusta seuraavat puolueensa kroonista alamäkeä hamaan loppuun saakka.

On Rinne toki jotakin saanut aikaan: puoli vuotta vallassa ollut pääministeri teetätti sentään itsestään elämäkerran, jota puolueessa on luettu häpeänpuna kasvoilla. Kirjassa Rinne kehui itseään ja haukkui muun muassa edeltäjänsä Jutta Urpilaisen (sd), jonka hän oli juuri kehujen kera saanut lähettänyt EU-komissaariksi.

Se avasi vanhat, osittain arpetuneet haavat.

Perussuomalaisten kannatuksen kasvu on monessa suhteessa Sdp:lle painajainen. Keinoja siihen vastaamiseen ei näytä olevan.

Kelan nimityskuvio herätti Sdp:ssa myös epäluulon, että jos hallitus hoipertelee – ja sehän totisesti hoipertelee – ja kepu saa hallituksesta tarpeekseen, eduskunnasta saattaakin nyt (ehkä) löytyä toimiva porvaripohja.

Vaikka moni nykyhallituksen perusteella muuta luulee, eduskunnassa on 123 kansanedustajan porvarienemmistö.

Vihreät ovat oma lukunsa. Puolueen kannatus ei enää nouse, vaikka demarit tippuivatkin sitä pienemmäksi.

Puheenjohtaja Maria Ohisalon (vihr) otteet sisäministerinä herättävät kummastusta. Puheenjohtaja haluaa poistaa huumeiden pikkukäytön ja hallussapidon kriminalisoinnin; ja kun kansalaiset ihmettelevät roistojen otteita, sisäministeri penää selvityksiä poliisin toiminnasta.

Hallituksen ensi kevään kehysriihtä odotetaan mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä samaan aikaan ajoittuu julkisen puolen palkkaneuvottelut mahdollisine lakkoineen. Muun muassa Tehy aikoo muistaa Rinteen ymmärtävät sanat.

Mutta mistä rahat?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt